Quantcast
Nick Cave, mint a kő… - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Nick Cave, mint a kő… című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Nick Cave, mint a kő…

Szerző: / 2013. augusztus 7. szerda / Kultúra, Zenevilág   

Nick Cave„Sötét alak”, aki egyszerre súlyos és könnyű, mint a kő – jellemezhetnénk Nick Cave-et, a zseniális énekeset, ám korántsem negatív értelemben.

Ebben az esetben a zene sötét, és a hangulat, ahogy egy mély hangú ember fekete öltönyben, cigarettával a kezében lassan átöleli a mikrofonállványt, miközben balladát énekel, amely súlyos, minta kő. Amikor vége a produkciónak, a hallgatóság mégis úgy érzi, hogy könnyű, s szinte repül.

Nick Cave költő, író, provokátor, rocksztár – nem feltétlenül ebben a sorrendben. Bármit csinál, figyelemre méltó, de amikor nem csinál bármit, az is fontos. A csend is sokat számít, de ha teljes hangerőn szólal meg, éppúgy. Kuplét és duettet énekel, máskor durva sanzonokat, három perces operát ugyanúgy tud írni, mint filmzenét, az oratóriumok, az elillanó balladák egyformán jól állnak neki, miként a hosszan rezonáló, a nem látható képeket is helyettesítő dalok is. Korszakot meghatározó albumokat készít, zenekarokat hoz létre és szüntet meg, amihez nyúl, nem aránnyá változik, hanem időtlen monolittá. Ha úgy alakul, bajuszt növeszt, ha más kedve van: visszahozza az öltöny és a western csizma becsületét, ha kedve van: szakadt, és ha máshogy ébred, példaértékű, követésre ingerlő bajuszt növeszt hozzá.

Ausztrália egyik leghíresebb szülötte 1957-ben látta meg a napvilágot a Viktória állambeli kisvárosban, Warracknabealben. Édesapja tanár, édesanyja könyvtáros volt, az egész család hívő anglikán. Nick a helyi templom kórusában kezdett ismerkedni a zenével, de nem volt éppen mintadiák. A szülei végül a fővárosba küldték kollégiumba. Ott is énekelt az iskolai kórusban, de ekkor már zenekart alapított újdonsült gimnáziumi barátaival.

Karrierje Londonban, majd Nyugat-Berlinben bontakozott ki, ahová a barátnőjével és Birthday Party nevű zenekarával együtt áttette a székhelyét. A berlini fal ledöntését nem várta meg, ekkor már befutott zenészként, Nick Cave and The Bad Seeds frontembereként távozott a városból, s meg sem állt Brazíliáig. közben rászokott a heroinra, később szerencsésen megszabadult függőségétől. Mozgalmas magánéletének eredménye: négy gyermek három kapcsolatból.

Nick Cave and The Bad Seeds

A sokoldalú művész nem csupán a zenében alkotott nagyot. Csodálatos lemezeinek sorát megfejelte egy sikeres regénnyel is, amely 1989-ben jelent meg És meglátá a szamár az Úrnak angyalát címmel. Természetesen maga írja gyönyörű balladáinak, életrajzi, vallású ihletésű dalainak szövegét is. mindemellett Cave színészként sem utolsó. A német rendező, Wim Wenders több filmjében is komoly szerepet bízott rá.

Bizonyos szempontból amikor Nick Cave hamis, akkor is tiszta: a Bad Seeds-szel tudatosan nyúl a szabályos mellé, de csak azért, hogy az összes többi hang a helyére kerüljön, így a legértékesebb hamis hangokból akár káprázatos életmű épülhet fel. Amikor Nick Cave és zenekara van a színpadon a más világ megszűnik; eksztatikusak, magával ragadóak, vonzzák és taszítjék a figyelmet.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.