2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Mondjad, Atikám! című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Mondjad, Atikám!

Szerző: / 2017. október 11. szerda / Kultúra, Teátrum   

“József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte”– írja naplójában Márai Sándor. Mondjad, Atikám! címmel monodrámát írt és rendezett Vecsei H. Miklós, a Vígszínház ifjú színésze.

Vecsei H. Miklóst a közönség A Pál utcai fiúkból, az Egynyári kaland című televíziós sorozatból, illetve a Csak színház és más semmiből is ismerheti. A színész a Vígszínház tagja, és első önálló estjével a költő halálának 80. évfordulója előtt tiszteleg a Házi Színpadon.

Mit jelent nekünk József Attila? Ismerjük az életét. Van kedvenc versünk tőle. Életszakaszainkban újra- és újraértelmezzük sorait. De ritkán gondolkozunk el azon, hogy milyen pusztító szenvedély és szeretni vágyás élt benne. “József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte”– írja róla naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós önálló estje, innen próbálja megmutatni a költő életútját, szerelmeit és versrészleteit – nem messze a rakodópart alsó kövétől.

Vecsei H. Miklós színművész, Vígszínház (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

József Attila (1905-1937) költő (Fotók: PIM, OSZK. Cultura.hu)

“Azt a József Attilát szeretném bemutatni, aki gyerek akart lenni és közben férfi, aki őszinte akart lenni és közben nem tudott, a szerelmet, a fájdalmat, amit cipelt; az értetlenségét a kor kultúrájával szemben, az egyik pillanatról a másikra száz százalékban változni képes személyiséget. Kevésbé ismert verseit választottam, az élettörténetből pedig olyan eseményeket, amelyek ezekre a kérdésekre éles, sokszor felkavaró válaszokat adnak” – mondta a színész az MTI-nek adott interjújában.

A színművész elmondta, hogy a kétórás darab megírását komoly kutatómunka előzte meg, nagyjából 4-5000 oldalnyi szöveget olvasott el József Attiláról, a versein kívül több életrajzi anyagot és számos irodalomtörténeti munkát is. “Asperján György Fogadj Szívedbe című életregényéből dolgoztam a legtöbbet. Nagyon tetszett a szerző ötlete, hogy stációkra osztotta fel József Attila életét, ezt megtartottam én is”- részletezte.

Mindegyik stációban más mutatkozik be, a fiatalkori, majd a kicsit tapasztaltabb, húszas éveiben járó szerelmes férfi, de megjelenik az őrület, valamint az is, hogy mindez honnan fakadhat. “Talán ez nem is igazi őrület, inkább azt gondolom, hogy végletesen máshogy élte meg a világot” – vélekedett a színész, hozzátéve, hogy igyekezett megtalálni a közös pontokat és mélységeket a költő és a saját élete között.

Elmondta azt is, hogy az egyfelvonásos est első fele hagyományosabb, a második fele azonban kilép a konvenciókból. A Mondjad, Atikám! októbertől havonta négy-öt alkalommal lesz látható a Vígszínház Házi Színpadán, tavasztól pedig szeretnék vidékre is elvinni.

A színész arról is beszélt, hogy számára a “színházcsinálás” valódi misszió. “Szenvedélyesen szeretem Magyarországot és a magyar kultúrát, és nagyon hiszek abban, hogy a színház tud adni valami pluszt ebben a felhígított kulturális világban” – fejtette ki.

Vecsei H. Miklós nem csak fordít, szövegkönyveken dolgozik, játszik és rendez, de verseket is ír: második kötete, a Fortepan fotóillusztrációival decemberben lát napvilágot az előzetes tervek szerint. “A kötet verseinek többsége a szerelem és a hit sokszor profán kapcsolatát próbálja érzékeltetni” – fűzte hozzá.

Mondjad, Atikám! - Vecsei H. Miklós, Vígszínház, 2017 (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek