2017. június 25.  Vasárnap
Zápor 20 °C Zápor
Rovatok
2017. június 25.  Vasárnap   Vilmos
Zápor 20 °C Zápor

Karinthy-sors

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Karinthy-sors  
130 éve, 1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom egyik legeredetibb és legkiválóbb egyénisége.
Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Jékely Zoltán: Egy híres alkoholista sírfelirata című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Jékely Zoltán: Egy híres alkoholista sírfelirata

Szerző: / 2014. június 2. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Szentgyörgyi Kornél: Jékely Zoltán portréja (Fotó: MEK/OSZK)“Itt nyugszom én, keserű itkányos, / álmom itt is egeres, patkányos” Hogyan lehet egyesíteni a derűt a gúnnyal, a tagadást a vallomással? Jékely Zoltán verse egyszerre kelti életre és vádolja a szenvedély okozta végzetes rabságot.

“Az érzékeket és a szerveket megrontja a gyönyör rettentő és áldott közvetítője, az ópium. Étvágy és polgári jó fáradtságérzés – ezekről is le kell mondani. A szemek gyakorta könnyeznek, a fül zúg. A tárgyak, az emberek, a betűk elmosódnak. A szavak, a hangok kaotikus zavarban bolyonganak a hallószerv géprészecskéiben.” Csáth Géza az Ópium című művében írt gondolata valószínűleg ópiumos vagy egyéb tudatát módosító gyógyszer hatása alatt írta. A Nyugat első nemzedékéhez tartozó Csáthot követte a harmadik nemzedéket képviselő Jékely Zoltán egy egészen más felfogással és látásmóddal. Utóbbi sokkal inkább a józanságot követte, s már gyerekkorától a múlt veszteségének feldolgozása, a halandóság éber tudatában élt, és költészetének ez az egyik fő sajátossága.

A pozitív, élményekben gazdag, örömteli élet lehetőségének bemutatásával olyan minta alapján éljünk és mutassanak mindenki számára, amely mellett az alkohol, a drogok használata és az egyéb, személyiségromboló életmód nem jelenthet alternatívát. Az erdélyi kultúrából haláláig táplálkozó Jékely lírájában a hontalanság és a veszteség miatti fájdalom mindig felsejlik. Trianon miatt már kisgyerekként hazátlanná vált költő legszűkszavúbb darabjai is mély érzelmeket, a szenvedéllyel való visszaélés iránti megvetést mutatja: “álmom itt is egeres, patkányos”

Ezen a héten Jékely Zoltán Egy híres alkoholista sírfelirata című versét ajánljuk mindenkinek a Szenvedélyek Napjára és Trianon Emléknapjára gondolva.

 

JÉKELY ZOLTÁN: EGY HÍRES ALKOHOLISTA SÍRFELIRATA

„Itt nyugszom én, keserű itkányos,
álmom itt is egeres, patkányos.
Megrontott a korcsma, a sok ronda borház,
meg nem menthetett már semmiféle kórház.
Tanyám volt a város végén a sörkert –
tanyám lett a sáros, vén, néma sírkert.”

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek