2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A hűséges csillag, Katharine Hepburn című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

A hűséges csillag, Katharine Hepburn

Szerző: / 2013. június 29. szombat / Szubkultúra, Filmvilág   

Katharine Hepburn (Forrás: Biography.com)Egy negyedszázadot élt le “tökéletes egyetértésben egy igaz emberrel”, tiltott szerelemben. Minden idők legtöbb Oscarral kitüntetett színésznője Katharine Hepburn – tizenkétszer jelölték, négy alkalommal meg is kapta.

Az újságíró azt hiszi, könnyű róla portrét írni, Broadway, Hollywood, színészeti és pletyka lapok, cikkek és főként filmek, melyek róla szólnak. Nem így van. Nem kívánt titokzatos lenni, mégis a titokzatosság aurája vette körül. A connecticuti Hartfordban látta meg a napvilágot 1907. május 12-én. Katharine Hepburn négyszeres Oscar-díjas amerikai filmszínésznő 10 éve, 2003. június 29-én halt meg. Jómódú szülei szabadnak és szókimondónak nevelték hat gyermeküket. Nyitott, minden újdonság iránt fogékony gondolkodásmódját, a folyamatos, kemény testedzés iránti elkötelezettségét, már-már a becsületsértés határt súroló szókimondását orvos apjától és a nők jogaiért egy életén át küzdő anyjától örökölte. A mozirajongó kislány elhatározta, hogy színésznő lesz.
A diploma megszerzése után azonnal szerepet kapott a Broadwayn. Először különleges egyénisége keltette fel a kritikusok érdeklődését, amikor a liberális Bryn Mawr művészeti iskola elvégzése után 1928-ban belevetette magát a színház világába. Első néhány perces színpadi megjelenéseit különleges New England-i akcentusa, és hangszintje, csontos, energikus megjelenése tette egyedivé.

Makacsul kisasszony

Katharine Hepburn és Spencer Tracy (Forrás: allmovie.com)Csillaga ragyogott, ám nem lett Hollywood kedvence; szókimondó viselkedése miatt azonban több szerepet veszített el, mint amennyit megengedhetett volna magának. Nem lett igazi sztár, nem sminkelte magát, tornacipőben járt, bosszantó válaszokat adott az újságíróknak, különösen, ha a magánéletéről kérdezték. 1932-ben mégis ráosztották A harcos férje című darab egyik főszerepét, amely tökéletesen illett atletikus alkatához. George Cukor is felfigyelt Hepburn játékára, és a Búcsú a szerelemtől című filmjéhez hívta John Barrymore partnerének. Hepburn a bemutató éjszakáján egyik pillanatról a másikra híres lett. Cukorral életre szóló barátságot kötöttek, tíz filmet forgattak együtt.
Az Ébredj velünk volt Hepburn harmadik filmje, ezzel nyert 26 évesen 1933-ban Oscar-díjat. A Kisasszonyok című mozival, az amerikai filmtörténet mind a mai napig egyik legsikeresebb darabjával folytatódott diadalmenete.

A színpadon is bizonyítani akart, ezért igent mondott a rendezői válsággal küzdő Jed Harris hívására, és eljátszotta A tó című színdarab főszerepét. Az éles hangú kritikák és Harris bizonytalan rendezői magatartása teljesen aláásták önbizalmát. Élete legnehezebb időszakának nyitánya volt ez a kudarc. 1934-ben készült filmjei sorra megbuktak. 1935-ben a viharfelhők oszlani látszottak, amikor Oscar-díjra jelölték az Alice Adams főszerepéért. Első filmje Cary Granttel a Sylvia Scarlett volt Geroge Cukor rendezésében, de mindhiába, újra padlóra került. A folyamatos feszültség nyomán egyre nehezebben tűrte a sajtó érdeklődését, és szinte folyamatos harcban állt a médiával. Férfias megjelenése, előnytelen ruhaválasztásai megerősítették a róla kialakult kedvezőtlen képet.

Az Álomkapu 1937-ben Ginger Rogers oldalán jelezte, hogy lassan véget érnek a nehéz évek, de a közönség nehezen bocsátott meg neki. Szakmai siker koronázta az újabb Cary Grant filmet, a Nősténytigrist, de a pénztáraknál a vígjáték rosszul teljesített. Ráadásul a mozi- és színháztulajdonosok amerikai szervezete Hepburnt “feketelistára” tette, mint a “pénztárak mételyét”. Itt véget is érhetett volna a színésznő karrierje, de nem ilyen fából faragták. Visszatért a Broadwayre Philip Barry Philadelphiai történet című darabjával, amelyet az utolsó szóig rászabtak. Ez volt élete egyik legnagyobb színpadi sikere. Megvásárolta a darab megfilmesítésének jogát, majd Hollywoodban puhatolózó tárgyalásokba kezdett. Rendezőnek George Cukort kérte fel, a szereplők közé Cary Grantet és James Stewartot válogatta. A filmváltozat bemutatója után egyik kritikusa ezt írta: “Gyere vissza Katie, mindent megbocsátottunk.”

Tiltott szerelem egy életen át

Diákszerelem-házassága válással végződött, és bár voltak szerelmi kapcsolatai, nem akart többé férjhez menni. Mintha csak élete nagy szerelmére várt volna. 1942-ben Az év asszonya forgatásán találkozott Spencer Tracyvel, akihez különleges, mély szerelem fűzte huszonhat éven át, Tracy haláláig. Kapcsolatuk nem éppen jól kezdődött a dolog. Katharine Hepburn ugyan régi csodálója volt Spencer Tracynek, különösen a Bátor kapitányok és a Dr. Jekyll és Mr. Hyde óta, de sohasem találkozott vele. Most, 1942-ben az ő ötlete volt, hogy játsszanak együtt Az év asszonyában. Nem bírta megállni, hogy első találkozásukra ne a férfiriasztó telitalpú cipőjét vegye föl, és ne jegyezze meg, amikor Joseph Mankiewicz, a producer bemutatta őket egymásnak: “Attól félek, egy kicsit nagy vagyok magához, Mr. Tracy.”

Hepburn arról volt híres, hogy ellenállhatatlan egyéniségének súlyával mindig rákényszerítette másokra a maga elképzeléseit. Ám Tracy-re hatástalan volt. Vasakarattal terrorizálhatta a stúdióvezetőket, producereket, de Tracyvel szemben egy csöppet sem jellemző módon szófogadóan, fogékonyan, sőt alázatosan viselkedett. Az akkor már elvált Hepburn és a nős, kétgyerekes Tracy kapcsolata nyílt titok volt a film világában. Nem házasodtak össze, a színész hithű katolikus volt, nem válhatott – süket fiát és beteges feleségét sem volt képes elhagyni. “Nincs, amit meg ne tennék érte. Ő, azt hiszem, ezt kényelmesnek találja” – mondta egy interjúban kapcsolatukról Hepburn. Tulajdonképpen Tracy felesége nagylelkűségének köszönhették, hogy az akadály elviselhető mértékűre csökkent. Nem féltékenykedett, visszahúzódásával segített nyomasztó helyzetükön azzal a hallgatólagos megállapodással, hogy Spencer életében Kate a másik, a fontosabb nő. A színésznőnek, aki szabad szellemű, feminista neveltetésben részesült ez megfelelt. És ha neki jó volt így, jó volt Spencernek is. Noha valójában mindannyian szenvedtek.

Az ital volt az egyetlen, ami nélkül Tracy nem bírt élni. A szüntelen italozás krónikusan beteg emberré tette. Kate gyöngéd együttérzéssel bánt vele. Abban tudott segíteni, hogy kikúrálja káros szenvedélyéből, de az egészségét nem adhatta vissza. Spencer, annak ellenére, hogy igazi sztár volt, nemigen felelt meg a matinék bálványának, mint például Clark Gable vagy Robert Taylor. Kétségtelenül ragaszkodtak egymáshoz, Tracy függött Hepburntől, és viszont, élvezték egymás társaságát, hálásak volt a viszonzott szerelemért.

Afrika királynője, Katharine Hepburn, Humphrey Bogart1951-ben az Afrika királynője, melyben Humphrey Bogart oldalán játszott egy érett asszonyt, egy új korszak kezdetét jelezte, hiszen a vásznon ezután már leginkább középkorú hölgyeket játszott. Megszenvedett ezért a filmért (forgatás közben megbetegedett), de imádta, élvezte a játékot Bogarttal, akinek az egyszerűséget kedvelő természete hasonlított Tracy-ére. Tracy viszont közben egyre inkább vesztésben állt az alkohollal szemben. Arca felpuffadt, személyisége zavarttá vált, haja galambősz lett. Alakításai viszont mind fantasztikusabbak, szívbemarkolóbbak – Öreg halász, Aki szelet vet, Ítélet Nürnbergben. Már nem tudott meglenni Katharine Hepburn nélkül, aki a Hosszú út az éjszakába című, 1962-ben forgatott film után, pályája csúcsán majdnem minden felkérést lemondott és öt évre visszavonult a filmezéstől, hogy minden idejét a beteg Tracy mellet tölthesse.

Nyolcadik és egyben utolsó közös filmjük a Találd ki, ki jön vacsorára volt 1967-ben. A színész pár nappal a forgatás befejezte után szívrohamot kapott, azonnal meghalt, Hepburn ekkor is mellette volt. Teljesen összeroppant, az idegkimerülés határára került. Tracy családja támogatta, de a temetésre tapintatból nem ment el. Hepburn soha nem nézte meg utolsó filmjüket, noha alakításáért megkapta második Oscar-díját, melyet Spencernek ajánlott. Egy évvel később vehette át a harmadik szobrot Az oroszlán télen című moziért. A hetvenes-nyolcvanas években a televízió fontos szerepet játszott karrierjében, főként tévéfilmekben kapott szerepet, majd 1981-ben vehette át a negyedik arany szobrocskát Az Aranytóért, melyben Henry Fonda partnere volt.

1975-ben Emmy-díjat nyert Sir a Szerelem a romok között című tv-filmmel Laurence Olivier-vel. 1994-ben Warren Beatty kérésére vágott bele utolsó filmjébe A sors útjai című romantikus vígjátékba, amelyben Beatty mellett Annette Bening volt a partnere. Csak jóval túl a nyolcvanon vonult vissza, tengerparti házában magányosan élt, festegetett. 96 évesen halt meg Connecticutban, vagyonát arra az intézetre hagyta, amit fogyatékos gyerekek számára alapított Tracy. „Az élet nehéz – mondta egyszer – végül megöl téged is.” Élete során tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, 1999-ben az Amerikai Filmintézet minden idők legnagyobb amerikai filmlegendájának választotta.

http://www.youtube.com/watch?v=W6vp4rfJMD4

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek