2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Erdős Renée: Arckép című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Erdős Renée: Arckép

Szerző: / 2017. május 8. hétfő / Kultúra, Irodalom   

“És fél a szívem és a kezem reszket… / Hogy tudok ezentúl élni? / Ki tart meg jónak? Ki tart meg szentnek?” Ezen a héten a 138 éve született Erdős Renée gyönyörű vallomását ajánljuk.

Szembesülni önmagunkkal, vágyainkkal, érzelmeinkkel mindig félelemmel teli. Hangosan megmutatni önmagunkat, világgá kürtölni vágyainkat, érzelmeinket mindig bátorságra vall. Erdős Renée Arckép című verse nemcsak szerelemmel és erotikus szenvedéllyel teli beismerés, hanem aggodalmakkal és kétségekkel teli vallomás is. A költő tudta, a gyönyör, a boldogság, a kitárulkozás és a közvetlenség másnak elítélendő merészség: “És fél a szívem és a kezem reszket… / Hogy tudok ezentúl élni? / Ki tart meg jónak? Ki tart meg szentnek?”

“Hallatlannak tűnt fel, hogy egy nő méghozzá fiatal lány, hangosan, nyíltan, leplezetlenül meri kinyilvánítani szerelmének testiségét. A költőnő régi fogalma úgy volt megkonstruálva, hogy beszélhetett szerelemről, de csak mint légies, szende vágyakozásról, ábrándos sóvárgásról, de hogy ez a sóvárgás valami konkrétra, tényre vonatkozik!” – írja Schöpflin Aladár Erdős Renée-ről, aki minden előítéletet maga mögött hagyva nyíltan felvállalta és megfogalmazta érzéseit.

138 éve, 1879. május 7-én született Erdős Renée, aki erotikus költészetével és szókimondó, a nők vágyait nyíltan hangoztató írásaival botránkoztatta meg kortársait.

 

ERDŐS RENÉE: ARCKÉP

Megcsókolom a szemeidet,
Amiktől félek…
Megcsókolom a homlokodat
S benne a hallgatag évek
Titokzatos álmait sorra…
Rátapad ajkam sötét szemeidre,
Viharos homlokodra.
Végigkúszik ajkam arcodon
És megkeresi állad,
Szép nyakad, büszke vállad…

És fél a szívem és a kezem reszket…
Hogy tudok ezentúl élni?
Ki tart meg jónak? Ki tart meg szentnek?

Az ajkaidhoz nem merek érni –
Az ajkaidhoz nem merek érni – – –

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek