2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Találkozó Ljudmila Ulickajával című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Találkozó Ljudmila Ulickajával

Szerző: / 2011. szeptember 15. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Tegnap délután zsúfolásig megtelt moziterem várta Ljudimila Ulickaját a Puskin moziban, Budapesten. S bár törött karja miatt az orosz írónő a dedikálást már nem tudta elvállalni, gondolatait és élményeit mindenkivel megosztotta. Új könyvéről, az Imágóról nemsokára a Cultura is beszámol.

Ljudmila Ulickaja új regénye, az Imágó most jelent meg Moszkvában, s szinte ezzel egy időben adta ki a Magvető, Goretity József fordításában, magyarul. A könyv bemutatójára megtelt a Puskin mozi nagyterme, több mint háromszázan voltak kíváncsiak az orosz írónőre, a lépcsőkön s a földön is ültek rajongói. A várt dedikálás azonban elmaradt, Ulickaja a napokban eltörte a jobb kezét – s gipsszel a csuklóján kedvesen elbeszélgetett ugyan fordítójával, de az írást (az aláírást) nem vállalta.

Szó esett gyermek- és ifjúkoráról, a bezártság éveiről, a hatalomról, és a személyes függetlenség állandó kereséséről. Az Imágó nagyjából egy emberöltő, a Sztálin halálától a Gorbacsov éráig eltelt jó 30 év történetét dolgozza fel, három jó barát életét bemutatva. A könyvről rövidesen beszámolunk olvasóinknak részletesen is.

Az írónő optimizmusa legyen velünk addig, aki megnyugtatott mindenkit a szerda esti bemutatón, mondván: az írók mindenütt és mindig túlélik a hatalom bitorlóit.

Ljudmila Ulickaja, Imágó c. könyvéből egy részlet itt olvasható.

 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek