2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vekerdy Tamás 80 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Psziché

Vekerdy Tamás 80

Szerző: / 2015. szeptember 21. hétfő / Psziché, Énkép   

Vekerdy Tamás pszichológus, író (Fotó: 168ora.hu)“Mi az érzelmi intelligencia? Az, hogy nem leszek azonnal depressziós önmagamtól. Képes vagyok szemügyre venni magam…” Szeptember 21-én ünnepli 80. születésnapját Vekerdy Tamás pszichológus, író.

“Azok a gyerekek, akiknek rendszeresen mesélnek otthon – és a rendszeres mesélés mindennapos mesélést jelent! – másfél évvel előzik meg nyelvi fejlettség szempontjából mesét nem, vagy alig hallgató kortársaikat.”

Vekerdy Tamás pszichológus, író, a Waldorf-pedagógia egyik legjelesebb hazai képviselője 1935. szeptember 21-én Budapesten született. Hétéves korától gyermekorvosnak készült, tízévesen úgy döntött, hogy költő lesz. Kamaszként írt novelláit elküldte a Kortársnak, ám azt a választ kapta, hogy írás helyett inkább olvasson Kosztolányi-novellákat.

A Berzsenyi Gimnáziumból a Lónyai utcai Református Gimnáziumba került, ennek feloszlatása után a Madách Gimnáziumban érettségizett 1953-ban. Mindig jeles tanuló volt, s különösen a humán területeken mutatott tehetséget. Tanárai bölcsészkarra szerették volna küldeni, de ő inkább hobó akart lenni, ami az akkori időkben nem volt túl előremutató elképzelés. Végül apja kérésére elvégezte a jogi egyetemet, de a jogi pálya nem vonzotta, így a Nemzeti Színházhoz került statisztának, emellett házitanítóskodott.

“A jó olvasó az, akinek az olvasás örömöt, élvezetet okoz, aki képes átélni a hősök sorsát, azonosulni tud velük, és ebben az érzelmileg megmozgatott állapotban tágul a világról és önmagáról való tudása.”

Vekerdy Tamás író, pszichológus (Fotó: Libri)Ekkoriban kezdett el járni a Török Sándor köré csoportosuló társaságba, amelynek estjein az antropozófia atyjának, Rudolf Steinernek életműve volt a központi téma, s ekkor találkozott először a Waldorf-pedagógia módszereivel is. 1959-ben a Család és Iskola című lapnak lett előbb külsős, majd rendes munkatársa, közben egyéni levelezőként elvégezte a pszichológia szakot. Diplomamunkáját a japán nó színháztörténet kiemelkedő alakjáról, Zeami mesterről írta.

1969-ben otthagyta a lapot, rövid ideig szabadúszó volt. Ekkor figyelt fel disszertációjára Ádám Ottó, aki a Színművészeti Főiskolára hívta óraadó tanárnak színészpszichológiát oktatni. 1972-ben otthagyta a főiskolát is, később dolgozott nevelési tanácsadóban, részt vett Mérei Ferenc szemináriumain, ahol pszichodrámát, pszichodiagnosztikát tanult.

1982-től az Országos Pedagógiai Intézetbe, az Iskolafejlesztési Központhoz került, s több tanulmányt írt a magyar iskolarendszerről. Ezekben megfogalmazta nem túl jó véleményét a magyar közoktatás helyzetéről, módszereiről: ‘a magyar iskolarendszer arra kíváncsi, hogy mit nem tud a gyerek, a tananyag a döntő, pedig még az eminensek is elfelejtik a bemagolt leckék minimum 70 százalékát’ – állítja Vekerdy Tamás.

Érdeklődése teljes egészében a személyiségközpontú Waldorf-pedagógia felé fordult, s pályája további részében minden tudását és energiáját ennek hazai megismertetésére, elterjesztésére és oktatására fordította. 1987-től 1991-ig Solymáron részt vett a Waldorf-óvoda és iskola megszervezésében, 1991-től pedig a nappali Waldorf-tanárképzés szervezője és vezetője. 1998 és 2002 között az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság elnöke volt, 1999-től a Pedagógus-továbbképzési Központ igazgatója.

Szakmai cikkei, tanulmányai több folyóiratban is megjelentek, sorra adták ki a gyerekekkel, iskolákkal foglalkozó könyveit. Szépirodalmi művei közül sikert arattak a Borisz és Gleb, a Jelenetek Rákóczi életéből, a Családom történeteiből, a Zsidó könyv és a Széchenyi című munkái. 2003-ban Vekerdy címmel interjúkötetben vallott családjáról, pályájának alakulásáról, a művészettel kapcsolatos élményeiről. 1996-ban az oktatáskutatóknak járó Kiss Árpád-díjat kapott munkásságáért, 2000-ben Budapestért Díjat, 2006-ban Pro Scholis Urbis-díjat vehetett át.

“Nem egy szülő panaszkodik arra, hogy a gyereke vendégségben hozzá bújik, ő meg irigykedve nézi azokat a társait, akik vele ellentétben szabadon szaladgálnak, játszanak. Őt is próbálja elküldeni, eltolni magától, hogy „ne engem ölelgess, menjél szépen oda a többiekhez!” Ezek a próbálkozások azonban nem hatékonyak, és nem tesznek jót a gyerekeknek. Ha vendégségben a gyerekem hozzám bújik, akkor hozzám bújik. Egy idő után lehet, hogy megunja és egész lassan elmerészkedik a közelemből, de nem akkor, ha eltolom magamtól, ha azt érzi, hogy ez nekem rossz. Nem akkor, ha biztatom, hogy menjen játszani. Ezeket mellőzni kellene. Adjuk meg neki a biztonságot: igen, hozzám bújhatsz, ha akarsz. Már miért is ne?
Szóval jó volna, ha végre elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni.”
(Vekerdy Tamás: Jól szeretni)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek