2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) George Cukor, a nők rendezője című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

George Cukor, a nők rendezője

Szerző: / 2013. január 24. csütörtök / Szubkultúra, Filmvilág   

George CukorMy Fair Lady, Vacsora nyolckor, Csillag születik csak néhány nagysikerű szórakoztató film, melyet George Cukor film- és színházi rendezőnek köszönhetünk.

„Dolgozz keményen, hogy minden munkád könnyednek hasson” – így hangzott a magyar származású George Cukor Oscar-díjas magyar származású amerikai film- és színházi rendező ars poeticája, aki 30 éve, 1983. január 24-én halt meg Los Angelesben.

A My Fair Lady rendezője, George Dewey Cukor 1899. július 7-én született New Yorkban. A magyar zsidó bevándorlók gyermeke korán a színház bűvkörébe került, sokszor óráit is elbliccelte, hogy belógjon a délutáni előadásokra. A Broadway világában kezdte pályafutását, segédrendezőből küzdötte fel magát a nagy direktorok közé, innen csábította el az új tehetségeket kereső filmipar.

A kaméliás hölgy forgatása, Greta Garbo, George Cukor, Robert Taylor (Forrás: TCM.com)

A Paramount stúdióban kezdett, de hamar összekülönbözött a vezetőkkel, így előbb az RKO Pictures, majd az MGM munkatársa lett, itt az 1930-as években olyan kasszasikereket forgatott, mint az Egy válás számlája Katharine Hepburnnel, a Vacsora nyolckor vagy a Fiatal asszonyok (ezért jelölték először Oscar-díjra). Ő készítette a David Copperfield, a Rómeó és Júlia, valamint A kaméliás hölgy 1936-os filmváltozatát, utóbbi címszerepét Greta Garbo alakította. Ifj. Alexandre Dumas regényében és a belőle készült színdarabban a kamélia a tiltott szexualitás jelképe – egy szerető jelvénye. Szinte természetesnek tűnt, hogy Garbo – aki akkoriban Hollywood legfényesebb csillaga volt – kapja a mozitörténelem nagybetűs Szeretőjének a szerepét. Garbónak és Cukornak (ahogyan ekkoriban már nevezték, a “nők rendezőjének”) és a férfi főszereplőnek, Robert Taylornak köszönhetően a film egy felejthető sírós-romantikus alkotás helyett valódi klasszikus lett.

Cukor ekkora már a legjobban fizetett rendezők közé emelkedett, 1937-ben őt kérték fel az Elfújta a szél megrendezésére, de a producer tíz nap munka után, állandósult nézeteltéréseik miatt kirúgta. A film forgatása rémálomnak bizonyult, három rendezőt fogyasztottak el. A sorban első George Cukor mindössze 33 percet forgathatott le, máris kirúgták, az őt követő Victor Flemingnek idegkimerültség miatt kellett felállnia a rendezői székből, s bár a munkát Sam Wood fejezte be, végül csak Fleming nevét tüntették fel a stáblistán.

George Cukor és Audrey Hepburn, My Fair Lady, 1964 (Forrás: TCM.com)

George Cukort a több Oscarra jelölt és a forgatókönyvért díjazott Philadelphiai történet, ismét Hepburnnel, aki mellett Cary Grant és James Stewart remekelt. Cukor egy remek forgatókönyv alapján kiváló filmet rendezett, amelyből minden idők egyik legjobb romantikus vígjátéka lett. Később persze elkészítették a remake-et is, méghozzá musicalként, Gene Kelly, Bill Crosby és Frank Sinatra főszereplésével, Gazdagok és szerelmesek címen.

1944-ben a hét Oscar-díjra jelölt Gázláng sikere vigasztalhatta, utóbbiban Ingrid Bergman alakította a főszerepet. 1954-ben forgatta első színes filmjét, a Csillag születik című musicalt Judy Garlanddal. Kiemelkedő nagy sikere a My Fair Lady volt 1964-ben, az angyali Audrey Hepburn főszereplésével készült musicalt 12 kategóriában jelölték a filmvilág legrangosabb kitüntetésére, ebből nyolcat meg is kapott, és végre a rendező is magához szoríthatta a régen kiérdemelt Oscar-díjat.

Népszerű volt az 1972-es Utazások nagynénémmel, mely Graham Greene regényének ironikus filmváltozata, s az 1976-ban orosz-amerikai koprodukcióban készült A kék madár című film. A csak színvonalas irodalmi alapanyagból dolgozó rendező elsősorban a színészvezetésben remekelt, filmjeiben 21 színészt jelöltek Oscar-díjra és közülük öt meg is kapta a kitüntetést.

George Cukor, 1973, Allan Warren

Az ünnepelt Cukor hatalmas art deco kastélyban élt, hírességektől hemzsegő fogadásain Hollywood krémje élvezte a jó ételeket és az érdekes társaságot. Élete végéig rendezett, ars poeticája így szólt: “Dolgozz keményen, hogy minden munkád könnyednek hasson”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek