2017. augusztus 17.  Csütörtök
Közepesen felhős 26 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 17.  Csütörtök   Jácint
Közepesen felhős 26 °C Közepesen felhős

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

John Galsworthy és A Forsyte Saga

Magyarok, Wiz Khalifa, nosztalgia

Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
John Galsworthy és A Forsyte Saga  
150 éve, 1867. augusztus 14-én született John Galsworthy Nobel-díjas angol író, akinek legismertebb műve A Forsyte Saga.
Magyarok, Wiz Khalifa, nosztalgia  
Ez a cikk a nosztalgiával, azzal az édes-bússal kezdődik. Meg azzal, hogy mi a jó a sokat kritizált Sziget Fesztiválban. - Hegedüs Barbara beszámolója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Zlatan Ibrahimović, a fenegyerek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Zlatan Ibrahimović, a fenegyerek

Szerző: / 2012. július 3. kedd / Szubkultúra, Könyvvilág   

Felkavaró őszinteség, botránykönyv, egyszerű sajtófogás – ilyen és ehhez hasonló megjegyzések kísérik mind a mai napig Zlatan Ibrahimović futballista önéletrajznak is megfelelő könyvét.

“– Ibrahimović, Ibrahimović, Ibrahimović!
Zúgott az aréna, én pedig alig vártam, hogy elkezdődjön végre a meccs
.”

Mire emlékszik vissza egy világhírű focista, aki visszatér a gyökereihez, oda, ahol felnőtt? Többnyire üres hűtőszekrényre, sörösdobozokra, piás apjára, testvéreire, a droggal küzdő nővérére, az anyjára, aki bár szerette, meg nem értette a gyerekeit. Az utcai bandaháborúkra, a bicikli, majd a bolti lopásokra, a karate edzésekre, az első focicipőre. De felrémlik előtte a meggondolatlan indulatkitörések sorozata, a jólét kóstolgatása, a gyorshajtások Porschékkal, a csapatváltások, Fabio Capello tisztelete a Juventusnál, majd az Internazionalenál az istenített José Mourinho minden intésének követése, hogy a nagy kudarchoz érjen: hiába teljesült be gyermekkori álma, és lett a világ legjobb csapatának, a Barcelonának a játékosa, ha annak edzőjével, az idén a csapattól elköszönő Pep Guardiolával a kezdeti rövid ideig tartó egyetértés után harcban állt, ami a kispadhoz vezette őt.
“Életemben először próbáltam beilleszkedni, és kitaszítottak. És ha ennyi nem lett volna még elég, jött még az az ügy Messivel. (…) Messi volt a nagy sztár, és bizonyos szempontból az övé volt a csapat. Visszafogott, kedves fickó. Tényleg, kedveltem. Csakhogy megjelentem én is, domináltam a pályán, és felkeltettem a közönség figyelmét.”
Ám hősünk küzdő típus, menedzsere, Mino Raiola hathatós közreműködésével bravúros taktikázások és hangos veszekedések során átigazolt a Milan csapatába, ahol azóta is a tőle telhető energiával és céltudatossággal játszik. Persze időnként, hogy edzésben maradjon balhézik, például a klub edzőközpontjában összeverekszik milanos csapattársával, Oguchi Onyewuval vagy nekimegy az őt kérdező újságíróknak.
Mire emlékszik vissza egy világhírű focista, aki visszatér a gyökereihez, oda, ahol felnőtt? Balhékra, botrányokra, olykor erőszakos kitörésekre, verekedésekre emlékezhet, és az indulatos természetet megzabolázó két gyermeke Maximilian és Vincent és felesége, Helena Seger villan fel előtte, akik bárhova is menjen vele tartanak. “Eszembe jutott, hogy arról álmodoztam, hogy szuper jó focista leszek. És beteljesítettem ezt az álmot, ami nem sikerült volna, ha nem találkozom azokkal a nagyszerű játékosokkal és edzőkkel.”

Nagyjából harmincadik születésnapjával egy időben jelent meg Én, Zlatan Ibrahimović címmel a bosnyák-horvát származású, de Svédországban született focista, Zlatan Ibrahimović önéletrajzi kötete, aki már 2003-ban levédette a Zlatan márkanevet, és tudatosan építi karrierjét  – legyen szó a füves gyepen történtekről vagy a futballozást követő évekről. “Nekem semmi szükségem az Aranylabdára, hogy tudjam, én vagyok a legjobb.”

A világhíres és hírhedt támadó önéletrajza nagy port kavart a sportsajtóban és a sporttársak között egyaránt. “A könyvet a családomnak és a barátaimnak ajánlom, és mindenkinek, aki figyelemmel kísérte, hogyan alakul a sorsom, és kitartott mellettem jóban és rosszban. Ajánlom azoknak a gyerekeknek, bárhol is éljenek a világon, akik kilógnak a sorból, akik úgy érzik, hogy mások, mint a többiek, és akiket tévesen ítélnek meg. Nincsen azzal semmi baj, ha valaki más, mint a többiek. És nincs annál fontosabb, hogy higgyetek magatokban. Számomra ez volt a megoldás, bármilyen helyzetbe kerültem.”

Szóval, itt van ez a fenegyerek, aki óriási figurája a modern kori labdarúgásnak, és aki nem mellékesen svéd, horvát, bosnyák, angol és olaszul nyelven is folyékonyan beszél, Svédországban, Rosengård-ban nőtt fel bosnyák és horvát származásúként, és mind a mai napig ragaszkodik svéd gyökereihez. Ha hihetünk a könyvében leírtaknak és a csapattársainak – már pedig miért kételkedjünk -, a tetovált, marcona külső és laza megjelenés mögött egy mókás, jó humorú srác is lapul, aki ismeri az élet keményebbik felét is – akárcsak tíz évvel fiatalabb olasz futballista, Mario Balotelli esetében. Épp csak a szituációtól függ, melyik szerepét domborítsa. Ibrahimović nem könnyű eset, a rossz fiú kategóriába tartozik, akitől nem csak a szülők féltik gyermeküket, hanem saját rokonai is, ennek ellenére a tudása és a tehetsége megkérdőjelezhetetlen.

És most írt egy könyvet, amit nemcsak a foci miatt érdemes elolvasni, bár olyan világ kulisszái mögé enged (enged? tudatosan a képedbe vágja!) bepillantást, ami képes felrázni még a bőrlabda látványát is utáló olvasót, és arra készteti, hogy továbblapozzon. Hogy miért lenne bárki is kíváncsi egy nagyképű, jóvágású, tudatos focista gondolataira? A választ maga Zlatan Ibrahimović adja meg: “Eszembe jutott, hogy arról álmodoztam, hogy szuper jó focista leszek. És beteljesítettem ezt az álmot, ami nem sikerült volna, ha nem találkozom azokkal a nagyszerű játékosokkal és edzőkkel.”

 

GT

 

Cím: David Lagercrantz, Zlatan Ibrahimović: Én, Zlatan Ibrahimović Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, Megjelenés: 2012 Oldalszám: 358

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek