2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) “Ez az év tele volt remek könyvekkel” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

“Ez az év tele volt remek könyvekkel”

Szerző: / 2015. december 17. csütörtök / Szubkultúra, Könyvvilág   

Velkei Zoltán kiadóvezető, Agave Könyvek “Nekem az egész év pozitív élményekkel teli: sok emberrel találkoztam, akik életükben most először vettek Agave-könyvet a kezükbe, és nem gondolták volna, hogy számukra idegen műfajokat ennyire élvezni fognak.” Irodalmi élmények, botrányok, sikerek és tervek – azaz milyennek látta a 2015-ös évet Velkei Zoltán, az Agave Könyvek vezetője.

Hagyományunk szerint idén is megkértünk néhány, az irodalommal és könyvkiadással foglalkozó szerző-publicistát, kiadóvezetőt, szerkesztőt, hogy értékelje az évet. Tavaly a vágyakról és a megvalósult sikerekről, illetve az év felfedezettjeiről és a csalódásokról kérdeztük a hazai könyvszakma résztvevőit.

Idén a különösen emlékezetes olvasásélményekre, a kellemetlen pillanatokra és a “kedvenc szavára” kérdeztünk rá. 2015 könyves sikereiről és érdekességeiről a science fiction, fantasy regényeket és krimiket gondozó Agave Könyvek kiadóvezetője, Velkei Zoltán mesélt.

Mi jelentette számodra a 2015-ös év legkatartikusabb olvasmányélményét?

Ez az év tele volt remek könyvekkel, komolyan mondom, nem tudom mikor olvastam utoljára zsinórban ennyi nagyszerű regényt. Már január első napjaiban megütötte az alaphangot Nick Cutter Mélysége, de Lev Grossman Varázslók-könyvei is fantasztikusak voltak. Azt hiszem az utóbbiakra mondanám, hogy a legkatartikusabb élmények, illetve ugye jövőre jönnek majd még azok, amiktől elakadt a lélegzetünk. Tényleg sok van. Legutóbb például N. K. Jemisin The Fifth Seasonje volt felejthetetlen élmény, az a regény egyszerűen csodálatos.

Számodra ki volt az év felfedezettje?

Januárban elolvastam Jennifer Marie Brissett Elysium című regényét, és volt egy olyan pillanatom a befejezéskor, hogy ki írta ezt a könyvet, meg kell ismernem. Egy meglehetősen szürreális, absztrakt sci-firől van szó, és bevallom őszintén, nem is merjük kiadni, mert valószínűleg nem lenne piaca itthon (kint is eléggé underground körökben aratott csak sikert), de ettől független jó volt megtapasztalni, hogy még mindig vannak zseniális újító törekvések a műfajban.

Ha a hazai pályát nézem, akkor Ben H. Winters egyértelműen. Az új regénye már nagy nemzetközi kiadónál fog megjelenni, és szerintem be fog törni vele, mert nagyon jó lett. Ő tipikusan az a fajta fickó, aki sokkal nagyobb közönséget érdemelt volna már eddig is, drukkolok neki. Mellette Robert Jackson Bennett az, aki nagypályás lett külföldön, és ennek nem tudok eléggé örülni, hatalmas dolgok állnak előtte, tízévente egy ilyen író jön a fantasyben. Én nagyon boldog vagyok, hogy mi gondozhatjuk őt itthon.

Kinek adnád 2015 irodalmi Citrom-díját?

Ilyen szerintem nincsen, de az igazat megvallva Ken Liu bemutatkozó regénye, a The Grace Of Kings nekem kisebb csalódás volt. Liu novellista, évek óta lenyűgöző rövid történeteket ír mind a sci-fiben, mind a fantasyben, de számomra úgy tűnik, hogy a regény formátumban még fejlődnie kell. Egyszerűen untam, le is tettem végül az egyharmadánál. Jövőre viszont kijönnek a novellái egy kötetbe gyűjtve, arra biztosan befizetek, szerintem lesz visszhangja.

Mit tartasz az év irodalmi botrányának, illetve az év szenzációjának?

Az év irodalmi botránya: a Hugo-díj körül kialakult cirkusz. Nem kívánok állást foglalni az ügyben, de egyszerre volt elkeserítő és megmosolyogtató, ahogyan felháborodott az egyik lobbista kör azon, hogy egy másik váratlanul meghackelte az egészet. Értem, hogy sokan bizonyos politikai nézeteket sérelmeztek az ügy során, de én mindig a jelölt művekkel foglalkozom, és mivel ez egy népszerűségi díj, ezért magától értetődő, hogy érdekcsoportok minden évben nyomják a saját szerzőiket. Ez tavaly sem volt másként és előtte sem. Remélem meg tud újulni a rendszer, és nem megy el valami polkorrekt bohózatba, mert onnantól kezdve ezek a díjak valóban elveszítik a fontosságukat.

Az év szenzációja: felnőtt színezők. Ki hitte volna?

Kedvenc szavad 2015-ből?

Nem szeretném leírni, mert sokan elborzadnának tőle, de maradjunk annyiban, hogy Pék Zoli emberesen kibővítette a káromkodások nagy könyvét Christopher Moore Bolondjának a fordításával. Tényleg, olyan cifra szavak vannak benne, az ember már csak a hecc kedvéért beépíti őket a mindennapjaiba.

Milyen kiadói terveid/terveitek vannak 2016-ra?

Még több könyvet fogunk kiadni, ami főleg az első kérdésben adott válaszomra vezethető vissza: annyi klassz dolgot olvastunk idén, hogy eldöntöttük, nem válogatunk, hanem kiadjuk mindet. Lesz köztük sok sci-fi, fantasy, de más műfajok is, kísérletezgetünk. Nem mondom, kicsit izgulok, mert ezzel nagyot vállalunk, de bízom benne, hogy az olvasók velünk lesznek. (mosoly) Nekem az egész év pozitív élményekkel teli: sok emberrel találkoztam, akik életükben most először vettek Agave-könyvet a kezükbe, és nem gondolták volna, hogy számukra idegen műfajokat ennyire élvezni fognak. Remélem, jövőre még nagyobb réteghez el tudjuk juttatni a fantasztikumot, mert most tényleg nagyszerű dolgok történnek benne.

Agave Könyvek 2015 (Fotó: Cultura.hu)

Fotó: Boncsér Orsolya

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek