2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A csodák palotája című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

A csodák palotája

Szerző: / 2016. február 14. vasárnap / Szubkultúra, Filmvilág   

A milánói Scala, Milánó (Fotó: Pannonia Entertainment) A lenyűgöző milánói Scala neve elválaszthatatlanul kötődik a klasszikus zene, opera és balett legnagyobb műveihez és művészeihez.

Tavaly decemberben indult útjára A művészet templomai című sorozat, amely Itália gazdag művészeti örökségének kiemelkedő alkotásait mutatja be a mozivásznon. Ennek második része, A milánói Scala – A csodák palotája a klasszikus zene és előadóművészet egyik leghíresebb intézményének évszázados történetét tárja fel a nézők előtt.

A Teatro alla Scala 1778-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és rövid időn belül hagyományos olasz nagyopera szentélyévé vált, melyet a tehetség, az elhivatottság és az áldozatvállalás emelt naggyá. Neve elválaszthatatlanul kötődik a klasszikus zene, opera és balett legnagyobb műveihez és művészeihez.

A Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új filmje az eddigi legátfogóbb alkotás az intézmény történetéről és művészóriásokat generációkon át inspiráló, fenséges hangulatáról. A film készítői alapos kutatómunkát végeztek, hogy a közismert tények mellett megmutassák a 238 éves operaház rejtett titkait is. A narrációt művészek, szakértők és rajongók kommentárjai, valamint visszaemlékezéseken alapuló fikciós részek gazdagítják, minden eddiginél mélyebb betekintést engedve a Scala történetébe. A 4K minőségben forgatott film pazar látványvilága Luca Bigazzi, az Oscar-díjas A nagy szépség operatőrének munkáját dicséri.

Luca Lucini és Silvia Corbetta rendezők az operaház korai történetének élethű bemutatásához színészi játékot és játékfilmes elemeket is alkalmaztak, valós személyek visszaemlékezései alapján kidolgozott jelenetekkel. A narráció és a fikciós részek mellett különleges archív fotók és felvételek segítik a nézőt, hogy elmerüljön a közel két és fél évszázados múltra visszatekintő operaház történelmében: olyan kiemelkedő alkotók visszaemlékezései is helyet kaptak a filmben, mint Arturo Toscanini, Zubin Mehta, Herbert von Karajan és Claudio Abbado karmesterek, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras és Maria Callas operasztárok, Franco Zeffirelli és Luchino Visconti rendezők, valamint a balett csillagai, Szvetlana Zakharova, Alessandra Ferri és Carla Fracci. A film ezáltal élethűen rekonstruálja a Scala különböző korszakait és a nagy sztárok, az opera és balett csillagainak pályafutását, egymással való kapcsolatát és rivalizálását, az intézményhez való kötődésüket.

Galéria – A milánói Scala

A milánói Scala, Milánó (Fotó: Pannonia Entertainment)

A film a Scala mai arcát is bemutatja, bepillantást engedve a kulisszák mögé. Bemutatja egy új évad előkészítése mögött álló hatalmas munkát – ami hagyományosan minden évben december 7-én, Milánó védőszentjének napján tartott, nagyszabású évadnyitó gálában csúcsosodik ki –, ezen kívül megismerhetjük a Scala Akadémia mindennapjait és jövő fiatal tehetségeit.

A művészetek templomai, 2. rész
A milánói Scala – A csodák palotája
szinkronizált, olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2015
Rendező: Luca Lucini
Operatőr: Luca Bigazzi
Közreműködik: Stéphane Lissner, Daniel Barenboim, Plácido Domingo, Raina Kabaivanska, Alexander Pereira, Luciana Savignano, Fiorenza Cossotto, Roberto Bolle, Leo Nucci, Mirella Freni, Francesco Maria Colombo, Marcello Sirotti, Carlo Fontana, Giovanni Gavazzeni, Franco Pulcini, Riccardo Chailly, Mario Botta, Marco Contini, Alessandra Ferri, Carla Fracci
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Az ismeretterjesztő, dokumentarista részek mellett részletek hangzanak el az alábbi produkciókból:
Richard Wagner: LOHENGRIN (1981), Giuseppe Verdi: OTHELLO (1954 és 2001). Gioacchino Rossini: A SEVILLAI BORBÉLY (1976), Fryderyk Chopin: A KAMÉLIÁS HÖLGY (2007), Giuseppe Verdi: NABUCCO (2013), Wolfgang Amadeus Mozart, FIGARO HÁZASSÁGA (1981), Giuseppe Verdi: REQUIEM (1967). Giacomo Puccini: BOHÉMÉLET (1956 és 1965), Giuseppe Verdi: AIDA (2006), Vincenzo Bellini: NORMA (1960), Csajkovszkij: HATTYÚK TAVA; Richard Wagner: AZ ISTENEK ALKONYA (1950); Giacomo Puccini: TURANDOT (1965); Giacomo Puccini: TOSCA (1953); Giuseppe Verdi: TRAVIATA (1956); Vincenzo Bellini: AZ ALVAJÁRÓ (1957); Giacomo Puccini: PILLANGÓKISASSZONY (1955); Amilcare Ponchielli: GIOCONDA (1959); Georges Bizet: CARMEN (1955); Giuseppe Verdi: ERNANI (1975); Giuseppe Verdi: AZ ÁLARCOSBÁL (1960)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.