2017. április 25.  Kedd
Havas eső 1 °C Havas eső
Rovatok
2017. április 25.  Kedd   Márk
Havas eső 1 °C Havas eső

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest

Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest  
95 éve, 1912. április 20-án halt meg Bram Stoker, Drakula alakjának megteremtője, aki Henry Irving színésszel és Vámbéry Ármin orientalistával történt beszélgetései alapján alkotta meg Drakula énjét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Spanyol zsoldosok pénze a Várban című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Spanyol zsoldosok pénze a Várban

Szerző: / 2016. június 11. szombat / Kultúra, Tudományok   

Budai VárA közel 800 éves múltra visszatekintő régi budai Városháza műemléki feltárása során 15. századi  spanyol aranypénzt találtak a régészek.

 Igen ritka aranypénzre bukkantak nemrégiben a budai Városháza felújítása során a régészek. A török elleni harc zsoldosai is hozhatták Budára azt a 15. századi spanyol aranypénzt, amelyet a régi budai Városháza felújításával párhuzamosan dolgozó régészek találtak nemrégiben. Az ásatást, amelyen az érmét találták, a Budapesti Történeti Múzeum régész-főmuzeológusa, Dr. Végh András vezeti, akinek egyik fő szakterülete a középkori Buda városszerkezete, a Várnegyed és a Királyi Palota története, régészeti emlékei.

A talált pénz története

A Szentháromság téren, a Mátyás templommal szemközt álló barokk épület alatti középkori pincerendszer egyik feltöltésében bukkantak rá arra az aranyérmére, amelyet V. Aragóniai Ferdinánd spanyol király (1476–1516) és felesége Kasztiliai Izabella, a Spanyolországot egyesítő katolikus uralkodók adtak ki a 15. század közepén. Évszám nem szerepel a vereten, de a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának szakembere, dr. Tóth Csaba szerint valószínűsíthetően Kolumbusz Amerikát felfedező expedíciója körüli évekből származik, a spanyol gyarmatosítás kezdeti időszakából, 1497 tájáról.

Magyarországi leletekben gyakran fordulnak elő külföldi pénzek, ám spanyol csak elvétve. Pedig a török ellenes harcokban gyakran vettek részt városostromokban járatos, korszerű haditechnikákat ismerő spanyol zsoldosok, így a legvalószínűbb, hogy a most talált érme is spanyol katonák révén jutott el Budára.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány megbízásából végzett műemléki feltárás során most előkerült érme különlegessége, hogy Budapesten ásatáson még nem került elő középkori spanyol aranypénz, sőt egyéb, ezüstből vert spanyol pénz sem nagyon.

A régi Városháza Buda város legfontosabbnak számító középülete volt kétszáz éven át, egyben a budai barokk polgári építészet legrangosabb fennmaradt emléke. A középkori írásos emlékek megsemmisülése miatt a történelmi múlt megismeréséhez számos neves szakértő, többek között művészettörténészek, falkutatók, festőrestaurátorok, régészek közreműködésével teljes körű feltárás zajlik az épületegyüttesben 2014 augusztusától napjainkig.

A budai Vár, Budapest, 2015 (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek