2017. március 23.  Csütörtök
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 23.  Csütörtök   Emőke
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős

Ovidius átváltozásai

Mexikói táj magyar ecsettel

“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”

Glenn Close 70

Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Mexikói táj magyar ecsettel  
Teásbögre-dísz és Salma Hayek-mozi után musical lett Fridából, a közép-amerikai festészet egyik igazán egyéni hangú képviselőjéből.
“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”  
Beszélgetés Krúdy Gyuláról az íróról és a magánemberről és Kemény Gábor Krúdy körül című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötetéről.
Glenn Close 70  
Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Helen Mirren 70 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Helen Mirren 70

Szerző: / 2015. augusztus 2. vasárnap / Szubkultúra, Filmvilág   

Helen Mirren színésznő (Fotó: unomatch.com) Helen Mirren brit színésznő július 26-án ünnepelte 70 születésnapját. Az ezerarcú Mirren azon kevesek egyike, aki az Oscar-díj mellett annak televíziós megfelelőjével, az Emmy-díjjal és a színházi Oscarnak tartott Tony-díjjal is büszkélkedhet.

Helen Mirren Ilyena Lydia Mironoff (Jelena Vasziljevna Mironova) néven Londonban született 1945. július 26-án. Jóllehet apja orosz emigráns arisztokrata volt, ő maga nem beszél oroszul, annál jobban franciául. Apja kívánságára beiratkozott az egyetem tanári szakára, de sikerrel szerepelt a National Youth Theatre meghallgatásán is és a színészi pályát választotta. Kleopátraként olyan sikert aratott, hogy előbb a Royal Shakespeare Company, majd Peter Brook társulatának tagja lett.

Helen Mirren színésznő (Fotó: Listal.com)1968-tól filmezik, egyik első alakítása a Szentivánéji álom Hermiája volt (Titania szerepét az angol színház egy másik nagyasszonya, Judi Dench játszotta). Nevét a szélesebb közönség a Penthouse magazin finanszírozásában készült, szexjelenetekben gazdag Caligula című filmben ismerte meg.

Az Arthur király legendáját feldolgozó Excaliburban gonosz és csábító boszorkányt, a Cal című ír politikai drámában egy özvegyasszonyt játszott, aki egy fiatal fiúval kezd viszonyt, mindkét szerepéért elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó kitüntetést. A Moszkitó-part című filmben Harrison Ford oldalán szerepelt, majd a Peter Greenaway rendezte A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című, házasságtöréssel és gyilkossággal fűszerezett fekete komédiában boldogtalan feleségként szomorkodott a neves divattervező, Jean-Paul Gaultier által tervezett merész ruhákban.

“A cipő talán a legfontosabb a jelmezben, meghatározza, hogyan állsz, hogyan jársz”

Helen Mirrent először 1994-ben, a György király című kosztümös filmben jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra, de akkor még nem nyert. Három évvel később Arany Glóbusz díjat vehetett át a Losing Chase című tévéfilmért, majd 2002-ben ismét Oscar-jelölést hozott számára a házvezetőnő szerepe a Gosford Parkban. Az 1932-ben az angol “jobb körökben” és az e köröket szolgálók világában játszódó, Robert Altman rendezte film egy amerikai tiszteletlenségével mutatta be az angol kasztrendszer visszásságait. 2005-ben az Elizabeth című filmben eljátszotta I. Erzsébet királynőt, a nagy sikert elérő filmben VIII. Henrik lánya, I. Erzsébet királynő újra egyesített egy nemzetet, melyet vallási viszályok téptek ketté. Szembeszállt és legyőzte a Spanyol Armadát, majd negyven év példátlan uralkodást követően Anglia egyik legfontosabb, legnagyrabecsültebb uralkodójaként halt meg.

Pályafutásának csúcsára A királynő című, a Diana hercegnő halála utáni egy hét eseményeit nyomon követő filmmel ért 2006-ban. Hatodik királynőszerepéért, II. Erzsébet megformálásért megkapta a brit BAFTA-, a Golden Globe és az Oscar-díjat, továbbá az Európai Filmakadémia kitüntetését is. Ugyanabban az évben az I. Erzsébet angol királynőről szóló tévéfilm főszerepéért szintén Golden Globe díjat kapott, a Prime Suspect – The Final Act című tévésorozatért pedig egy harmadik kategóriában is jelölték. Ezzel több rekordot is felállított: ő volt az első, akit ugyanabban az évben három Arany Glóbusz-díjra jelöltek, s mindmáig ő az egyetlen, aki ugyanazon évben két kategóriában is főszereplőként nyert. Emellett ő az egyetlen színésznő, aki I. és II. Erzsébetet is eljátszotta a filmvásznon, nyilatkozata szerint az első érzelmileg, a második lelkileg viselte meg.

A filmbeli koronát és jogart 2009-ben köpenyre és tőrre cserélte, Az adósság című filmben egy visszavonult Moszad-ügynök bőrébe bújt, majd nyugdíjas CIA-ügynöknőt játszott a Red című kémkomédia mindkét részében. A Lev Tolsztoj utolsó napjainak szentelt Aztán mindennek vége című alkotásban az orosz író feleségét játszotta kitűnően, kiérdemelve negyedik Oscar-jelölését. A Szabó István által rendezett, Szabó Magda kisregényéből készült Az ajtó című játékfilmben Emerencet, az írónő házvezetőnőjét alakította, részt vett a film budapesti díszbemutatóján.

A királynő, Jeremy Irons és Helen Mirren, 2005 (Fotó: Listal.com)

Az utóbbi években drámában és vígjátékban is feltűnt: a Hitchcock című filmben a legendás rendező feleségét, Az élet ízei című kulináris-romantikus alkotásban egy étterem tulajdonosát formálta meg, s mindkettőért Arany Glóbuszra jelölték. Kölcsönözte hangját a Szörny Egyetem című animációs filmnek, az idei Berlinalén bemutatott Hölgy aranyban című alkotásban pedig egy idős asszonyt alakított, aki a nácik által családjától elkobzott műkincsek nyomába ered.

Mirren a színpadon is remekel. Két éve kapta meg a legnagyobb brit színházi kitüntetést, a Laurence Olivier-díjat, néhány hete pedig Amerikában a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat vehette át II. Erzsébet megformálásáért Az audiencia című drámában. E kitüntetése átvételekor – talán csak félig tréfásan – kijelentette: most már csak a zeneipar legrangosabb elismerésére, a Grammyre vágyik, talán ideje volna, hogy hangoskönyvet készítsen.

2003-ban az általa többször megszemélyesített II. Erzsébet brit királynőtől megkapta a lovagi cím női megfelelőjét, így kijár neki a Dame megszólítás. 2012-ben az Európai Filmakadémia tüntette ki életművéért, két éve csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát, 2014 óta a brit filmakadémia tagja. Életét – egy évtizednyi együttélés után – 1997-ben hivatalosan is összekötötte Taylor Hackford amerikai rendezővel. Mirren, aki a korából évtizedeket tagadhatna le, túl a 65. életévén, többek közt Jennifer Lopezt is megelőzve, elnyerte az “év teste” címet egy kaliforniai szavazáson.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek