2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Mesés vallomások című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Mesés vallomások

Szerző: / 2017. április 16. vasárnap / Szubkultúra, Könyvvilág   

Könyv, fantázia, varázslat (Fotó: pixabay.com) Varázslat, mese, álmok, szerelmek, vallomások, izgalmak és kalandok a legkeresettebb szépirodalmi és szórakoztató könyvek között márciusban.

A Bookline sikerlista első helyén egy fiatal lány vívódásairól olvashatunk, a magyar főváros titkaiba avat be a második helyezett Mesélő Budapest, és egy család traumája lett a harmadik, a legkeresettebb könyvek sorában.

Az első helyen a friss megjelenésű Borsa Brown könyv, Az Arab lánya második része szerepel. Az előzményekből megismert Anna bint Gamal al-Szudairi a folytatásban már fiatal nő, akinek élete eddigi legnagyobb döntését kell meghoznia. Választania kell hazája és családja, és az éledező vonzalma között, ami egy idegen világhoz, távoli rokonaihoz köti.

Mindig nagy öröm egy különleges gyerekkönyv sikere. A Mesélő Budapest egy izgalmas, lebilincselő sztori a főváros rejtett titkairól. Vajon hányan tudják, hogy ma a belvárosban található Vígszínház megépülésének idején egy mocsaras külvárosi terület volt, ahol rablók és banditák tanyáztak? Vagy, hogy az Operaház megnyitása akkora botrányba fulladt, hogy még Ferenc József is belepirult? Tittel Kinga nagyszerű illusztrációkkal tarkított családi útikönyve Budapest történeteiről második lett a Bookline sikerlistáján.

Jodi Picoult Magányos farkasa lett a harmadik a legsikeresebb nyomtatott és e-könyvek között egyaránt márciusban. Hűtlenség, hazugságok, magány és kirekesztettség, ezekkel kell szembesülniük a szerző új hőseinek.

Márciusban hatodik lett Carrie Fisher A hercegnő naplója című könyve, a Star Wars filmekből milliók által megismert színésznő őszinte, megindító vallomása.  A látszólag sikeres pálya mögött egy küzdelmekkel, csalódásokkal, személyes és szakmai válságokkal teli élet bontakozik ki.

A moziváltozatnak hála, újra a sikerlista szereplője lett a tavalyi Libri irodalmi díjas döntős, Dragomán György fantasztikus regénye a Fehér király. A könyvet 2005-ös megjelenése óta több mint harminc nyelvre fordították le, hét kiadást ért meg, a nemrégiben Jonathan Pryce főszereplésével bemutatott filmadaptációval pedig ismét a figyelem középpontjába került. A könyv egy felkavaró, mégis megható vallomás gyerekkorról, diktatúráról és arról, hogy legritkábban nyernek azok, akik betartják a játékszabályokat.

Igazi könyvritkaság a most megjelent Csinszka-napló, a Vallomás a csodáról. A szerző Boncza Bertát a legtöbben csak Ady Endre verseiből ismerik, mint a költő második nagy múzsáját. Vajon ki volt ez a fiatal lány, aki a rajongásig imádta Adyt, és akiről Léda csak annyit mondott: „sovány, mint esernyőnyél, elöl-hátul sexuális duzzanatokkal”. A most közreadott naplóból nemcsak a Csinszka-szerelem részleteit ismerhetjük meg, hanem legendás kapcsolatuk titkokkal teli utóéletét is.

Könyv, fantázia, varázslat (Fotó: pixabay.com)

Neil Gaiman Északi mitológiáját olvasva rájöhetünk, hogy Gaiman keze alatt a régi poros mítoszok újra élettel telnek meg. A regény mesteri és szellemes prózája kiemeli az istenek versengő énjét, megmutatja hajlamukat arra, hogy átverjenek másokat, és őket is átverjék, valamint megismerteti az olvasót azzal a tulajdonságukkal, hogy a szenvedélyt mindig hagyják felülkerekedni a józan eszükön.

A minőségi gyerekkönyvek mindig helyet kapnak a legolvasottabb könyvek listáján. A Rumini-történetekkel hírnevet szerző Berg Judit Hisztimesékje kedvesen és megnyugtatóan mutatja be a kisgyerekes szülők hétköznapjainak rémét. Dániel András összetéveszthetetlen mesevilágának kicsit ügyetlen, kicsit bolond, de nagyon szerethető hősei, a Kuflik új történettel tértek vissza. A Kuflik dombjának legújabb vendége kétségbeesetten éhezik a rét moháira, ám mint az kiderül, nem is olyan egyszerű mohamanyi bendőjét teletömni.

Sok izgalmas szerelmes történet lett sikeres a tavasz beköszöntével. Jill Mansell Te és én mindörökre című regényében Lily Harper élete örökre megváltozik, amikor felbontja régen elhunyt édesanyja egyik levelét. A borítékban egy titokzatos karkötőt talál, amit az anya még első nagy szerelmétől kapott. Hősnőnk fejében rengeteg kérdés zakatol és mielőtt választ kaphatna, egy véletlen folytán megismerkedik egy elképesztően sármos és híres színésszel, és elindul a bonyodalom.

Az igazit megtalálni sosem egyszerű feladat. Bella Andre Hadd legyek az igazi című regényében például Victoria, a fiatal szobrászművész csak egy szerencsétlen véletlennek köszönheti, hogy rájön: legjobb gimnáziumi barátja egyben élete párja is.

Lisa Kleypas Botrány tavasszal című kötetében a hősnő Daisy ultimátumot kap: vagy talál magának egy normális férfit, vagy hozzá kell mennie a szívtelen és zárkózott Matthew Swifthez. De vajon valóban annyira szörnyű alak a kiszemelt?

A Bookline listáján az e-könyvek között Camilla Läckberg Az idomár című könyve lett a legsikeresebb. A rajongói által sokszor csak „a svéd Agatha Christie-ként” emlegetett szerző ezúttal is szülővárosába, Fjällbacka határába kalauzolja el olvasóit.

Lee Child sorban immár huszonegyedik Jack Reacher-történetében a főszereplőt meglehetősen szokatlan helyzetben látjuk viszont. Reachernek vissza kell ülnie az iskolapadba egy tanfolyamra, amelynek mindössze két hallgatója van rajta kívül: egy CIA-elemző és egy FBI-ügynök. Természetesen hőseink még az Esti iskolában is a világ megmentésén dolgoznak.

 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek