2017. augusztus 21.  Hétfő
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 21.  Hétfő   Sámuel, Hajna
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A Chinoin 105 éve című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Psziché

A Chinoin 105 éve

Szerző: / 2015. szeptember 7. hétfő / Psziché, Egészség   

Chinoin Gyár, korabeli reklámok (Fotó: ujpest.hu) A hőskorban sokszor még a tulajdonos vegyészmérnökök is beálltak gyógyszereket csomagolni. Termékeik közé tartozott az Aspirin, a Codein, a Lecithin, az Antipirin. 105 éve, 1910. szeptember 7-én alapították a Chinoin Gyárat.

1910-ben a Richter családi vállalkozás két újító szellemű és merész vegyészmérnöke, az alig huszonöt éves Wolf Emil és Kereszty György Budapest VI. kerületében, a Petneházy utca 23-ban megalapította az Alka Vegyészeti Gyárat. A szükséges tőke legnagyobb részét Háry Ágoston földbirtokos adta, ők maguk otthonról 10-10 ezer koronát vittek az üzletbe. A vegyészek célja a magyar szintetikus eljárású vegyipar megteremtése volt, amely már nemcsak növényi és állati eredetű anyagok feldolgozásával foglalkozik. Így lett gyáruk a magyar szintetikus gyógyszergyártás bölcsője. Első sikerük a Yohimbin Kincsem volt, amely a világhírű Kincsem lóról kapta nevét.

A munka kezdetleges körülmények között indult, a gyár két munkateremét csak egy függöny választotta el a laboratóriumtól. Tartozott még hozzá csomagolóegység és egy iroda. A hőskorban sokszor még Wolf és Kereszty is beállt gyógyszereket csomagolni. Termékeik közé tartozott az Aspirin, a Codein, a Lecithin, az Antipirin.

Kereszty György és Wolf Emil (Fotó: ujpest.hu)

Háry úgy vélte, hogy rövid távon nem számíthat nyereségre, ezért kivonta tőkéjét a vállalkozásból, a betéti társaság felbomlott. Egykori kémiatanáruk, Reichenhaller Kálmán révén megismerkedtek Krausz Simon bankárral, aki a Magyar Bank és Kereskedelmi Rt. igazgatóságának is tagja volt. 250 ezer koronát bocsátott rendelkezésükre, és a vállalkozásba üzlettársait is bevonta. Telket vásároltak Újpesten, a Tó utca 1-3. számú telken, ahol a gyár ma is működik. Az üzem új nevén Dr. Kereszty, dr. Wolf és Tsa Vegyészeti Gyár Rt. néven kezdte meg működését.

Az igazgatótanácsba Kóbor Tamás író is bekerült, aki Krausz baráti köréhez tartozott. Az ő javaslatára vette fel a gyár 1913 szeptemberében a Chinoin fantázianevet, amelyet a chinin szóból képzett. A gyár ettől fogva Chinoin Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyára Rt., néven futott. Első sikertermékük az arzéntartalmú Arsotonin injekció és tabletta volt. Nemzetközi sikereiket a húszas években a Bilagit, a Demalgon, az Insulin, a Papaverin és a Neomagnol fémjelezték.

A második világháború után, 1948 márciusában államosították a céget, az Rt. több mint 40 évig csak névlegesen létezett. A cég 1989 decemberében vált ismét valódi részvénytársasággá, amikor a cég alaptőkéjét 14,5 millió forintról 3 milliárd forintra emelték. 1991-ben a Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Rt.-ben 40 százaléknyi részesedést szerzett a francia állam többségi tulajdonában lévő, Elf-Aquitaine csoporthoz tartozó Sanofi cég.

1997-től a Chinoin részvényeinek több mint 99 százaléka egy kézben, a francia Sanofi tulajdonában van. 1999-től a Chinoin Rt. a Sanofi-Synthélabo leányvállalataként működött, majd 2005-től – a Sanofi-Aventis megalakulása után – a vállalatcsoporton belül folytatja tevékenységét.

A Chinoin újpesti gyára, 1920-as évek (Fotó: MEK.OSZK))

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek