2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Táncolva élni az életet című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Táncolva élni az életet

Szerző: / 2011. április 2. szombat / Kultúra, Teátrum   

Lehet egy fiatal nő nőiességének teljes tudatában? Alig 25 évesen bejárta a világot, úgy érzi, már ismeri önmagát, és ezt nem a pszichológus végzettségének köszönheti, hanem a hastáncnak. – Interjú

 „A hastánc mai divatjának pszichológiai értelmezése” olvasom a kezemben levő diplomamunka címét. A majdnem száz oldal nem csak a mára töretlen divathullám népszerűségéről szól, hanem a női én mélyebb megismeréséről, felfedezéséről is. A karcsú, rövid, tüskés frizurás Domonkos Ágnes korát meghazudtoló lágysággal ül le velem szemben, árulkodik róla, hogy tudja, a nőies mozdulat jól áll neki.

Az egzotikum varázsa

– Amikor először kerestelek épp Franciaországban léptél fel.

– Igen, nagyon izgalmas volt, talán, mert ott nincs még akkora divatja, mint nálunk. Imádok táncolni. A ritmus, a zene lüktetése a véremben van. Kicsit mulatságos, hogy egyik egyetemi pszichológia tanárnőm lett az oktatóm. Talán az ő hatására is kezdett el izgatni, hogy miért foglalkoztatja ennyire a keleti életmód, kultúra, tánc a magyar nőket, miért lett ekkora sikk, miért van egyre több és változatosabb tanfolyam.

– Hogy kezdődött ez a rajongás?

– Láttam egy előadást a Rácz-kertben, és nagyon-nagyon megtetszett a légköre. Ahogy a fiatal táncosnő a pergő ritmusú zenére ringatta a csípőjét, lágy mozdulataiból nőies kisugárzás áradt, a rajta csüngő érmék hangszerként csörögtek a dobok pergésével, a csillogó selyem ruhája ritmusosan tekeredett minden rezgését követve. Két éve rendszeresen gyakorolok, körülbelül fél év után eljutottam oda, hogy önállóan improvizáljak. A szabad tánc, az improvizáció, a zene, az öltözék, a stílus kiválasztása mind olyan lehetőségek számomra, melyben a személyiségem új oldalát ismerhettem meg. Kortárs táncot is tanulok már évek óta, de úgy éreztem, hogy ezt a fajta mozgáskultúrát nekem teremtették. Valahogy így kezdődött.

Ilyen vagyok, és kész!

– Nem olyan az alkatod, mint a legtöbb hastáncosnak a bemutatókon.

– Tényleg nem, de nem is hiszem, hogy csak a kicsit molettebbeknek áll jól ez a tánc. Viszont az is igaz, hogy végre van lehetőség a ducibbaknak is, hogy úgy fogadják el magukat, amilyenek. Sőt, tetsszenek maguknak, és párjuknak. Ez ennek a műfajnak az egyik legnagyobb adománya: valóban mindenki megtalálhatja a belső harmóniáját. Az európai asszonyok számára, akiknek öv alatti testrésze gyermekkoruk óta passzivitásra van ítélve, különösen szokatlan. De nemcsak az a baj, hogy berozsdásodott a csípőnk. Eleinte az is zavart, hogy pucér a hasunk és a combunk. Pedig egymás között voltunk, csak nők.

– A XXI. században vannak még tabuk?

– Sajnos igen. Mire tudomásul vettem, hogy nem leszek soha Claudia Schiffer, és hogy a mellettem táncoló lánynak jól áll a kis pocakja, eltelt egy-két hónap. De már az első foglalkozások után napokig ragyogtam. És ez ma is tart. Hogy hogyan csinálom? A hastánc már önmagában is mágia, egyfajta meditatív tevékenység. Kizárólagosan függetlenített mozdulatokra épül, lépéseket szinte alig tartalmaz, ezért befelé fordít, gyakorlás, vagy előadás közben csak önmagamra, a lelkemre és a testemre koncentrálok. Ezt az orientális táncot akár sportként is felfoghatjuk, mert kíméletesen tartja egészségesen a testet, különös tekintettel a problémás női területekre.

A hastánc a szinglik tánca

– Bár a hastánc a köztudatban csábító erotikus eszközként él, elsősorban a nők tánca. Nagyon sok egyedülálló választja magának. Ezzel is a függetlenségüket, az önállságukat akarják bizonyítani. Tudják, hogy a férfiakra szinte bombabiztos csábításként hat. Szerintem, ennek oka nem csak maga a mozgásforma, hanem az az átlényegülés is, amelyen a táncosnő keresztülmegy, ha táncolni kezd. A tánc jó hatása az edzések után is megmarad: elismerő férfi pillantásokon, sőt, elismerő vagy irigykedő női pillantásokon le is lehet mérni ezt. Például a mai férfiak körében az egyiptomi botos tánc általában nem arat nagy sikert, mert nem látják meg benne az erotikát. A lányok viszont jól szórakoznak: a bot, amit a táncosnő úgy forgat, ahogy akar, azt szimbolizálja, hogy úgy bánik a férfival, ahogy akar.

– Táncoltál már a kedvesednek?

– Igen – sóhajtja Ági elpirulva. – De nem otthon. Egy előadáson, ő is a közönség soraiban ült. És az igazat megvallva nem éreztem másként, nem azért ragyogtam a színpadon, mert a barátom láthatott, hanem mert magával sodort a zene, a mozgás, a saját vonzerőm.

– A diplomamunkád is erről szólt.

– Az érdeklődési köröm is arra irányított, hogy a női lélek tulajdonságaival, kérdéseivel foglalkozzak. A szakdolgozat írása miatt felvettem egy női-nemiszerep kérdőívet és egy önértékelést is. Három hónap eltelte azt mutatta ki, hogy a hagyományos női szerepeket hangsúlyozza a hastánc, jobban elfogadják magukra nézve a feminim tulajdonságokat, tevékenységeket. Vagyis a mai nőideál sokkal több férfias vonással bír, mint azt mi nők szeretnénk. Sokan csak kicsit foglalkozni szerettek volna a testükkel, és az eredmény az lett, hogy hosszú évek óta először újra nőnek érezték magukat. Ma arról álmodozom, hogy lesz majd egy saját iskolám, ahol a táncot egyfajta mozgásterápiával, személyiségfejlesztő tréninggel kötném össze, úgy látom, szükség lenne rá.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek