2017. április 25.  Kedd
Havas eső 1 °C Havas eső
Rovatok
2017. április 25.  Kedd   Márk
Havas eső 1 °C Havas eső

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest

Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest  
95 éve, 1912. április 20-án halt meg Bram Stoker, Drakula alakjának megteremtője, aki Henry Irving színésszel és Vámbéry Ármin orientalistával történt beszélgetései alapján alkotta meg Drakula énjét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hogyan lett kultfigura Lugosi Bélából? című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Hogyan lett kultfigura Lugosi Bélából?

Szerző: / 2016. augusztus 16. kedd / Szubkultúra, Filmvilág   

Lugosi Béla - DrakulaSzínpadi Shakespeare-színészként kezdte, majd a köpenyes Drakula grófként vált világhíressé a 60 éve elhunyt Lugosi Béla, akinek neve egybeforrott Drakula szerepével.

Lugosi Béla, a horrorfilmek egykori sztárja, akinek neve egybeforrott Drakula szerepével, 60 éve, 1956. augusztus 16-án halt meg. Blaskó Béla Ferenc Dezső néven született 1882. október 20-án az Osztrák-Magyar Monarchiában (ma Románia). Művésznevét szülőhelye, az erdélyi Lugos után vette fel, de egy ideig Olt Arisztid néven is filmezett. Pék apja rossz szemmel nézte színészi ambícióit, ezért 12 évesen elszökött otthonról és egy bányában vállalt munkát.

“I am Dracula”

1913-ban lett a Nemzeti Színház tagja, itt még Shakespeare-t is játszott. Az I. világháborúban önkéntesként harcolt, a Tanácsköztársaság alatt aktív szerepet vállalt, színházi szakszervezetet hozott létre. A proletárdiktatúra bukása után Bécsbe, majd Németországba emigrált, majd mivel ott sem érezte magát biztonságban, Amerikába távozott.

Drakula - Lugosi Béla, 1931 (Fotó: listal.com)

Amikor még nem beszélte a nyelvet, az ott élő magyarokból szervezett társulattal lépett fel, angol szerepeit fonetikusan leírt szöveg alapján tanulta meg. A húszas évektől egyre több szerepet kapott színházban és filmen, a sikert az 1927-es év hozta meg számára, amikor a Broadway-n ráosztották Drakula gróf szerepét. A darabot 500 alkalommal játszották, országos turnét is szerveztek belőle és a hollywoodi filmstúdiók is lecsaptak a témára.

A távoli havasokból származó vámpírnak az ügyeletes horrorsztár Lon Chaney-t szemelték ki, az ő halála miatt kapta meg Lugosi a szerepet. 1931-es alakítása legendává, számos mondata – köztük a “soha nem iszom bort” – szállóigévé vált. Kevesen tudják, hogy sminkjét ő maga készítette el, magára haragítva a stúdió neves sminkmesterét.

A Universal Stúdió Drakulája egy életre azonosította Bram Stoker élőhalott grófjával. Drakula megformálói a mai napig változatlanul Lugosi erős akcentusát másolják a karakter megmintázásakor. Az első filmek után több levelet kapott női rajongóitól, mint Clark Gable, neve olyan biztos sikert jelentett, hogy még mellékszereplőként is a plakát tetejére nyomtatták. A siker azonban tragédiát is jelentett számára, mert soha többé nem tudott kibújni a horrorfilmes skatulyából.

Mother Riley Meets the Vampires - Lugosi Béla és Arthur Lucan, 1952 (Fotó: Renown Pictures/Hemlock)

Lugosival a Universal némiképp méltatlanul bánt, mégis sikerült még egy meggyőző szerepet hoznia a stúdiónak: az alattomos és rusnya Ygort a Frankenstein fiában 1939-ben. A stúdió a Frankenstein-sorozat két későbbi filméjében már nem rá, hanem John Carradine-ra bízta Drakula szerepét, és Lugosi csak az Abbott and Costello Meet Frankensteinben kapott esélyt, hogy még egyszer magára öltse a köpönyeget. Ám ez a ragyogó alakítás nem volt elég ahhoz, hogy újjáélessze karrierjét, és Lugosinak, a nyilvánosság előtt lezajlott küzdelem után a morfiumfüggőséggel, utolsó éveiben be kellett érnie Edward D. Wood Jr. Z-kategóriás filmjeivel – ilyen film egyebek mellett az 1955-ös Bride of the Monster is.

A súlyos drogfüggővé vált, zaklatott magánéletű Lugosi olyan szegényen halt meg szívrohamban 1956. augusztus 16-án, 73 éves korában, hogy temetését Frank Sinatra fizette ki. Színészi pályájának legmeghatározóbb szerepe még a túlvilágra is elkísérte, ugyanis kívánságának megfelelően fia és ötödik felesége felügyeletével a Drakula jelmezében temették el.

A közönség nem szűnő rajongása, melyet részben Tim Burton Ed Woodja, valamint számos Drakulán túli szerepének kedvező újraértékelése is elősegített, “Szegény Béla” népszerűsége újabban elhomályosította Boris Karloffét is, aki annak idején a legfőbb horrorfilmes riválisa volt.

Ő maga soha komoly díjat nem kapott, de az Ed Wood című filmben Lugosit megformáló Martin Landaut 1995-ben Oscar-díjjal jutalmazták. A tengerentúlon még mindig hihetetlen népszerűségnek örvendő Drakula-Lugosit rajongói a Filmakadémiánál posztumusz életműdíjra is javasolták, sajnálatos módon azonban a tiszteletbeli Oscart a kialakult gyakorlat szerint csak élő filmes legendák kaphatnak. Néhány éve a Madách Színházban mutatták be Müller Péter Lugosiról szóló darabját, amelyet Szabó István állított színpadra, Lugosit Darvas Iván alakította.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek