2017. szeptember 25.  Hétfő
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Glenn Close 70 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Glenn Close 70

Szerző: / 2017. március 19. vasárnap / Szubkultúra, Filmvilág   

Glenn Close színésznő (Fotó: listal.com) A március 19-én 70. életévét betöltött Glenn Close Golden Globe- és Emmy-díjas színésznő kiválóan alakít öntudatos, erős asszonyokat, de ördögien gonosz nőket is.

Az ezidáig hatszor (!) Oscar-díjra jelölt Glenn Close a Connecticut állambeli Greenwichben született 1947. március 19-én, előkelő családból, nagyapja híres természettudós, apja elismert sebész volt, aki életét a gyógyításnak szentelte, s Belga-Kongóban nyitott kórházat. Lánya gyerekkorát az afrikai kontinensen töltötte, tinédzserként svájci internátusban nevelkedett, ahol tilos volt számára a szórakozás, a tánc, a fiúkkal való ismerkedés. A visszahúzódó kamaszlány, aki ezekről az évekről már beszélni sem hajlandó, Amerikába hazatérve egy konzervatív nézeteket valló folk-együttes énekesnője lett, mi több hozzá is ment a gitároshoz. Hamar ráunt azonban a zenészéletre, otthagyta az együttest és férjét, s inkább beiratkozott az egyetem dráma és antropológia szakára.

A Broadway színpadain töltött hat év és két tévéfilm után 1982-ben kapta meg első főszerepét a Garp szerint a világ című alkotásban. A történetben Jenny Fields (Glenn Close), a jóházból való úrilány ugyan szeretne gyereket, ám nem kíván tartós intim viszonyba kerülni semmilyen hímnemű lénnyel. Amikor a II. világháború idején ápolónőként dolgozik egy katonai kórházban, találkozik egy halálosan sebesült őrmesterrel, aki gyermeket nemz az asszonynak. Így jön a világra T. S. Gar. Bár a színésznő inkább a feleség szeretett volna lenni, végül a nála csak négy évvel idősebb Robin Williams anyját kellett eljátszania. A szerephez jól “hozzáöregedett”, mert 1982-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb mellékszereplő színésznő kategóriában. A következő két évben is ott izgulhatott a gálán, A nagy borzongás, illetve Az őstehetség című filmek okán (utóbbiban Robert Redford gyermekkori szerelmét alakította).

Veszedelmes viszonyok - John Malkovich és Glenn Close, 1988 (Fotó: listal.com)

A művészileg kevésbé, anyagilag viszont annál sikeresebb Kicsorbult tőrben egy gyilkossággal gyanúsított férfi (Jeff Bridges) ügyvédnőjét játszotta, aki ügyfelével szerelmi kapcsolatba kerül. Közben arra maradt ideje, hogy Andie MacDowellt szinkronizálja egy Tarzan-filmben – a a modellből lett színésznőnek ugyanis illúziórombolóan déli akcentusa volt.

Az igazi kiugrást 1987 hozta meg: a Végzetes vonzerő című erotikus thrillerben Alexet, egy bosszúálló nőt kellett eljátszania, aki nem hajlandó beletörődni abba, hogy az egyéjszakás kaland után családos partnere, a New York-i ügyvéd (Michael Douglas) már nem akar semmit tőle. Dan később félresöpri az affért, mint apró kisiklást, és lezártnak tekinti az ügyet. De Alexet nem lehet lerázni, még akkor sem, ha tönkre kell tennie Dan családját ahhoz, hogy megtartsa a férfit.  Close-t a producerek Debra Winger, Barbara Hershey és Miranda Richardson után csak negyedik helyen vették számításba (a listán rövid ideig szerepelt Sharon Stone is), mert nem tartották elég “szenvedélyesnek”. Alakításában nem a karakter mániákusságát domborította ki, hanem azt, hogyan épül le a rögeszméje rabjává vált személyiség. Jutalma egy újabb Oscar-jelölés lett a legjobb színésznő kategóriában.

Ahogy a következő évben is, akkor Merteuil márkinőért a Veszedelmes viszonyokban. Az unatkozó szépasszony kedvtelésből szőtt gonosz intrikáival dönti romba saját és környezete életét. A XVIII. századi Franciaországban játszódó történet hősnőjeként fogadást ajánl a nőcsábász Valmontnak (John Malkovich). A feladat: elcsábítani az erényes, de gyönyörű Madame de Tourvelt (Michelle Pfeiffer). Ám Valmont csapdába kerül, mert áthágja a számára eddig legfontosabb szabályt: soha ne ess szerelembe! Az erős mezőnyben azonban ötödször is szobrocska nélkül kellett távoznia – ezért is mondta némi öngúnnyal: sokan kevernek össze Meryl Streeppel, de soha nem az Oscar-díjátadón.

Glenn Close kiválóan alakít öntudatos, erős asszonyokat, de ördögien gonosz nőket is, ahogy tette például Szörnyella de Frászként a 101 kiskutya című családi filmben és annak folytatásában. A legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt: Zeffirelli sok vitát kiváltó Hamletjében, amelynek a körszakállas, szőkére festett Mel Gibson volt a címszereplője, Hamlet anyját, Gertrudot alakította.

101 kiskutya - Glenn Close, 1996 (Fotó: listal.com)

Kisebb szerepet játszott a Steven Spielberg rendezte Hook-ban, A cuki hagyatékában Robert Altman instruálta, s szerepelt az Isabel Allende regényéből Bille August rendezésében parádés szereposztásban forgatott, több generáció történetét elmesélő, nagyszabású Kísértetházban. Az elnök különgépe című akciófilmben ő volt az amerikai alelnöknő (a felkérést állítólag először sűrű elfoglaltságaira hivatkozva lemondta, s csak Bill Clinton akkori elnök kapacitálására mondott igent), a Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story-ban egy leszbikus ezredest játszott, amelyért Emmy-díjjal ismerték el. Az utóbbi évek filmjei közül ismertebbek a Válás francia módra és a Stepfordi feleségek című vígjáték. Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.

Glenn Close volt a főszereplője Szabó István Találkozás Vénusszal című, a zenészvilágban játszódó filmjének. Bár szép lírai szoprán hangja van, a filmbéli Tannhäuser-előadásban Kiri Te Kanawa kölcsönözte hangját. 2007-ben mutatták be a Susan Minot Este című regénye alapján forgatott filmet, amelyet Koltai Lajos rendezett, ebben Close a főszereplőnő egyik kérőjének édesanyját játssza.

A film mellett sikeres színházi pályafutást is maga mögött tudhat, háromszor nyerte el a “színházi Oscarnak” nevezett Tony-díjat, két alkalommal prózai szerepért, 1995-ben pedig Andrew Lloyd Webber: Sunset Boulevard című musicaljében nyújtott alakításáért. (A hírek szerint jövőre a musicalhez hasonlóan a filmvásznon is ő játssza majd Norma Desmond szerepét.)

A galaxis őrzői - Glenn Close, 2014 (Fotó: listal.com)

2014-ben feltűnt James Gunn által rendezett A galaxis őrzői humoros sci-fiben, amelynek második részében is kapott szerepet. 2016-ban pedig az egyik főszerepet játszotta Colm McCarthy Kiéhezettek című horrorjában. Valamikor a jövőben az emberiség nagy része egy gyorsan pusztító fertőzés áldozatává vált. A pusztítást okozó különleges gomba az emberi szervezetbe jutva átveszi az irányítást az idegrendszer fölött, s a fertőzöttek, azaz a kiéhezettek gyorsan elveszítik személyiségüket, emberi mivoltukat és egészséges emberek húsával táplálkoznak.

A színésznő nem enged magának, hiszen ha nem vállal filmszerepet, akkor a színpadon játszik. Idén például a Broadway-re visszatérő Sunset Boulevard című musical főszerepét énekelheti Glenn Close.

Glenn Close Oscar-díjjal ugyan nem büszkélkedhet, az Arany Glóbuszt azonban a hét jelölésből egy alkalommal, 2005-ben díjra válthatta, Az oroszlán télen című tévéfilmben nyújtott alakításáért. 

Glenn Close tavaly februárban ment férjhez harmadik alkalommal, férje egy biotechnológiai iparban tevékenykedő vállalkozó. Korábbi, hosszabb kapcsolatából született most 18 éves lánya, aki a legfontosabb számára. A kellemes hangú színésznő a New York Mets baseball csapatának nagy rajongója, mérkőzéseik előtt több alkalommal is ő énekelte az amerikai himnuszt. Nagy természet- és állatbarát hírében áll, saját környezetében pedig a forgatások után a filmben hordott jelmezeit és kellékeit őrzi meg.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek