2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) “A hegycsúcs nem közeledhet a völgyhöz” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

“A hegycsúcs nem közeledhet a völgyhöz”

Szerző: / 2017. augusztus 9. szerda / Szubkultúra, Könyvvilág   

Hermann Hesse (1877-1962) Nobel-díjas író, Montagnola (Fotó: Hermann Hesse Museum) „Minden nagyon szép, ha a megfelelő pillanatban tekintünk rá.” Mert a Knulp-félék, írta Hermann Hesse 1935-ben, „ugyan nem hasznosak, azonban sokkal kevésbé károsak, mint egynémely hasznos ember.”

Hermann Hesse művei egyszerre lehetnek idegenkedést kiváltók és ígérhetnek felemelő pillanatokat, lehet unalmasnak tartani, vagy nagyon szeretni. Hesse műveinek olvasása miközben összpontosítást és figyelmet követel, felüdülést és kikapcsolódást nyújt. Minden mondata, gondolata a helyén van, időnként túlcizellált sorai körénk tekeredhetnek, mégsem érzünk béklyót tőle, nem kívánunk lecövekelni. Sokkal inkább utat mutat, merre haladjunk tovább, vagy még pontosabban merre kíván az író vezetni minket. Hesse nem kíván mélységében senkin és semmin túllépni, ő azt nyújtja, amire épp szükség van. Éppen ezért, bár témái akár könnyedséggel is kecsegtethetnek, mondanivalója valójában sokkal komolyabb és mélyebb. Mindennek ellenére Hessét olvasni könnyű, nemcsak azért, mert a természetet éppoly közel hozza hozzánk, mint magát az embert, vagy mert a keleti kultúra iránti szeretet szinte minden művében megjelenik, hanem mert ahogy Hesse a Knulp-ban megfogalmazza: „A hegycsúcs nem közeledhet a völgyhöz, de az emberek közeledhetnek egymáshoz.” Vagyis Hesse az embereket kívánja megtalálni és elérni, azokat az útkereső embereket, akikkel együtt tudja bejárni a mennyet és a poklot, és akik éppúgy ismerik az útkeresés fontosságát, ahogyan ő maga. Johann Wolfgang von Goethét, Bertolt Brechtet és Erich Kästnert is megelőzve, máig az egyik legolvasottabb német író, a hippinemzedék egyik idolja lett, híres könyvéről, A pusztai farkasról kapta a nevét, a Steppenwolf német emigránsok gyermekei által alapított kanadai rock-banda, amelynek zenéje az 1960-as évek végén elválaszthatatlanná vált a motoros bandáktól és a kor talán legnagyobb kultuszfilmjétől.

Hermann Hesse (1877-1962) Nobel-díjas író, Montagnola (Fotó: Hermann Hesse Museum)

Hermann Hesse Nobel-díjas német író, költő 1877. július 2-án, a baden-württembergi Calw városában született és 1962. augusztus 9-én, a svájci Lugano melletti, Montagnolában hunyt el. Apja balti német misszionárius, anyja egy württembergi indológus lánya volt. 1946-ban irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

Könyvei, regényei, elbeszélései, elméleti írásai, költeményei, irodalmi, valamint kultúrkritikai művei, világszerte több mint 120 millió példányban jelentek meg, több mint ötven prózai művét és mintegy hatszáz versét mintegy hatvan nyelvre fordították le – és tették a huszadik század legolvasottabb európai írójává az Egyesült Államokban és Japánban.

Sokoldalú művészetében a különböző kultúrák és vallások elemei keveredtek, ami részben a családi háttérből is eredeztethető. Sváb protestáns lelkész szülei misszionáriusként Indiában töltöttek hosszabb időt, nagyapja neves orientalista volt. Szülői nyomásra a maulbronni evangélikus teológiai szemináriumba került, ahonnan – az intézmény szigora miatt – rövid idő múlva megszökött. Kisebb idegösszeroppanást kapott, öngyilkosságot kísérelt meg, majd egy ideig kezelés alatt is állt. A gimnáziumot 1893-ban végezte el, ezután toronyóragyárban, majd egy tübingeni könyvkereskedésben dolgozott segédként. A munka mellett az önművelés töltötte ki minden idejét, nagyapja igen gazdag könyvtára vetette meg műveltsége alapjait, a bölcseleti írások mellett Turgenyevért és a német romantikusokért lelkesedett.

A kötet a harmincas éveiben járó Hesse három novelláját és két töredékét tartalmazza Knulpról, a régivágású csavargóról. A műben már feltűnnek a későbbi nagy Hesse-művek tipikus jegyei is: a filozofikus gondolatok, a misztikum, a transzcendencia, a szépség és a melankólia. Hesse „kívülálló”-jának e korai változata 1907 és 1913 között keletkezett.

Hermann Hesse: Knulp - borítók (Fotó: cultura.hu)

Ez a néhány kis remekmű Hesse korai művei közé tartozik; hősük a Joseph von Eichendorff Naplójának mintájára megalkotott csavargó, Knulp. A róla szóló történetek a „Gerbersau”-ciklus darabjai, amely jellegzetes és nagyrészt hiteles egyéni sorsok felvillantásával mutatja be egy sváb kisváros életét a századfordulón. Bármennyire izgalmas is a történetek helyhez és időhöz kötöttsége, hagyományos provinciális íze, az elbeszélések mégsem merülnek ki a visszahozhatatlan múlt keresésében, hanem lélektani példaszerűségük által megmutatják azt, ami ebből a múltból még jelenvaló. 

Mert a Knulp-félék, írta Hesse 1935-ben, „ugyan nem hasznosak, azonban sokkal kevésbé károsak, mint egynémely hasznos ember. Ha a tehetséges, lélekkel megáldott emberek, mint amilyen Knulp, nem találják helyüket a világban, abban a világ ugyanannyira vétkes, mint maga Knulp.” 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek