2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Találkozó Ljudmila Ulickajával című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Találkozó Ljudmila Ulickajával

Szerző: / 2011. szeptember 15. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Tegnap délután zsúfolásig megtelt moziterem várta Ljudimila Ulickaját a Puskin moziban, Budapesten. S bár törött karja miatt az orosz írónő a dedikálást már nem tudta elvállalni, gondolatait és élményeit mindenkivel megosztotta. Új könyvéről, az Imágóról nemsokára a Cultura is beszámol.

Ljudmila Ulickaja új regénye, az Imágó most jelent meg Moszkvában, s szinte ezzel egy időben adta ki a Magvető, Goretity József fordításában, magyarul. A könyv bemutatójára megtelt a Puskin mozi nagyterme, több mint háromszázan voltak kíváncsiak az orosz írónőre, a lépcsőkön s a földön is ültek rajongói. A várt dedikálás azonban elmaradt, Ulickaja a napokban eltörte a jobb kezét – s gipsszel a csuklóján kedvesen elbeszélgetett ugyan fordítójával, de az írást (az aláírást) nem vállalta.

Szó esett gyermek- és ifjúkoráról, a bezártság éveiről, a hatalomról, és a személyes függetlenség állandó kereséséről. Az Imágó nagyjából egy emberöltő, a Sztálin halálától a Gorbacsov éráig eltelt jó 30 év történetét dolgozza fel, három jó barát életét bemutatva. A könyvről rövidesen beszámolunk olvasóinknak részletesen is.

Az írónő optimizmusa legyen velünk addig, aki megnyugtatott mindenkit a szerda esti bemutatón, mondván: az írók mindenütt és mindig túlélik a hatalom bitorlóit.

Ljudmila Ulickaja, Imágó c. könyvéből egy részlet itt olvasható.

 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek