2017. május 26.  Péntek
Közepesen felhős 15 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 26.  Péntek   Evelin, Fülöp
Közepesen felhős 15 °C Közepesen felhős

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Ég és föld között

Baross Gábor, a vasminiszter

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Ég és föld között  
A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young adult. Szigeti Kovács Viktor interjúja Hajdú-Antal Zsuzsannával, a Léggömbök című ifjúsági regény írójával
Baross Gábor, a vasminiszter  
Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Erdős Renée: Arckép című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Erdős Renée: Arckép

Szerző: / 2017. május 8. hétfő / Kultúra, Irodalom   

“És fél a szívem és a kezem reszket… / Hogy tudok ezentúl élni? / Ki tart meg jónak? Ki tart meg szentnek?” Ezen a héten a 138 éve született Erdős Renée gyönyörű vallomását ajánljuk.

Szembesülni önmagunkkal, vágyainkkal, érzelmeinkkel mindig félelemmel teli. Hangosan megmutatni önmagunkat, világgá kürtölni vágyainkat, érzelmeinket mindig bátorságra vall. Erdős Renée Arckép című verse nemcsak szerelemmel és erotikus szenvedéllyel teli beismerés, hanem aggodalmakkal és kétségekkel teli vallomás is. A költő tudta, a gyönyör, a boldogság, a kitárulkozás és a közvetlenség másnak elítélendő merészség: “És fél a szívem és a kezem reszket… / Hogy tudok ezentúl élni? / Ki tart meg jónak? Ki tart meg szentnek?”

“Hallatlannak tűnt fel, hogy egy nő méghozzá fiatal lány, hangosan, nyíltan, leplezetlenül meri kinyilvánítani szerelmének testiségét. A költőnő régi fogalma úgy volt megkonstruálva, hogy beszélhetett szerelemről, de csak mint légies, szende vágyakozásról, ábrándos sóvárgásról, de hogy ez a sóvárgás valami konkrétra, tényre vonatkozik!” – írja Schöpflin Aladár Erdős Renée-ről, aki minden előítéletet maga mögött hagyva nyíltan felvállalta és megfogalmazta érzéseit.

138 éve, 1879. május 7-én született Erdős Renée, aki erotikus költészetével és szókimondó, a nők vágyait nyíltan hangoztató írásaival botránkoztatta meg kortársait.

 

ERDŐS RENÉE: ARCKÉP

Megcsókolom a szemeidet,
Amiktől félek…
Megcsókolom a homlokodat
S benne a hallgatag évek
Titokzatos álmait sorra…
Rátapad ajkam sötét szemeidre,
Viharos homlokodra.
Végigkúszik ajkam arcodon
És megkeresi állad,
Szép nyakad, büszke vállad…

És fél a szívem és a kezem reszket…
Hogy tudok ezentúl élni?
Ki tart meg jónak? Ki tart meg szentnek?

Az ajkaidhoz nem merek érni –
Az ajkaidhoz nem merek érni – – –

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek