2017. május 30.  Kedd
Közepesen felhős 24 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 30.  Kedd   Janka, Zsanett
Közepesen felhős 24 °C Közepesen felhős

John Fitzgerald Kennedy 100

A kiegyezés napja

Palásthy Ágnes: Arabella sportol

Lechner összes

John Fitzgerald Kennedy 100  
100 éve, 1917. május 29-én született Brookline-ban John F. Kennedy, az Egyesült Államok harmincötödik elnöke.
A kiegyezés napja  
150 éve, a kiegyezés évére Ausztriának szüksége volt Magyarországra, hogy birodalmi státusát fenntarthassa.
Palásthy Ágnes: Arabella sportol  
Palásthy Ágnes meséje hatalmas kaland gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Lechner összes  
Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Frank Capra világa című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Frank Capra világa

Szerző: / 2017. május 18. csütörtök / Szubkultúra, Filmvilág   

Frank Capra (1897-1991) Oscar-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer (Fotó: listal.com) A 120 éve született Frank Capra filmjeiben az amerikai értékeket: a bátorságot, a szabadságszeretetet, az elvhűséget, a becsületességet dicsőítette úgy, ahogyan az átlagos amerikai szereti látni saját magát.

Hatéves volt, amikor családja kivándorolt Los Angelesbe, ő már ott szerzett vegyészmérnöki diplomát, majd az amerikai hadsereg műszaki kiképző tisztje lett. Leszerelése után Hollywoodban, a filmvárosban telepedett le és végigjárta a szamárlétrát: díszletmunkásként kezdte, ezután volt statiszta, standfotós, kellékes, vágó, segédrendező, gagman (ötletontó), feliratgyártó. 1921-től rendezett rövidfilmeket, első önálló némafilmje egy Kipling-téma nyomán készült. Több népszerű filmet rendezett a kiváló komikus Harry Langdonnal és Hal Roachnak is adott ötleteket, szinopszisokat.

Az élet csodaszép - Frank Capra rendező és James Stewart színész, 1946 (Fotó: listal.com)A burleszkek után melodrámák következtek, majd megállapodott a társadalomkritikai vígjáték műfajánál. A nagy rendezők közé két, kasszasikert hozó némafilmje emelte be: Az a bizonyos dolog és A platinaszőke. A legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat háromszor kapta meg klasszikus hangos komédiáiért: Ez történt egy éjszaka, Váratlan örökség, Így élni jó. Az 1934-es Ez történt egy éjszaka vígjátékhoz az MGM “büntetésből” adta kölcsön Clark Gable-t, az akkor még kis “szegénysori” stúdiónak számító Columbiának, próbálván “megfegyelmezni” őt. Gable vonakodva ment a forgatásra, és közölte Caprával, hogy ha nem tetszik neki a munka, azonnal lelép. Végül Gable nemcsak Oscart kapott a filmben nyújtott alakításáért, de ez a film emelte őt a sztárok sorába és indította el igazán a karrierjét. Egyben a Columbiát is felemelte a rangos stúdiók közé. 

Mindemellett az Oscar-díjak történetében három film büszkélkedhet azzal, hogy mind az öt fő kategóriában (legjobb film, legjobb férfi és női főszereplő, legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv) elnyerte az elismerést. Egyikük az Ez történt egy éjszaka.

Az 1939-es Becsületből elégtelen a roosevelti idők szabad szellemét tükrözi, s kiváltotta a Kongresszus tiltakozását. E filmek humorral ábrázolják az idealista vidéki hőst, aki mindig legyőzi az ügyeseket és gonoszokat.

Naiv, de elszánt alakjai a nélkülözőknek adják pénzüket, szembeszállnak a hatalom képviselőivel s leleplezik a korrupt üzelmeket – e szerepeket Clark Gable, Gary Cooper, Jean Arthur és James Stewart játszották. A történeteket áthatja a hit a jó szándék diadalában és a rosszak megjavulásának lehetőségében. Művei megközelítésük dacára  szellemesek, mulatságosak, mondandójuk olykor tündérmesék modernizált köntösébe van öltöztetve. Capra tekintélyét növelte, hogy a Filmművészeti Akadémia és a rendezői grémium vezetője lett.

1942-ben a hadügyminisztérium felkérésére alkotta A háború előjátéka című illusztrált hőséneket, amely a leegyszerűsített amerikai történelmet dicsőítette, s dokumentumfilmekből vett részletek révén démonnak tüntette fel Hitlert, Mussolinit, Hirohitót. Capra őrnagyként szolgált és háborús filmeket rendezett a II. világháború alatt, az amerikai hadseregről készített dokumentumfilmjeit Ezért harcoltunk összefoglaló címmel mutatták be.

Ez történt egy éjszaka - Frank Capra rendező Clark Gable Claudette Colbert színészekkel, 1934 (Fotó: listal.com)

Még a háború előtt produkciós céget alapított, majd 1945-ben Sam Briskin, George Stevens és William Wyler társaságában létrehozta a Liberty Films nevű céget. 1944-ben rendezte filmre Cary Granttel a főszerepben az Arzén és levendula című bűnügyi bohózatát, a fekete humor klasszikusát, amelyben a horrorelemek túlfeszítése révén a történet burleszkbe vált át. A háború után készült filmjeiben – Az élet csodaszép és Az unió helyzete – régi témáit újította fel, kevéssé meggyőző módon. Az első (James Stewarttal és Donna Reeddel) kisemberek optimista, idealizált története, amely az emberi szolidaritás igényéről beszél, az utóbbi a kommunistaüldözések idején az emberekben élő jóságról szól, hasonló megközelítésben, Spencer Tracyvel és Katharine Hepburnnel a főszerepben.

Az ötvenes években alkotói tevékenysége lelassult, de a közéletben aktívan részt vett s producerként is dolgozott. Utolsó filmjét, az Egy maroknyi csodát 1961-ben készítette, tíz évvel később jelent meg önéletrajza Frank Capra: a név a címsor fölött címmel.

Capra filmjeiben az amerikai értékeket: a bátorságot, a szabadságszeretetet, az elvhűséget, a becsületességet dicsőítette úgy, ahogyan az átlagos amerikai szereti látni saját magát. Bár szemlélete és kifejezőeszközei nem voltak a legkorszerűbbek, óriási hatást gyakorolt nemzedékére, s a későbbi rendezőkre is szociális érzékenysége, szakmai igényessége és természetes humora révén. 94 évesen, 1991. szeptember 3-án halt meg az amerikai La Quintában, műveit ma is világszerte játsszák.

Arzén és levendula - Frank Capra rendező Harold Winston, Cary Grant és Priscilla Lane színészekkel, 1944 (Fotó: listal.com)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek