2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Centauri továbbra is titokban tartja személyazonosságát című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Centauri továbbra is titokban tartja személyazonosságát

Szerző: / 2016. június 12. vasárnap / Szubkultúra, Könyvvilág   

Centauri (fotó: Magvető) A Jákob botja olyan mint egy kaleidoszkóp: belenézel és attól függően, hogy mennyit tekersz rajta, lehet olvasni kalandregényként, családregényként és fejlődésregényként – hangsúlyozta Centauri, az álnéven publikáló szerző.

Centauri: A Jákob botja olyan mint egy kaleidoszkóp

Centauri, az álnéven publikáló szerző legújabb regényét Jack London fiatal kora nyomán írta. Az író Budapesten először a napokban zajló Margó Irodalmi Fesztiválon jelent meg az olvasók előtt, de személyazonosságát továbbra is titokban fogja tartani, és alapvetően nem akar változtatni eddigi működésén.

Az író hangsúlyozta: A Jákob botja születésének gyújtópontja Jack London életrajza volt. Rátalált az amerikai író feleségének a szerzőről szóló írására, amelyből két dolog ragadta meg Centaurit. Az egyik az a sok dolog, amelyen a fiatalember 19 éves koráig keresztülment, a másik, hogy a vesztes helyzetekből mindig képes volt felállni.

A regény nem Jack London-életrajz, inkább egy embertípus ábrázolása, amely erősen támaszkodik az életútra. A főszereplő nem egy tipikus hérosz: sok embert megbánt, sok hibája van, és az sem áll tőle távol, hogy időnként átgázoljon másokon. Sokszor önző és infantilis, ugyanakkor tehetséges: van ereje és küzdeni vágyása, és van képessége arra, “hogy ha valamit hatszor is elszúr, még hetedszer is megpróbálja”.

Közismert, hogy Jack London kalandos és harcokkal teli élete eredményre vezetett: a gyermekmunkából, a nagy szegénységből, egy borzalmas családi házból világhírű és jómódú íróvá vált.

Emlékeztetett arra, hogy előző és egyben első regényét, a Jégvágó történetét szinte párhuzamosan írta a Jákob botjával, közös koncepcióban gondolkodott. Mindkét regény főhőse fiatal: az egyik egy mai ember San Franciscóból, aki sodródik, míg a másik száz évvel korábban kemény küzdelmet folytat.

“Az a kontraszt érdekelt, hogy a harcolni tudás, az önmagunkért, az igazunkért és a boldogságunkért való kiállás és küzdeni tudás mintha elsatnyult volna az utóbbi száz évben. Főleg a fiatalabb emberek kevésbé képesek felvenni a kesztyűt, ha arról van szó” – hangsúlyozta a szerző. A Jákob botja a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

Centauri: Jákob botja - Jégvágó

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek