2017. augusztus 24.  Csütörtök
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 24.  Csütörtök   Bertalan
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős

Ahol Kölcsey nyugszik

Pest első állandó magyar színháza

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Ahol Kölcsey nyugszik  
Kölcsey Ferenc 1838. augusztus 23-án hunyt el Csekén, a mai Szatmárcseke elődtelepülésén. Nyughelye a Tisza-parti falu egyik nevezetessége, a népi csónakos fejfás temető.
Pest első állandó magyar színháza  
180 éve, 1837. augusztus 22-én, 180 éve megnyílt Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház.
Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Jékely Zoltán: A tél küszöbén című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Jékely Zoltán: A tél küszöbén

Szerző: / 2014. október 27. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Szentgyörgyi Kornél: Jékely Zoltán portréja (Fotó: MEK/OSZK)“Ám, hogy a zord ég hirtelen enged, / s fellege nyíltán ömlik a napfény, / éneke buggyan: csókot igérő, / angyali tiszta, mennyei nektár!” Jékely Zoltán egyszerű, megindítóan szép verse az élet szépségének és az elmúlás elfogadásának tiszteletének példája.

Jékely Zoltán bebizonyította, hogy a maga útját képes járni és az apjánál is nagyobb költő lett. Verseiben a “nyugatos” valamint az erdélyi magyar költészet hagyományait elevenítette fel. Ő maga “életrajzi szerkezetű, folyamatos énregénynek” nevezte költészetét. “Versírásra leggyakrabban valami fájdalom élménye, állapota vagy emléke indít” – mondta. Jékely mesterei Reviczky Gyula, Krúdy Gyula, Ady Endre, Kuncz Aladár és Kosztolányi Dezső voltak. Jékely munkásságának egyik elengedhetetlen motívuma volt a haláltudat és az élet ciklikus megélése. Verseiben ezek olyannyira elevenek, mint amennyire szomorúak és elégikusak, halálfélelemmel teljesek. A tél küszöbén című gyönyörűen egyszerű, s mégis mélyen elgondolkodtató verse egyszerre szól az élőkről és a már elhunytakról, a múltról, a jelenről és a jövőről: “S a Temetőkert és a November / hallja s nem érti: honnan e bízás”.

Október 31-e a kelta eredetű halloween ünnepe, azaz a kóbor lelkek éjszakája, november 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

 

JÉKELY ZOLTÁN: A TÉL KÜSZÖBÉN

Ül a bogáncson a sárga csicsörke,
félszeme lopva az égre tekinget,
másik a földre pillog ijedten.
Ám, hogy a zord ég hirtelen enged,
s fellege nyíltán ömlik a napfény,
éneke buggyan: csókot igérő,
angyali tiszta, mennyei nektár!
S a Temetőkert és a November
hallja s nem érti: honnan e bízás,
e hihetetlen lelkierő, a tél küszöbén is,
e cseppnyi madárban?
(1961. november)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek