2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Jékely Zoltán: Álom a béke városáról című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Jékely Zoltán: Álom a béke városáról

Szerző: / 2014. szeptember 15. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Jékely Zoltán (Fotó: PIM)“Bár volna valahol egy meseváros, / ezernyi tornyú, égverő-falú,”. Nem szükséges idealistának és pacifistának lenni, hogy békére vágyjunk. Minden év szeptember 21-én ünnepeljük a Béke Nemzetközi Napját, ebből az alkalomból Jékely Zoltán versét ajánljuk a héten.

Minden év szeptember 21-én a Béke nemzetközi napjának keretében a világ lehetőséget kap arra, hogy esélyt adjon a békének és elgondolkozzon azon, hogyan is lehetne megállítani az erőszak folytonos ördögi körét, amelyet a konfliktusok táplálnak.

Mint oly sok költőnkre és írónkra, a 20. század világháborúi Jékely Zoltán művészetére is hatással voltak. Trianon mélyen megsebezte a szívét, hontalannak érezte magát saját szülőföldjén. Az 1914-ben, Nagyenyeden született költő édesapja, Áprily Lajos úgy döntött, fiai jövője érdekében Budapestre települnek. Főiskolai tanulmányai elvégzése után az Országos Széchényi Könyvtárban dolgozott, verseit a Nyugat, az Erdélyi Helikon, a Válasz és a Szép Szó is közölte. A háború azonban ismét beleszólt a család életébe: 1941-ben Kolozsvárra költözött, majd a II. világháború után Budapesten élt és alkotott. 1948-ban Álom című verseskötetét a hivatalos kultúrpolitika “dekadens temetőköltészetnek” minősítette, a könyvet betiltották és bezúzták, a költőt kizárták az írószövetségből. A Rákosi-rendszer – az akkori magyar irodalom legjobbjaival egyetemben – hallgatásra kényszerítette, az írószövetségből is kizárták. Jékelynek egyetlen vágya volt: a béke megélése saját hazájában: “– Én téged oda menekítenélek, / mint angyalok, éljél örökre ott! / Majd benned én is tovább éldegélek, /s minden napoddal újra-támadok…”.

 

JÉKELY ZOLTÁN: ÁLOM A BÉKE VÁROSÁRÓL
Évához

Bár volna valahol egy meseváros,
ezernyi tornyú, égverő-falú,
köröskörül kék tengerrel határos –
város: melyből nem lesz por és hamú!

S csodás nép lakja: csupa halhatatlan,
szerelmet és halált nem ismeri,
úgy élnek ők e mesebeli katlan
ekhói közt, s életük isteni!

– Én téged oda menekítenélek,
mint angyalok, éljél örökre ott!
Majd benned én is tovább éldegélek,
s minden napoddal újra-támadok…
(1938)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek