2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Erdős Renée: Arckép című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Erdős Renée: Arckép

Szerző: / 2017. május 8. hétfő / Kultúra, Irodalom   

“És fél a szívem és a kezem reszket… / Hogy tudok ezentúl élni? / Ki tart meg jónak? Ki tart meg szentnek?” Ezen a héten a 138 éve született Erdős Renée gyönyörű vallomását ajánljuk.

Szembesülni önmagunkkal, vágyainkkal, érzelmeinkkel mindig félelemmel teli. Hangosan megmutatni önmagunkat, világgá kürtölni vágyainkat, érzelmeinket mindig bátorságra vall. Erdős Renée Arckép című verse nemcsak szerelemmel és erotikus szenvedéllyel teli beismerés, hanem aggodalmakkal és kétségekkel teli vallomás is. A költő tudta, a gyönyör, a boldogság, a kitárulkozás és a közvetlenség másnak elítélendő merészség: “És fél a szívem és a kezem reszket… / Hogy tudok ezentúl élni? / Ki tart meg jónak? Ki tart meg szentnek?”

“Hallatlannak tűnt fel, hogy egy nő méghozzá fiatal lány, hangosan, nyíltan, leplezetlenül meri kinyilvánítani szerelmének testiségét. A költőnő régi fogalma úgy volt megkonstruálva, hogy beszélhetett szerelemről, de csak mint légies, szende vágyakozásról, ábrándos sóvárgásról, de hogy ez a sóvárgás valami konkrétra, tényre vonatkozik!” – írja Schöpflin Aladár Erdős Renée-ről, aki minden előítéletet maga mögött hagyva nyíltan felvállalta és megfogalmazta érzéseit.

138 éve, 1879. május 7-én született Erdős Renée, aki erotikus költészetével és szókimondó, a nők vágyait nyíltan hangoztató írásaival botránkoztatta meg kortársait.

 

ERDŐS RENÉE: ARCKÉP

Megcsókolom a szemeidet,
Amiktől félek…
Megcsókolom a homlokodat
S benne a hallgatag évek
Titokzatos álmait sorra…
Rátapad ajkam sötét szemeidre,
Viharos homlokodra.
Végigkúszik ajkam arcodon
És megkeresi állad,
Szép nyakad, büszke vállad…

És fél a szívem és a kezem reszket…
Hogy tudok ezentúl élni?
Ki tart meg jónak? Ki tart meg szentnek?

Az ajkaidhoz nem merek érni –
Az ajkaidhoz nem merek érni – – –

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek