2017. augusztus 21.  Hétfő
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 21.  Hétfő   Sámuel, Hajna
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Centauri továbbra is titokban tartja személyazonosságát című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Centauri továbbra is titokban tartja személyazonosságát

Szerző: / 2016. június 12. vasárnap / Szubkultúra, Könyvvilág   

Centauri (fotó: Magvető) A Jákob botja olyan mint egy kaleidoszkóp: belenézel és attól függően, hogy mennyit tekersz rajta, lehet olvasni kalandregényként, családregényként és fejlődésregényként – hangsúlyozta Centauri, az álnéven publikáló szerző.

Centauri: A Jákob botja olyan mint egy kaleidoszkóp

Centauri, az álnéven publikáló szerző legújabb regényét Jack London fiatal kora nyomán írta. Az író Budapesten először a napokban zajló Margó Irodalmi Fesztiválon jelent meg az olvasók előtt, de személyazonosságát továbbra is titokban fogja tartani, és alapvetően nem akar változtatni eddigi működésén.

Az író hangsúlyozta: A Jákob botja születésének gyújtópontja Jack London életrajza volt. Rátalált az amerikai író feleségének a szerzőről szóló írására, amelyből két dolog ragadta meg Centaurit. Az egyik az a sok dolog, amelyen a fiatalember 19 éves koráig keresztülment, a másik, hogy a vesztes helyzetekből mindig képes volt felállni.

A regény nem Jack London-életrajz, inkább egy embertípus ábrázolása, amely erősen támaszkodik az életútra. A főszereplő nem egy tipikus hérosz: sok embert megbánt, sok hibája van, és az sem áll tőle távol, hogy időnként átgázoljon másokon. Sokszor önző és infantilis, ugyanakkor tehetséges: van ereje és küzdeni vágyása, és van képessége arra, “hogy ha valamit hatszor is elszúr, még hetedszer is megpróbálja”.

Közismert, hogy Jack London kalandos és harcokkal teli élete eredményre vezetett: a gyermekmunkából, a nagy szegénységből, egy borzalmas családi házból világhírű és jómódú íróvá vált.

Emlékeztetett arra, hogy előző és egyben első regényét, a Jégvágó történetét szinte párhuzamosan írta a Jákob botjával, közös koncepcióban gondolkodott. Mindkét regény főhőse fiatal: az egyik egy mai ember San Franciscóból, aki sodródik, míg a másik száz évvel korábban kemény küzdelmet folytat.

“Az a kontraszt érdekelt, hogy a harcolni tudás, az önmagunkért, az igazunkért és a boldogságunkért való kiállás és küzdeni tudás mintha elsatnyult volna az utóbbi száz évben. Főleg a fiatalabb emberek kevésbé képesek felvenni a kesztyűt, ha arról van szó” – hangsúlyozta a szerző. A Jákob botja a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

Centauri: Jákob botja - Jégvágó

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek