2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Ég és föld között című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Ég és föld között

Szerző: / 2017. május 22. hétfő / Szubkultúra, Könyvvilág   

Szigeti Kovács Viktor író az Ünnepi Könyvhéten, 2016 (Fotó: Sebestyén Dávid) A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young Adult. Hajdú-Antal Zsuzsanna első, Léggömbök című kötete nagy sikerrel debütált a hazai piacon, és máris számtalan rajongót szerzett magának. Az írónőt ezúttal nem csak a könyvről faggattuk.

Tudom, hogy ennél rosszabbat nem lehet kérdezni egy írótól, de biztos vagyok benne, hogy minden olvasóját furdalja a kíváncsiság: Önről szól a könyv?

Érdekes a kérdés, mert valóban akad olyan momentuma, ami saját élményen alapszik, azonban egyik karakterre, még Rédey Dorkára sem mondanám, hogy én vagyok, hiszen egy megfelelési kényszerrel rendelkező, egyke tinilány emlékfoszlányait olvashatjuk a regényben. Fontos volt számomra, hogy makulátlan, érett szereplők helyett hús-vér, olykor gyarló hőseim legyenek, akiknek nem csak a körülményekkel, de magukkal is harcolniuk kell. Mindazonáltal esetemben hatványozottan igaz a közhely, hogy minden szereplőben ott bujkál a szerző, még a mellékszereplőkben is.

Hajdú-Antal Zsuzsanna íróTizennyolc évig készült a regény, ez nagy idő, hogyhogy ilyen sokáig tartott?

Az ötlet maga és a főbb kulcsjelenetek, valamint a karakterek valóban már tizennégy éves koromban is a fejemben és a füzeteimben éltek, ami egy akkori álmomból fakad. Évről évre visszatértem hozzájuk, de valójában soha nem hagytam el őket. Ez volt az én írásgyakorlatom, aminek az utolsó verziója a 2016-os évben készült el immár felnőtt fejjel, és került legnagyobb örömömre a könyvesboltok polcaira a Ciceró Könyvstúdió jóvoltából.

Többen a Csillagainkban a hiba című könyvvel állítják párhuzamba a Léggömböket, Ön szerint mennyire releváns ez az összehasonlítás?

A Csillagainkban a hiba egy komoly jelentőségű alkotás, nem véletlen rabolta el tinik millióinak a szívét, de véleményem szerint a Léggömbök kevés vonásában fedezhető fel hasonlóság John Green bestsellerével. A közös talán az bennük, hogy mindkét könyv drámai témákkal foglalkozik fiatalok szemszögéből, esetleg hasonló gondolatokat vet fel a sorok között. Ettől függetlenül természetesen mindenképp nagy megtiszteltetés számomra, ha fiatal magyar szerzőként bármilyen szempontból párhuzamot vonnak köztem és egy világhírű történet megálmodója között.

Az Ön regénye szintén drámai, miért volt szüksége a tragédiára? A szerelem mélységét akarta hangsúlyozni vele, mint oly sokan mások az irodalomban vagy inkább a felnőtté válás nehézségeit?

Az írás folyamata nem volt ennyire tudatos, mint ahogy talán maga a történetalakítás sem, de utólag visszatekintve inkább a felnőtté válás problémája izgatott.

A kamaszszerelem mindig is kedvelt témája volt az ifjúsági irodalomnak, Ön miért erről írt?

Túl az imént említetteken, a tinédzserek a kedvenc korosztályom; egykori tanárként is ez a korcsoport állt a legközelebb hozzám, szeretem őket, érdekelnek az örömeik, bánataik.

Mit tanított?

Magyar nyelvet es irodalmat. Van egy pedagógia-tanári diplomám is mellé, de azt csak olyan középiskolákban, szakiskolákban taníthattam volna, ahol van kifejezetten pedagógia-oktatás.

 Magánéletében is meghatározó a szerelem?

Annak idején nem volt részem a gimis szerelemben, de húszéves koromtól bepótoltam mindazt, ami elmaradt. Így igen, azt mondhatom, a csalódások dacára szerencsés vagyok, sok mindent éltem meg, amit később be tudtam építeni a Léggömbökbe, és reménybeli terveim szerint további írásaimba is be tudom majd szőni őket.

Hajdú-Antal Zsuzsanna író dedikál a Budapesti Nemzetközi KönyvfesztiválonA Léggömbök folytatásán túl vannak más konkrét tervei is?

Igen, szeretnék még írni rövidebb-hosszabb történeteket, cikkeket, fordításokat, remélem, születik még regényem is, de ez szabadidő függvénye, és a jövő zenéje.

Mit üzenne a mai szerelmes kamaszoknak? A szívükre vagy a szüleikre hallgassanak?

A tinédzsereknek nem igazán lehet megmondani, mit tegyenek, vagy ne tegyenek, de szerintem fontos, hogy érezzék a szüleik támogatását, ahogyan Dorka is érezte, bármennyire is ágált a szülői „szigor” ellen. Az meg aztán még jobb, ha a szülő bizalmasként áll a gyereke mellett, ahogy Györgyi tette; így anélkül tudja figyelmeztetni a veszélyre, hogy ellenséges, lázadó érzéseket váltana ki belőle.

Egy jó regényben az olvasónak mindig vannak kedvenc figurái, megmondom őszintén, számomra a kedvesebb karakter nem Matyi volt, hanem Jani. Önnek van kedvenc figurája a saját regényében?

Jani az én szívemhez is közel áll, de érdekes, hogy ez nem rögtön, hanem évek alatt alakult ki bennem. Kezdetben csak Dorkáról és Matyiról akartam írni, akiket a hibáikkal együtt fogadtam el és imádtam, és akiknek van egy könnyedebb karakterrel felruházott barátja, de Jani időközben önálló életre kelt, és az én szememben is egyre szerethetőbbé vált a személyisége. Ha pedig kedvenc mellékszereplőt kellene említenem, nagyon csípem a 12. b osztályfőnökét, Riddicket.

Egyébként a név az ismert sci-fi film szigorú főhősére utal, akit Vin Diesel alakított?

Igen! A diákok szerettek anno nálunk is találó neveket adni a tanároknak, így Ridegh sem véletlenül kapta az övét.

Az íróknak a legjobb tulajdonságuk, hogy szeretnek olvasni. Önnek melyek a kedvenc olvasmányai?

Előszeretettel fogyasztok kortárs irodalmat, legtöbbször ifjúságit; sokszor külföldieket, legutóbb E. Lockhart: Hazudósok című könyvét könnyeztem meg, de legfőbb példaképem Gárdonyi Géza. A nyelvi nehézségek ellenére, vagy pont azért, bármikor szívesen olvasok tőle, mert írástechnikailag és a humor terén is van mit tanulni tőle.

Készül a Léggömbök folytatása, elárulná nekünk a címét, illetőleg mondana három mondatot a könyvről?

A címe egyelőre maradjon titok, azonban annyit elárulhatok, hogy Dorka kikerül a komfortzónájából. Központi kérdés lesz a kapcsolata egy új szereplővel és persze pár régivel is. Valamint felmerül az örök kérdés, hogy sikerül-e felnőnie, de többet nem kotyogok ki, korai lenne. Egy biztos: Jani kilép a mellékszerepéből. Szerintem most már megérdemli.

Szigeti Kovács Viktor

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek