2017. szeptember 25.  Hétfő
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Spanyol zsoldosok pénze a Várban című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Spanyol zsoldosok pénze a Várban

Szerző: / 2016. június 11. szombat / Kultúra, Tudományok   

Budai VárA közel 800 éves múltra visszatekintő régi budai Városháza műemléki feltárása során 15. századi  spanyol aranypénzt találtak a régészek.

 Igen ritka aranypénzre bukkantak nemrégiben a budai Városháza felújítása során a régészek. A török elleni harc zsoldosai is hozhatták Budára azt a 15. századi spanyol aranypénzt, amelyet a régi budai Városháza felújításával párhuzamosan dolgozó régészek találtak nemrégiben. Az ásatást, amelyen az érmét találták, a Budapesti Történeti Múzeum régész-főmuzeológusa, Dr. Végh András vezeti, akinek egyik fő szakterülete a középkori Buda városszerkezete, a Várnegyed és a Királyi Palota története, régészeti emlékei.

A talált pénz története

A Szentháromság téren, a Mátyás templommal szemközt álló barokk épület alatti középkori pincerendszer egyik feltöltésében bukkantak rá arra az aranyérmére, amelyet V. Aragóniai Ferdinánd spanyol király (1476–1516) és felesége Kasztiliai Izabella, a Spanyolországot egyesítő katolikus uralkodók adtak ki a 15. század közepén. Évszám nem szerepel a vereten, de a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának szakembere, dr. Tóth Csaba szerint valószínűsíthetően Kolumbusz Amerikát felfedező expedíciója körüli évekből származik, a spanyol gyarmatosítás kezdeti időszakából, 1497 tájáról.

Magyarországi leletekben gyakran fordulnak elő külföldi pénzek, ám spanyol csak elvétve. Pedig a török ellenes harcokban gyakran vettek részt városostromokban járatos, korszerű haditechnikákat ismerő spanyol zsoldosok, így a legvalószínűbb, hogy a most talált érme is spanyol katonák révén jutott el Budára.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány megbízásából végzett műemléki feltárás során most előkerült érme különlegessége, hogy Budapesten ásatáson még nem került elő középkori spanyol aranypénz, sőt egyéb, ezüstből vert spanyol pénz sem nagyon.

A régi Városháza Buda város legfontosabbnak számító középülete volt kétszáz éven át, egyben a budai barokk polgári építészet legrangosabb fennmaradt emléke. A középkori írásos emlékek megsemmisülése miatt a történelmi múlt megismeréséhez számos neves szakértő, többek között művészettörténészek, falkutatók, festőrestaurátorok, régészek közreműködésével teljes körű feltárás zajlik az épületegyüttesben 2014 augusztusától napjainkig.

A budai Vár, Budapest, 2015 (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek