2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) “mindenkor az élet, a mozgás festője vagyok” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

“mindenkor az élet, a mozgás festője vagyok”

Szerző: / 2016. augusztus 16. kedd / Kultúra, Képzőművészet   

Ruzicskay György festőművész (1896-1993) (Fotó: Tessedik Sámuel Múzeum) “A valóságból, a természetből indultam ki; különböző stílusfokozatokat alakítottam ki, de mindenkor az élet, a mozgás festője vagyok…” 120 éve született Ruzicskay György Munkácsy-díjas, kétszeres francia Grand Prix-díjas festő és grafikus.

Ruzicskay György festőművész 1896. augusztus 16-án született Szarvason Ruzicska György néven. Festészeti tanulmányait Nagyváradon, Münchenben, Olaszországban és Párizsban végezte, majd haláláig szülővárosában élt és alkotott.

Ruzicskay György: A csíkos Amszterdamban (Fotó: Pintér Aukciósház)A 30-as években grafikai sorozatokat, majd 1945 után munkástárgyú műveket készített. Az 50-es években utazásai során dinamikus városképeivel alapozta meg világhírét. Szarvason alkotóházat hozott létre, nyarait évtizedeken át itt töltötte.

Művészetét egy ideig a neoimpresszionizmushoz hasonló stílus jellemezte, legutóbbi időszakát pedig ő maga “biorealizmusnak” nevezte.

A Ruzicskay György rendkívül termékeny életének korszakai: a kezdeti akadémiai korszak, a történeti témák korszaka, a világtörténeti utazások korszaka, az ember és a technika ábrázolásának korszaka, a biofestészetnek nevezett időszak képei. Kiemelhetők a szeretett város, Párizs képei, mely, mint téma, szinte végig vonul tevékeny életművén.

A háború utáni munkásságában, a korábbi harcos alapállását egy intimebb, bensőségesebb lírai hangulat veszi át. Mozgalmas kompozíciók hosszú sorában tesz hitet az anyagi és szellemi változás mellett. Nagyszabású ciklusban dolgozta fel a szülővárosa Szarvas történetét. Az ötvenes évek végétől sokat utazhatott: feleségével, Etelkával éveket töltött Párizsban, megfordult Angliában, Hollandiában és Amerikában. Ekkor készített dinamikus városképeivel és színkompozícióival rendszeres szereplője és kitüntetettje volt a kiállításoknak. Ezt a korszakot jellemzi a Fantasztikus utazás című műve.

Ruzicskay György emberként és művészként is ismert személyiség volt. Szinte az egész XX. századot átölelő munkásságában az érték centrikus életvitel, a haladás iránti vágy nyilvánult meg és az élet értelmének kutatása töltötte ki. Ars poeticáját így határozta meg: “A valóságból, a természetből indultam ki; különböző stílusfokozatokat alakítottam ki, de mindenkor az élet, a mozgás festője vagyok, szándékom az expresszív realizmus intim és monumentális értelemben.”

Ruzicskay György számos díjat nyert franciaországi kiállításaival, Magyarországon Munkácsy-díjjal, valamint az érdemes és a kiváló művész címmel tüntették ki, 1993. január 31-én, életének 97. évében hunyt el.  A festőművészt Szarvason helyezték örök nyugalomra, szülővárosában, amely díszpolgárrá is avatta. Több végrendeletben is a városra hagyta műveit s igen értékes gyűjteményét.

Ruzicskay György: Velence (Fotó: Pintér Aukciósház)

Ruzicskay György: Utcakép (Fotó: Pintér Aukciósház)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek