2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Jékely Zoltán: A tél küszöbén című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Jékely Zoltán: A tél küszöbén

Szerző: / 2014. október 27. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Szentgyörgyi Kornél: Jékely Zoltán portréja (Fotó: MEK/OSZK)“Ám, hogy a zord ég hirtelen enged, / s fellege nyíltán ömlik a napfény, / éneke buggyan: csókot igérő, / angyali tiszta, mennyei nektár!” Jékely Zoltán egyszerű, megindítóan szép verse az élet szépségének és az elmúlás elfogadásának tiszteletének példája.

Jékely Zoltán bebizonyította, hogy a maga útját képes járni és az apjánál is nagyobb költő lett. Verseiben a “nyugatos” valamint az erdélyi magyar költészet hagyományait elevenítette fel. Ő maga “életrajzi szerkezetű, folyamatos énregénynek” nevezte költészetét. “Versírásra leggyakrabban valami fájdalom élménye, állapota vagy emléke indít” – mondta. Jékely mesterei Reviczky Gyula, Krúdy Gyula, Ady Endre, Kuncz Aladár és Kosztolányi Dezső voltak. Jékely munkásságának egyik elengedhetetlen motívuma volt a haláltudat és az élet ciklikus megélése. Verseiben ezek olyannyira elevenek, mint amennyire szomorúak és elégikusak, halálfélelemmel teljesek. A tél küszöbén című gyönyörűen egyszerű, s mégis mélyen elgondolkodtató verse egyszerre szól az élőkről és a már elhunytakról, a múltról, a jelenről és a jövőről: “S a Temetőkert és a November / hallja s nem érti: honnan e bízás”.

Október 31-e a kelta eredetű halloween ünnepe, azaz a kóbor lelkek éjszakája, november 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

 

JÉKELY ZOLTÁN: A TÉL KÜSZÖBÉN

Ül a bogáncson a sárga csicsörke,
félszeme lopva az égre tekinget,
másik a földre pillog ijedten.
Ám, hogy a zord ég hirtelen enged,
s fellege nyíltán ömlik a napfény,
éneke buggyan: csókot igérő,
angyali tiszta, mennyei nektár!
S a Temetőkert és a November
hallja s nem érti: honnan e bízás,
e hihetetlen lelkierő, a tél küszöbén is,
e cseppnyi madárban?
(1961. november)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek