2017. július 27.  Csütörtök
Erősen felhős 19 °C Erősen felhős
Rovatok
2017. július 27.  Csütörtök   Olga, Liliána
Erősen felhős 19 °C Erősen felhős

Carlos Santana 70

Kassák Lajos útja

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

Carlos Santana 70  
Carlos Santana a latin zene elkötelezettje, de hosszú pályája során hatott rá a blues, a folk, a soul és sok másfajta zene.
Kassák Lajos útja  
Ötven éve, 1967. július 22-én halt meg Kassák Lajos Kossuth-díjas költő, író, képzőművész, az avantgárd mozgalmak egyik alapító mestere.
Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Spanyol zsoldosok pénze a Várban című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Spanyol zsoldosok pénze a Várban

Szerző: / 2016. június 11. szombat / Kultúra, Tudományok   

Budai VárA közel 800 éves múltra visszatekintő régi budai Városháza műemléki feltárása során 15. századi  spanyol aranypénzt találtak a régészek.

 Igen ritka aranypénzre bukkantak nemrégiben a budai Városháza felújítása során a régészek. A török elleni harc zsoldosai is hozhatták Budára azt a 15. századi spanyol aranypénzt, amelyet a régi budai Városháza felújításával párhuzamosan dolgozó régészek találtak nemrégiben. Az ásatást, amelyen az érmét találták, a Budapesti Történeti Múzeum régész-főmuzeológusa, Dr. Végh András vezeti, akinek egyik fő szakterülete a középkori Buda városszerkezete, a Várnegyed és a Királyi Palota története, régészeti emlékei.

A talált pénz története

A Szentháromság téren, a Mátyás templommal szemközt álló barokk épület alatti középkori pincerendszer egyik feltöltésében bukkantak rá arra az aranyérmére, amelyet V. Aragóniai Ferdinánd spanyol király (1476–1516) és felesége Kasztiliai Izabella, a Spanyolországot egyesítő katolikus uralkodók adtak ki a 15. század közepén. Évszám nem szerepel a vereten, de a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának szakembere, dr. Tóth Csaba szerint valószínűsíthetően Kolumbusz Amerikát felfedező expedíciója körüli évekből származik, a spanyol gyarmatosítás kezdeti időszakából, 1497 tájáról.

Magyarországi leletekben gyakran fordulnak elő külföldi pénzek, ám spanyol csak elvétve. Pedig a török ellenes harcokban gyakran vettek részt városostromokban járatos, korszerű haditechnikákat ismerő spanyol zsoldosok, így a legvalószínűbb, hogy a most talált érme is spanyol katonák révén jutott el Budára.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány megbízásából végzett műemléki feltárás során most előkerült érme különlegessége, hogy Budapesten ásatáson még nem került elő középkori spanyol aranypénz, sőt egyéb, ezüstből vert spanyol pénz sem nagyon.

A régi Városháza Buda város legfontosabbnak számító középülete volt kétszáz éven át, egyben a budai barokk polgári építészet legrangosabb fennmaradt emléke. A középkori írásos emlékek megsemmisülése miatt a történelmi múlt megismeréséhez számos neves szakértő, többek között művészettörténészek, falkutatók, festőrestaurátorok, régészek közreműködésével teljes körű feltárás zajlik az épületegyüttesben 2014 augusztusától napjainkig.

A budai Vár, Budapest, 2015 (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek