2017. augusztus 24.  Csütörtök
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 24.  Csütörtök   Bertalan
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős

Ahol Kölcsey nyugszik

Pest első állandó magyar színháza

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Ahol Kölcsey nyugszik  
Kölcsey Ferenc 1838. augusztus 23-án hunyt el Csekén, a mai Szatmárcseke elődtelepülésén. Nyughelye a Tisza-parti falu egyik nevezetessége, a népi csónakos fejfás temető.
Pest első állandó magyar színháza  
180 éve, 1837. augusztus 22-én, 180 éve megnyílt Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház.
Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Jékely Zoltán: Egy híres alkoholista sírfelirata című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Jékely Zoltán: Egy híres alkoholista sírfelirata

Szerző: / 2014. június 2. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Szentgyörgyi Kornél: Jékely Zoltán portréja (Fotó: MEK/OSZK)“Itt nyugszom én, keserű itkányos, / álmom itt is egeres, patkányos” Hogyan lehet egyesíteni a derűt a gúnnyal, a tagadást a vallomással? Jékely Zoltán verse egyszerre kelti életre és vádolja a szenvedély okozta végzetes rabságot.

“Az érzékeket és a szerveket megrontja a gyönyör rettentő és áldott közvetítője, az ópium. Étvágy és polgári jó fáradtságérzés – ezekről is le kell mondani. A szemek gyakorta könnyeznek, a fül zúg. A tárgyak, az emberek, a betűk elmosódnak. A szavak, a hangok kaotikus zavarban bolyonganak a hallószerv géprészecskéiben.” Csáth Géza az Ópium című művében írt gondolata valószínűleg ópiumos vagy egyéb tudatát módosító gyógyszer hatása alatt írta. A Nyugat első nemzedékéhez tartozó Csáthot követte a harmadik nemzedéket képviselő Jékely Zoltán egy egészen más felfogással és látásmóddal. Utóbbi sokkal inkább a józanságot követte, s már gyerekkorától a múlt veszteségének feldolgozása, a halandóság éber tudatában élt, és költészetének ez az egyik fő sajátossága.

A pozitív, élményekben gazdag, örömteli élet lehetőségének bemutatásával olyan minta alapján éljünk és mutassanak mindenki számára, amely mellett az alkohol, a drogok használata és az egyéb, személyiségromboló életmód nem jelenthet alternatívát. Az erdélyi kultúrából haláláig táplálkozó Jékely lírájában a hontalanság és a veszteség miatti fájdalom mindig felsejlik. Trianon miatt már kisgyerekként hazátlanná vált költő legszűkszavúbb darabjai is mély érzelmeket, a szenvedéllyel való visszaélés iránti megvetést mutatja: “álmom itt is egeres, patkányos”

Ezen a héten Jékely Zoltán Egy híres alkoholista sírfelirata című versét ajánljuk mindenkinek a Szenvedélyek Napjára és Trianon Emléknapjára gondolva.

 

JÉKELY ZOLTÁN: EGY HÍRES ALKOHOLISTA SÍRFELIRATA

„Itt nyugszom én, keserű itkányos,
álmom itt is egeres, patkányos.
Megrontott a korcsma, a sok ronda borház,
meg nem menthetett már semmiféle kórház.
Tanyám volt a város végén a sörkert –
tanyám lett a sáros, vén, néma sírkert.”

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek