2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Adios, Buena Vista Social Club! című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Adios, Buena Vista Social Club!

Szerző: / 2014. július 25. péntek / Szubkultúra, Koncertek   

Buena Vista Social Club, Omara Portuondo (Foró: Johann Sauty)Bolero, guaracha, guajira és a salsa zenei gyökere, a son az alapja annak a romantikus és inspiráló zenének, melyet az emberek többsége mindig örömmel hallgat. És van-e olyan ember, aki ne lenne romantikus? Aki ne vágyna szerelemre? A kubai Buena Vista Social Club végleg bejelentette visszavonulását és búcsúzni készül.

A legendás Buena Vista Social Club utolsó fellépése ez Magyarországon a Budapesti Nyári Fesztivál keretében. Tizenhat évnyi nemzetközi koncertezés, több tízmillió eladott lemez és számos díj után a zenekar — nem először — bejelentette visszavonulását. A Franciaországból induló, Adios Tour című búcsúturné keretében lépnek fel a Margitszigeten, hogy további koncertek után, 2015-ben Havannában utoljára álljanak a közönség elé a hagyományos kubai guaracha (vagy guajira) zenével.

“Úgy gondolom, a mi zenénk nem csak a belőlünk játék közben is sugárzó erő és szeretet miatt lett egyre népszerűbb, hanem a ritmusok gazdagsága és a zene “finom íze” miatt is. Elsősorban a kubai zenére gondolok. A kubai zenei paletta nagyon gazdag, s a dalokban van valami, ami megfogja az embert. Ezért van ereje a világban. Emiatt érzed úgy, hogy amikor hallgatod, táncra kell, hogy perdülj” – nyilatkozta 2009-ben Eliades Ochoa, a Buena Vista gitárosa budapesti fellépésük alkalmával.

A Buena Vista Social Club egy havannai, főként sötétbőrűek számára létrehozott, az 1940-es években működött könnyűzenei klub volt, ahol jellegzetes kubai zenét játszottak és táncoltak. A klub a kubai forradalom után, az ötvenes évek elején bezárt, de megihlette Ry Cooder amerikai gitárost és Wim Wenders német rendezőt, akik ugyanezzel a névvel 1996-ban zenei albumot és dokumentumfilmet készítettek a havannai szórakozóhely egykori zenészeinek főszereplésével. Az album és a film világhírűvé vált, a benne szereplő zenészekre pedig ráragadt a Buena Vista Social Club név.

A veterán kubai muzsikusok azóta is világszerte koncerteznek, igaz, a csapat egy-egy idős zenész sajnálatos távozása miatt időről időre fiatalodik. Gyakran csatlakozik hozzájuk az erőteljes és széles érzelmi skálát kifejező hangú Omara Portuondo, aki világsikert kivívó első lemezüknek is egyik meghatározó közreműködője volt. Az Orquesta Buena Vista Social Club többször fellépett már Magyarországon, 2010-ben a Sziget fesztivál közönségét is elvarázsolták lüktető muzsikájukkal.

Több társulat lépett fel ezen a néven. Az időskorú zenészekből álló legendás kubai együttes több fontos tagját vesztette el az utóbbi években. A zongorista Ruben Gonzales és az énekes Compay Segundo 2003-ban, a szintén énekesként közreműködő legenda, Ibrahim Ferrer 2005-ben, Pio Leyva pedig 2006-ban halt meg. A zenekar egyik alapító tagja, Orlando “Cachaíto” López nagybőgős, aki  a klasszikus zenében és a dzsessz több stílusában is otthonosan mozgott, 2009-ben ment el, akit 2011-ben Manuel Galbán kubai zeneszerző és gitáros követett.

A havannai Buena Vista Social Club zenei közösség egyik legjellegzetesebb alakja Eliades Ochoa. Már a klub nevét viselő 1996-os lemezen és az erről készült 1999-es Wim Wenders dokumentumfilmben is szerepelt. Az album és a film világhírűvé vált, a benne szereplő kubai veterán és aktív zenészekre pedig immár végleg ráragadt a Buena Vista Social Club elnevezés.

Jesús Aguaje Ramos 1979-ben költözött Havannába, ahol Omara Portoundo egykori női énekegyüttese, a Cuarteto Las D’Aida kísérője lett, és abban az évben az Estrellas de Areito című lemezen is bemutatkozott. A Buena Vista Social Club című alaplemezen éppoly nélkülözhetetlen volt, mint Ibrahim Ferrer, Rubén González és Omara Portuondo szólóalbumain és a Buena Vista Social Club-projektek turnéin.

Manuel Galbán a doo-wop követője. Az 1962-től 75-ig fennálló Los Zafiros énekegyüttes gitárosaként vált ismertté, amely a The Platters és a Frankie Lymon and the Teenagers nyomán egyedül képviselte Kubában az amerikai rock and roll énekegyüttesek stílusát. Galibán zenei rendezőként és zongoristaként is felelt a hangzásért. A nyolcvanas években Galbán a partvonalra került, majd Ry Cooder fedezte fel, együtt készítették a Mambo Sinuendo című Grammy-díjas albumot.

Buena Vista Social Club (Fotó: Alejandro Gonzalez)

Guajiro Mirabal a Buena Vista Social Club kiadványainak és koncertjeinek biztos pontja. Az utóbbi 30 évben a Tropicana Club házizenekarában muzsikált. Mindent megtanult az amerikai jazzről és a kubai városi és falusi zenéről. Szólistaként csak 2004-es szólóalbuma után lépett a színpadra.

A kubai Edith Piafnak is nevezik Omara Portuondót, a Buena Vista Social Club népszerű énekesnőjét. Az 1930-ban született havannai énekesnő karrierje 15 éves korában, a Tropicana Club táncosnőjeként indult, később énekelni is a Tropicanában kezdett. 1952-ben Haydee nevű nővérével, s két másik énekesnővel megalakította a Cuarteto Las D,Aida énekegyüttest, amellyel hónapokig turnézott az Egyesült Államokban. 1959-ben megjelent első önálló lemeze, a dzsessz és a kubai zene hangzásvilágát ötvöző Magia Negra. 1967-ben kivált a kvartettből és szólókarrierbe kezdett. A bolerók és habanerák királynője a hetvenes-nyolcvanas években fellépett a világ számos pontján, Európa országai mellett Japánban is koncertezett, Kubában pedig a legnépszerűbb előadók között tartották számon.
A világhírnévre 1996-ig kellett várnia: a havannai Egrem stúdióban, ahol ekkoriban Omara is dolgozott, megkezdődtek a Buena Vista Social Club album felvételei, s a producer, Ry Cooder megkérte az énekesnőt, hogy énekeljen duettet Compay Segundóval. A dal az album egyik nagy sikere, Omara pedig a Buena Vistal Social Club lemezsorozat állandó szereplője lett, 1998-ban az együttesről készített, Wim Wenders rendezte filmben is szerepelt. Ezt követően két ragyogó szólóalbuma is megjelent: 2000-ben a Buena Vista Social Club presents Omara Portuondo, 2004-ben a Flor de Amor, amelyen a kubai zenészek mellett brazilok is közreműködtek.

Buena Vista Social Club
világzenei búcsúkoncert

Időpont: 2014. július 26. szombat 20:00
Helyszín: Margitszigeti Szabadtéri Színpad
(2 óra, szünet nélkül)

Omara Portuondo (ének)
Manuel ’Guajiro’ Mirabal (trombita)
Jesús ’Aguaje’ Ramos (zenei igazgató, harsona, ének)
Barbaríto Torres (lant)
Eliades Ochoa (gitár és ének)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek