2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Művészettörténeti érdekességek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Művészettörténeti érdekességek

Szerző: / 2017. október 13. péntek / Kultúra, Képzőművészet   

Virág Judit Galéria 2017 őszi aukció (Fotó: Virág Judit Galéria) Több legendás festőművész mellett Rippl-Rónai József, Korda Vince, Tihanyi Lajos, Czigány Dezső művei is szerepelnek a Virág Judit Galéria októberi árverésén.

Rippl-Rónai József egyik legkorábbi “kukoricás” képe és Korda Vince, Oscar-díjas díszlettervező festménye is kalapács alá kerül október 14-én a Budapesti Kongresszusi Központban, a Virág Judit Galéria őszi árverésén.

Művészettörténeti érdekességek a Virág Judit Galéria októberi árverésén.

A Virág Judit Galéria tájékoztatója szerint az aukció szenzációja Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a sárga szobában című alkotása, mely a legkorábbi “kukoricás” stílusban megfestett képe. Az 1907-ben festett mű a kaposvári otthonképek lírai és legfrissebb darabja.

“Ezen már megjelennek a mindent körülölelő, erős, barna kontúrok, a merész képkivágat és a majdani kukoricaszemekre emlékeztető nagy festékfoltok. Rippl-Rónai több, különálló, de egyenértékű kompozícióból építette fel a művet, ezeket azonos tempóban, párhuzamosan festette meg. Ennek az alkotásnak a felbukkanása igazi szenzáció, hiszen ritkán szokott árverésekre kerülni ilyen kaliberű festmény” – idézi a tájékoztató Kelen Anna művészettörténészt. Az olajkép kikiáltási ára 55 millió forint.

Rippl-Rónai József: Piacsek bácsi a sárga szobában, 1907 (Fotó:  Virág Judit Galéria)

Mint írják, az aukció másik izgalmas darabja Korda Vince Nagybányai táj című képe. Korda – habár fiatalon festői ambíciókat dédelgetett – mégsem alkotott sokat, ugyanis külföldre költözve díszlettervezőként vált híressé és sikeressé. Az Iparművészeti Iskola növendéke volt 1914 és 1915 között, mellette pedig a Művészház szabadiskoláját látogatta. Itt Iványi Grünwald Béla, Kernstok Károly és Rippl-Rónai József oktatták. 1919-ben a kecskeméti, 1922-től 1924-ig a nagybányai művésztelepen és Feslőbányán dolgozott nyaranta. Bátyja, Korda Sándor rendező meghívására Angliába költözött. 1941-ben Oscar-díjjal jutalmazták, mint a legjobb díszlettervező A bagdadi tolvaj című filmben nyújtott munkájáért. A díszlettervező 1922-ben készült olajképének kikiáltási ára nyolc és fél millió forint.

A Tihanyi Lajos Cézanne igézetében készült Trencséni vár című alkotása is kiemelkedő tételnek számít, ugyanis feltehetőleg szerepelt a Nyolcak harmadik és egyben utolsó kiállításán. A festményre 24 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők. Tihanyi láthatóan alaposan körüljárta a trencséni várhegyet, keresve a kompozicionálisan érdekes képkivágatokat. Mindkét olajkép alsó harmada a színpompásabb, a szombathelyi példányon sárga-lila- barna-zöld harmónia érvényesül, a nagyobb képen pedig vörös-zöld színpárbaj bontakozik ki. Az 1912-es Nyolcak-tárlat katalógusában a Tihanyi-művek között szerepel egy Trencséni vár című olajfestmény 600 koronás áron – olvasható Rum Attila közlésében. Bár a festő monográfusa a szombathelyi változattal azonosította a képet, erre vonatkozóan meggyőző bizonyítékkal nem szolgált. A jelentős összeg inkább nagyobb méretű festményt valószínűsít, így feltehető, hogy valójában a monográfia írása idején még lappangott, most aukcióra kerülő festmény volt kiállítva a Nyolcak 1912-es tárlatán.

Tihanyi Lajos: Trencséni vár, 1912 (Fotó:  Virág Judit Galéria)

Ugyanilyen jelentős a Ma műhelyében alkotó Uitz Béla Erdei út című nagyméretű tusképe is, amely az expresszionizmus egyik nagyszerű képviselője.

Az aukció fontos alkotásai közé sorolható még Czigány Dezső ragyogó színekkel és hamvas tónusokkal megfestett nizzai tájképe. Festményén a tengeri pára ezüstösen csillogó fátyla vonja be a tájat. A tengertől távolabbi tájak izzó mediterrán fényözönében egymásnak vadult színeket a páradús levegő itt egymáshoz igazítja, a halványpiros háztetők, fakózöld pálmafák és kékesszürke tenger finoman összehangolt tónusokban simul harmonikus egységbe. Az expresszionista festészet robbanó dinamizmusával szemben itt a hűvös egyensúly és tárgyilagos rend lírai érzékenységgel tompítva érvényesül.

Vaszary János 1925-ben festett, a húszas évek hangulatát visszaadó Párizsi mulató című festménye, valamint Perlmutter Izsák Tengerparton című életképe, amelyen egy hamisítatlan, impresszionista holland tengerpart sejlik fel napernyős figurákkal, csíkos öltöző kocsikkal és a végtelen tengerbe vesző mólóval.

A tételek között továbbá számos Kádár Béla-, Berény Róbert- és Aba-Novák Vilmos- és Mészöly Géza-, Lotz Károly– és Mednyánszky-kép mellett Zsolnay-kerámiák is szerepelnek – olvasható az ismertetőben.

Vaszary János (1867-1939): Párizsi mulató (Mistinguett), 1925 (Fotó: Virág Judit Galéria)