2017. június 22.  Csütörtök
Közepesen felhős 33 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 22.  Csütörtök   Paulina
Közepesen felhős 33 °C Közepesen felhős

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Dargay Attila rajzfilm alakjai

Salman Rushdie 70

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Dargay Attila rajzfilm alakjai  
90 éve, 1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Szaffi és a Lúdas Matyi alkotója.
Salman Rushdie 70  
70 éve, 1947. június 19-én született Salman Rushdie indiai születésű brit író, a Sátáni versek című regény szerzője.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Táncolva élni az életet című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Táncolva élni az életet

Szerző: / 2011. április 2. szombat / Kultúra, Teátrum   

Lehet egy fiatal nő nőiességének teljes tudatában? Alig 25 évesen bejárta a világot, úgy érzi, már ismeri önmagát, és ezt nem a pszichológus végzettségének köszönheti, hanem a hastáncnak. – Interjú

 „A hastánc mai divatjának pszichológiai értelmezése” olvasom a kezemben levő diplomamunka címét. A majdnem száz oldal nem csak a mára töretlen divathullám népszerűségéről szól, hanem a női én mélyebb megismeréséről, felfedezéséről is. A karcsú, rövid, tüskés frizurás Domonkos Ágnes korát meghazudtoló lágysággal ül le velem szemben, árulkodik róla, hogy tudja, a nőies mozdulat jól áll neki.

Az egzotikum varázsa

– Amikor először kerestelek épp Franciaországban léptél fel.

– Igen, nagyon izgalmas volt, talán, mert ott nincs még akkora divatja, mint nálunk. Imádok táncolni. A ritmus, a zene lüktetése a véremben van. Kicsit mulatságos, hogy egyik egyetemi pszichológia tanárnőm lett az oktatóm. Talán az ő hatására is kezdett el izgatni, hogy miért foglalkoztatja ennyire a keleti életmód, kultúra, tánc a magyar nőket, miért lett ekkora sikk, miért van egyre több és változatosabb tanfolyam.

– Hogy kezdődött ez a rajongás?

– Láttam egy előadást a Rácz-kertben, és nagyon-nagyon megtetszett a légköre. Ahogy a fiatal táncosnő a pergő ritmusú zenére ringatta a csípőjét, lágy mozdulataiból nőies kisugárzás áradt, a rajta csüngő érmék hangszerként csörögtek a dobok pergésével, a csillogó selyem ruhája ritmusosan tekeredett minden rezgését követve. Két éve rendszeresen gyakorolok, körülbelül fél év után eljutottam oda, hogy önállóan improvizáljak. A szabad tánc, az improvizáció, a zene, az öltözék, a stílus kiválasztása mind olyan lehetőségek számomra, melyben a személyiségem új oldalát ismerhettem meg. Kortárs táncot is tanulok már évek óta, de úgy éreztem, hogy ezt a fajta mozgáskultúrát nekem teremtették. Valahogy így kezdődött.

Ilyen vagyok, és kész!

– Nem olyan az alkatod, mint a legtöbb hastáncosnak a bemutatókon.

– Tényleg nem, de nem is hiszem, hogy csak a kicsit molettebbeknek áll jól ez a tánc. Viszont az is igaz, hogy végre van lehetőség a ducibbaknak is, hogy úgy fogadják el magukat, amilyenek. Sőt, tetsszenek maguknak, és párjuknak. Ez ennek a műfajnak az egyik legnagyobb adománya: valóban mindenki megtalálhatja a belső harmóniáját. Az európai asszonyok számára, akiknek öv alatti testrésze gyermekkoruk óta passzivitásra van ítélve, különösen szokatlan. De nemcsak az a baj, hogy berozsdásodott a csípőnk. Eleinte az is zavart, hogy pucér a hasunk és a combunk. Pedig egymás között voltunk, csak nők.

– A XXI. században vannak még tabuk?

– Sajnos igen. Mire tudomásul vettem, hogy nem leszek soha Claudia Schiffer, és hogy a mellettem táncoló lánynak jól áll a kis pocakja, eltelt egy-két hónap. De már az első foglalkozások után napokig ragyogtam. És ez ma is tart. Hogy hogyan csinálom? A hastánc már önmagában is mágia, egyfajta meditatív tevékenység. Kizárólagosan függetlenített mozdulatokra épül, lépéseket szinte alig tartalmaz, ezért befelé fordít, gyakorlás, vagy előadás közben csak önmagamra, a lelkemre és a testemre koncentrálok. Ezt az orientális táncot akár sportként is felfoghatjuk, mert kíméletesen tartja egészségesen a testet, különös tekintettel a problémás női területekre.

A hastánc a szinglik tánca

– Bár a hastánc a köztudatban csábító erotikus eszközként él, elsősorban a nők tánca. Nagyon sok egyedülálló választja magának. Ezzel is a függetlenségüket, az önállságukat akarják bizonyítani. Tudják, hogy a férfiakra szinte bombabiztos csábításként hat. Szerintem, ennek oka nem csak maga a mozgásforma, hanem az az átlényegülés is, amelyen a táncosnő keresztülmegy, ha táncolni kezd. A tánc jó hatása az edzések után is megmarad: elismerő férfi pillantásokon, sőt, elismerő vagy irigykedő női pillantásokon le is lehet mérni ezt. Például a mai férfiak körében az egyiptomi botos tánc általában nem arat nagy sikert, mert nem látják meg benne az erotikát. A lányok viszont jól szórakoznak: a bot, amit a táncosnő úgy forgat, ahogy akar, azt szimbolizálja, hogy úgy bánik a férfival, ahogy akar.

– Táncoltál már a kedvesednek?

– Igen – sóhajtja Ági elpirulva. – De nem otthon. Egy előadáson, ő is a közönség soraiban ült. És az igazat megvallva nem éreztem másként, nem azért ragyogtam a színpadon, mert a barátom láthatott, hanem mert magával sodort a zene, a mozgás, a saját vonzerőm.

– A diplomamunkád is erről szólt.

– Az érdeklődési köröm is arra irányított, hogy a női lélek tulajdonságaival, kérdéseivel foglalkozzak. A szakdolgozat írása miatt felvettem egy női-nemiszerep kérdőívet és egy önértékelést is. Három hónap eltelte azt mutatta ki, hogy a hagyományos női szerepeket hangsúlyozza a hastánc, jobban elfogadják magukra nézve a feminim tulajdonságokat, tevékenységeket. Vagyis a mai nőideál sokkal több férfias vonással bír, mint azt mi nők szeretnénk. Sokan csak kicsit foglalkozni szerettek volna a testükkel, és az eredmény az lett, hogy hosszú évek óta először újra nőnek érezték magukat. Ma arról álmodozom, hogy lesz majd egy saját iskolám, ahol a táncot egyfajta mozgásterápiával, személyiségfejlesztő tréninggel kötném össze, úgy látom, szükség lenne rá.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek