2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anthony Perkins a Psycho mentén című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Anthony Perkins a Psycho mentén

Szerző: / 2017. szeptember 12. kedd / Szubkultúra, Filmvilág   

Anthony Perkins (1932-1992) színész, 1983 (Fotó: listal.com) 25 éve halt meg az amerikai színész, a Hitchcock rendezte Psycho főszereplője. Alakítása annyira tökéletes volt, hogy a következő időszakban elmebeteg gonosz szerepek egész sorával keresték meg.

1932. április 4-én született New Yorkban Anthony Perkins, aki Alfred Hitchcock Psycho című filmjében oly feledhetetlenül alakította a pszichopata gyilkos Norman Batest. Apja elismert rendező és színész volt, s elhunyt, amikor fia ötéves lett, ezután édesanyjához a korábbinál is szorosabb kapcsolat fűzte. Perkins korán elhatározta, hogy apja nyomdokaiba lépve a színészetet választja: mint később nyilatkozta, nem akart önmaga lenni, viszont nagyon jól érezte magát valaki másként. Először tizenévesen, lelkes amatőrként műkedvelő előadásokon és társulatokban lépett színpadra. A csinos és tehetséges fiatalemberre gyorsan felfigyeltek, alig húszévesen megkapta első főszerepét, A színésznő című 1953-as filmben többek közt Spencer Tracy volt a partnere. A szerepért színi tanulmányait is félbe hagyta, soha nem is folytatta: húsz évvel később, már sikerei csúcsán mégis átvehette oklevelét.

A Psycho forgatása alatt - Alfred Hitchcock rendező és Anthony Perkins színész, 1960 (Fotó: listal.com)1954-ben hatalmas kritikai elismerést aratott, amikor a Broadway-n egy homoszexuális diákot alakított, s a siker nyomán több, évekig futó színdarab főszereplője lett. Leghíresebb alakítása Peter Shaffer Equusához fűződik, amelyben először a fiút játszotta, idővel pedig a pszichiáter szerepét vette át a legendás Richard Burtontől.

1956-ban a Szemben az erőszakkal című, William Wyler rendezte világháborús dráma mellékszereplőjeként Oscar-jelölést kapott. A következő évben egy kisváros ifjú és tapasztalatlan seriffjét alakította a fejvadásszá lett ex-seriff (Henry Fonda) partnereként (Bádogcsillag). A Vágy a szilfák alatt című romantikus drámában Sophia Lorennel keveredett szerelmi kapcsolatba, a Házasságszerző című vígjátékban bonyodalmak szövevényébe került, miközben a legszebb színésznők voltak partnerei.

1960-ban érkezett pályafutása csúcsára, amikor Alfred Hitchcock őt választotta a Psycho pszichopata moteltulajdonosa, Norman Bates szerepére, aki halott anyja ruháiba bújva végez áldozataival. A film (és az egész filmtörténet) egyik legmaradandóbb és legrémisztőbb jelenete a híres zuhanyozós, amelyben Hitchcock (illetve Norman Bates) a nézők legnagyobb meglepetésére már a film elején végez a főszereplőnek gondolt Janet Leigh-hel. A mindössze kétperces, 78 vágásból álló és 70 kameraállásból felvett jelenetet 7 napig forgatták a színésznővel és egy modellel. A gyilkosság annak ellenére vérfagyasztó, hogy a kés nem érinti a nő testét, csak a függöny mögött érzékelhető, hogy lesújt az áldozatra. Perkins alakítása annyira tökéletes volt, hogy a következő időszakban elmebeteg gonosz szerepek egész sorával keresték meg, s ő – karrierje kárára, de bankszámlája javára – ezek egy részét el is vállalta.

“Egy nő írta nekem levélben, hogy van egy nagy gondja” – elevenítette fel egyszer Hitchcock. – “A lánya látta a gyilkossági jelenetet a Diabolique-ban a kádban, és azóta nem hajlandó fürdeni. Aztán megnézte a Psychót és azóta már zuhanyozni sem hajlandó. A nő azt kérdezte mit tehetne ezek után a lányával. A válasz? Hitchcock azonnal megírta neki: “Küldje a lányát a vegytisztítóba!””

A film sikere annak idején mindenkit meglepett. Mindenkit, kivéve Hitchcockot. Azt ő sem tudta, a cenzorok hogyan fognak reagálni, abban viszont biztos volt, hogy a Psycho rátalál a saját közönségére. Igaza volt: a nézők mindmáig Hitchcock és a műfaj legjobb alkotásai közé sorolják a filmet.

A sorban azonban előbb a Francoise Sagan-regényből íródott Szereti ön Brahmsot? című film következett Ingrid Bergman oldalán, amelyben fiatal ügyvédként egy negyvenes éveiben járó nőbe szeret bele. Nagy siker volt a Phaedra című, 1962-ben készült film, amelyben Melina Mercouri és Raf Valone mellett alakította a nevelőanyjával viszonyt kezdő fiú szerepét. 1963-ban Orson Welles őt kérte fel a Franz Kafka nyomán készült A per főszerepére. 1968-ban egy zavarodott fiatal gyilkost játszott a Pretty Poison című krimiben, szerepelt a Joseph Heller regénye nyomán készült A 22-es csapdájában (1970), néhány évvel később pedig az Agatha Christie krimijéből készült, még a mellékszerepekben is sztárok sorát felvonultató Gyilkosság az Orient-expresszen című angol filmben. Ő volt a Nyomorultak című angol tévéfilmben (1978) a Jean Valjeant kitartóan üldöző Javert felügyelő, majd A fekete lyukban egy tízhónapos expedíció után a Földre visszatérő űrhajós expedíció egyik tudósát formálta meg.

Gyilkosság az Orient expresszen - Anthony Perkins, Albert Finney, Sean Connery, Lauren Bacall, Rachel Roberts, Wendy Hiller, 1974 (Fotó: Listal)

Pályája utolsó évtizedében legnagyobb sikeréhez kanyarodott vissza elvállalta 1983-ban a Psycho második, 1987-ben a harmadik, 1991-ben pedig a negyedik részét is – e művek színvonala egyenletesen hanyatló tendenciát mutat. A harmadik részben Perkins a rendezést elvállalta – az eredményről anyit, hogy a kezdeteket felelevenítő negyedik részt moziban már be sem mutatták, egyenesen a tévében vetítették. 1988-ban már csak a rendezőként jegyezte a Szíveslátás, vendégirtás című vígjátékot, 1990-ben Budapesten is forgatott Hámori András A sötétség lánya című Romániában játszótó vámpírfilmjében.

Anthony Perkins hosszú szenvedés után 1992. szeptember 12-én halt meg, ő az AIDS egyik legismertebb áldozata. Tragédiája abban rejlett, hogy sokáig leplezni igyekezett magának sem bevallott homoszexualis hajlamait (szeretői között volt egyebek között a táncos Rudolf Nurejev), s csak hosszú pszichiátriai kezelés után, túl a harmincadik életévén tudott először nővel közeli kapcsolatot kialakítani. A jeget állítólag Victoria Principal, a Dallas sztárja törte meg, nem sokkal később megnősült, kolléganője, Berry Berenson két fiút szült neki. Betegségéről csak felesége tudott, akinek élete az övéhez tragikus fordulattal ért véget: 2001. szeptember 11-én azon a repülőgépen ült, amelyet (egy nappal férje halálának évfordulója előtt) terroristák a Világkereskedelmi Központba vezettek.

Anthony Perkins családja körében, Berry Berenson, Oz Perkins és Elvis Perkins (Fotó: listal.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek