2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Gábor Zsazsa, akit a hírnév éltetett című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Gábor Zsazsa, akit a hírnév éltetett

Szerző: / 2017. február 6. hétfő / Szubkultúra, Filmvilág   

Gábor Zsazsa (1917-2016) Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő (Fotó: listal.com “Az egyedüllét nem az én életformám. Imádok tanulni a férjeimtől” – vallotta a feltehetően 100 éve született Gábor Zsazsa (Zsa Zsa Gabor) filmszínésznő, aki hírnevét viharos magánéletének is köszönhette.

“Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam” – vallotta a feltehetően 1917. február 6-án született Gábor Zsazsa (ahogy a világ ismeri: Zsa Zsa Gabor) ;
amerikai magyar filmszínésznő, aki hírnevét legalább annyira köszönhette viharos magánéletének, mint a vásznon nyújtott alakításainak. Valódi életkora szinte megállapíthatatlan, ami biztos: február 6-án született Budapesten, ahol egyik nagyanyjának jelentős ékszerkereskedése volt.

Gábor Zsazsa (1917-2016) színésznő (Fotó: listal.com)Eredeti nevén Gábor Sári (a Zsazsa nevet Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek) Budapesten és Lausanne-ban nevelkedett, színiiskolai tanulmányokat folytatott, s már 1932-ben fellépett Bécsben operettdarabokban. Anyja mindenképp sztárt akart csinálni három lányából, így Sárit 1933-ban benevezte a Magyarország Szépe versenyre. A szépségkirálynő első udvarhölgyévé választották, 1936-ban pedig már ő volt Miss Magyarország. Férjhez ment a 60 éves török külügyi szóvivőhöz, akinek oldalán 1938-tól két évet töltött Ankarában. Már akkor felhívta magára a figyelmet liezonjaival, majd a háború elől 1941-ben anyjával és húgaival az Egyesült Államokba távozott.

“Egy gazdag férfi nem lehet ronda.”

Amerikába érve szinte azonnal feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez. Ő az egyetlen, akihez – saját bevallása szerint – csupán a pénzért ment hozzá, és akinek gyereket szült. Öt év után a kapcsolat válással végződött, de Zsazsa hamarosan hozzáment George Sanders Oscar-díjas színészhez, akit élete nagy szerelmének nevezett, de vele sem élt tovább, mint előző hitvesével.(A rosszmájúak szerint ekkor került legközelebb az Oscar-díjhoz.)

Filmes pályafutása 1952-ben kezdődött, két évtized alatt több tucat filmben kapott szerepet világsztárok mellett. A kritikusok szerint színészi tehetséget talán kettőben ha elárult: az 1952-ben forgatott a John Huston rendezte Moulin Rouge-ban Henri de Toulouse-Lautrec francia festő és grafikus szeretőjét, Jane Avril kánkán-táncosnőt játszotta. Egy évvel később Fernandellel játszott az Elsőszámú közellenség című filmben. A film külön érdekessége, hogy Gábor Zsazsának, aki az egész világgal elhitette, hogy ő filmsztár, tulajdonképpen ekkor alig volt még filmszerepe. Ugyanebben az évben Leslie Caron és Mel Ferrer mellett játszhatott a Lili című musicalben.

John Huston: Moulin Rouge - Gábor Zsazsa, 1952“Az egyedüllét nem az én életformám. Imádok tanulni a férjeimtől. Aztán újra elkövetek mindent, hogy megőrizzem önállóságomat, mert a nőnek sosem szabad teljesen függenie a férfitól.”

Hírnevét nem filmes szerepei, hanem házasságai, extravaganciája, szellemes mondásai alapozták meg. Mindent megtett, hogy a bulvárlapok címoldalára kerüljön. Összesen kilenc házasságával még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült mint a legtöbb igent kimondó díva. Utolsó férjétől, a nála 26 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól házastársi jogon megkapta a hercegi címet is.

“Egy okos lánynak nem probléma a férfi, hanem megoldás” – vallotta, eszerint élt, s egyre vagyonosabb lett. “Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat” – e mondása bekerült a 20. század halhatatlan idézeteinek gyűjteményébe. “Én személy szerint semmit sem tudok a szexről, mert mindig férjnél voltam” kijelentése ugyanakkor nem teljesen fedi a valóságot, mert a pletykák szerint szeretője volt – többek között – John F. Kennedy (a néhai elnök), Frank Sinatra, Richard Burton és Sean Connery is.

A plasztikai sebészek műtőit gyakran felkereső színésznő két bestsellert is kiadott, vallomásai magyarul Nekem nem elég egy élet címmel láttak napvilágot. Különböző országok televíziós show-műsorainak kedvelt vendége, sztárja maradt idősebb korára is. 2002 novemberében súlyos autóbaleset érte, a kórházat elhagyva beköltözött egy idős sztárokat gondozó szanatórium egyik luxuslakosztályába. Tolókocsiban közlekedett, s több agyvérzés is érte, arcának egyik oldala lebénult. 2011 januárjában fertőzés miatt amputálták jobb alsó lábszárát, s azóta is többször került kórházba, augusztusban ezüstlakodalmát is ágyban fekve ünnepelte.

Gábor Zsazsa (1917-2016) Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő, 1978 (Fotó: listal.com)

2012-ben a színésznő felülkerekedett a súlyos gondjain, és 95. születésnapja alkalmából férjével együtt nagyszabású partit rendezett. “Itt az idő, hogy bevalljam az igazat, úgysem titkolhatom tovább. Most először ünneplem meg éveim valós számát. Az évek során elsiklottam egy-két (húsz) születésnap felett, de idén nem” – fogalmazott a meghívóban Gábor Zsazsa, aki még azt is hozzáfűzte, az elkövetkező évekre is készül. A hírességet köszöntötte mások közt Quincy Jones, Nancy Reagan és Chubby Checker is.

Az utóbbi években állandó ápolásra szoruló filmdíva 99 éves korában hunyt el szívinfarktusban 2016. december 19-én.

Gábor Zsazsa testvére, Éva 1995-ben halt meg, Conrad Hiltonnal közös lánya, Francesca pedig 2015-ben, lánya ellenezte, hogy a kerekesszékhez kötött, beteg színésznő hazatérjen, mert attól tartott, hogy anyja soha nem fog visszatérni az Egyesült Államokba. A színésznő másik testvére, Magda 1997-ben hunyt el. Gábor Zsazsa férje, Frédéric von Anhalt még tavaly decemberben úgy nyilatkozott, hogy Budapesten temetik el Gábor Zsazsa hamvait a Beverly Hills-i gyászszertartás után. Von Anhalt herceg elmondta, hogy felesége még szeretett volna szülővárosába, Budapestre utazni. Gábor Zsazsa már korábban kapott magyar útlevelet, és magyarországi rokonaival régóta tartották a kapcsolatot.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek