2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A magyar nyelv nagyszótára V. című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

A magyar nyelv nagyszótára V.

Szerző: / 2014. február 19. szerda / Szubkultúra, Könyvvilág   

MTA Nyelvtudományi Intézete„Olyan ez, mint egy székesegyház építése; olykor generációk kellenek hozzá.” Nádasdy Ádám és Grecsó Krisztián méltatásával az MTA Nyelvtudományi Intézete bemutatja A magyar nyelv nagyszótár V. kötetét.

A magyar nyelv nagyszótára, a magyar nyelvtudomány eddigi legnagyobb szótári vállalkozása újabb mérföldkőhöz, az V. kötet bemutatásához érkezett. Az Oxford English Dictionary nagyságrendű vállalkozás 230 év történelmi, társadalmi változásainak is nyelvi lenyomata.

A magyar nyelv nagyszótára a magyar nyelvtudomány eddigi legnagyobb szótári vállalkozása, amely a magyar lexikográfiai gyakorlatból még hiányzó, új műfajt képvisel. Történeti jellegű értelmező szótárként legfontosabb feladata a szavak jelentéstartalmának kibontása és e jelentések viszonyrendszerének ábrázolása. Műfajából következően nem csupán a mai nyelvállapot szókészletét tükrözi és elemzi a lexikográfia eszközeivel, hanem címszóállományában, szótárazott jelentéseiben és példamondataiban egyaránt túlnyúlik a szinkrónia határain, és történeti dimenziót érvényesít, amikor az elmúlt csaknem 230 esztendő szókincséből merít.

„Olyan ez, mint egy székesegyház építése; olykor generációk kellenek hozzá” – fogalmazott Nádasdy Ádám, aki a nyelvet tanárként, költőként és műfordítóként egyaránt hivatásszerűen használja. Az első köteteket még 2006-ban mutatták be, a közönség ekkor találkozhatott először a már közel két évszázada tervbe vett munkával. Azóta újabb kötetekkel gazdagodott a sorozat, amelynek lezárása a ma még távolinak tűnő 2030-as évekre várható. Addig azonban nem csupán újabb szókészleti elemekkel (blog, depis stb.) egészül ki, hanem elektronikusan is (CD-n és online) hozzáférhetővé válik a szótári anyag.

Az elmúlt közel kétszáz év történelméről nemcsak e történeti jellegű szótár szócikkei árulnak el sokat, hanem a munkálat hányatott sorsa is tükrözi azt. A Nagyszótár első terveit még 1831-ben hagyta jóvá a Magyar Tudós Társaság, a tényleges szótárírói munka azonban csak a XXI. század legelején kezdődött el. Mint értelmező szótár elsődlegesen a szavak jelentéseit és az azok közti kapcsolatot mutatja be. Lexikográfiai koncepciójának kidolgozója és egyben a mű főszerkesztője Ittzés Nóra, az Új magyar tájszótár egykori szerkesztője.

Különlegesen értékessé teszi a vállalkozást, hogy szövegbázisra, ún. korpuszra épül, s a szöveggyűjteményében fellelhető adatok elemzése alapján, eredeti példamondatokkal mutatja be címszavait. A feldolgozott szövegek az 1772 és 2000 közötti időszakból, a legkülönfélébb stílusrétegekből származnak: a régies és a mai, a szépirodalmi és a tudományos, a nyelvjárási és a szleng, a szak- és a sajtónyelvi szóhasználatot egyaránt tükrözi a szótár. Szöveggyűjteménye három különböző adatbázisból áll: egyrészt a 2005-re (20 év alatt) összeállított, 27,5 millió szövegszavas Magyar történeti szövegtárból (ennek rögzítését még Commodore számítógépeken kezdték el), másrészt a XIX. század végétől gyűjtött 5-6 milliós archivális cédulaanyagból, harmadrészt egy több százmillió szavas CD-s szöveggyűjteményből.

„Ebben a munkában benne van, benne lesz minden, amit gondolni, mondani, ismerni lehet, ha az embernek magyarként van köze a léthez – összegzett megkeresésünkre Grecsó Krisztián író, a könyvbemutató egyik szereplője.

A magyar nyelv nagyszótára

Több mint 20 kötet a terv

A több mint 20 kötetesre tervezett mű V. kötete a c (avagy cé, cz, tz) betű címszavától a dézsmaszedőig szedte csokorba az elmúlt 230 év szókészletét. Az 1 247 lapos kötet 4 122 szócikkben dolgozza föl a szavakat, szókapcsolatokat, amelyeknek használatát 35 157 példamondattal érzékelteti.

A Magyar Tudományos Akadémia 1825-ös megalapítása óta egyre nagyobb szerepet játszott a tudományos életben, a XIX. század végére pedig Magyarország legmagasabb szintű tudományos intézményévé vált. Az Akadémia kutatóintézetek hálózatát tartja fenn, így koordinálva az országunkban zajló kutatásokat a tudomány minden területén. E hálózatba illeszkedik az 1949-ben létrehozott Nyelvtudományi Intézet, amelyben a magyar nyelvészet hagyományos kutatási témái mellett a legújabb nemzetközi trendek is jelentős képviseletet kapnak.

Az Akadémián annak megalakulása óta folyamatosan készítenek egynyelvű magyar értelmező szótárakat. Ennek megfelelően a Nyelvtudományi Intézet is a kezdetektől fogva fontos feladatának tartotta a szótárkészítést. Az ismertebb művek közül itt készült A magyar nyelv értelmező szótára, amely hét kötetben jelent meg 1959 és 1962 között, és ugyancsak e műhelyből került ki a Magyar értelmező kéziszótár (1972, átdolgozva: 2003), a Földrajzi nevek etimológiai szótára (1978), illetve a Magyar szinonimaszótár (1978) is. Legújabban, 2010-ben az Új magyar tájszótár munkálatai fejeződtek be, több évtizednyi munkát követően.

A Magyar történeti szövegtár elérhető ITT..
A Magyar nyelv nagyszótárának honlapja ITT elérhető.

Az V. kötetet február 20-án, csütörtökön 11 órakor az MTA Nyelvtudományi Intézetében (1068 Budapest, Benczúr utca 33.) mutatják be az alkotók. A fogadás házigazdája Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója. A Nagyszótárt Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, majd pedig a főszerkesztő, Ittzés Nóra mutatja be. A Nagyszótár irodalmi, kulturális jelentőségét Grecsó Krisztián író értékeli.

A magyar nyelv nagyszótára I-V.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek