2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Iron Maiden az Arénában című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Iron Maiden az Arénában

Szerző: / 2014. június 3. kedd / Szubkultúra, Koncertek   

Iron Maiden (fotó: ironmaiden.com)Egyetlen koncert erejéig az óriási sikerű, Maiden England elnevezésű turnéjával ismét Magyarországon lép fel minden idők egyik legfontosabb heavy metál zenekara, a brit Iron Maiden. Az előzenekar a New York-i thrash metál csapat, az Anthrax lesz.

Iron Maiden kedden az Arénában

Négy év szünet után lép fel kedden a Papp László Budapest Sportarénában. Az Iron Maiden turnéja, a Maiden England még 2012-ben indult, ennek budapesti állomása a keddi koncert. A csapat hétfőn érkezik Olaszországból óriási felszereléssel, az utazó stáb hetven embert tesz ki – tájékoztatott a szervező Live Nation.

A mintegy 400 négyzetméteres, kétszintes színpad, valamint a díszletek és a felszerelés beemeléséhez a targoncák mellett kosaras darut is használnak az építéskor. A csapat a legújabb és legjobb minőségű hangtechnikai felszerelést használja.

Az Anthrax kedden 19 órakor kezdi egyórás koncertjét, majd az átszerelés után 20 óra 30 perc körül lép színpadra az Iron Maiden, amely több mint kétórás programmal készül.

A Maiden England koncertkörút nagyrészt az 1988-as Seventh Son of A Seventh Son turné anyagán alapul, a 2014-es fellépésekre változtattak valamelyest a dalok összeállításán, hogy jobban lefedjék a nyolcvanas éveket. “Valószínűleg most játsszuk ezeket a számokat utoljára élőben” – mondta korábban Bruce Dickinson énekes. A showban több speciális látvány- és rengeteg pirotechnikai elem lesz, emellett megjelennek Eddie, a brit zenekar hetedik “tagjának” számító zombiszerű teremtmény különböző inkarnációi.

Az idei koncertdátumok az utolsó állomások a Maiden England turnén, amely 2012 júniusában kezdődött az Egyesült Államokban, folytatódott Európában és Latin-Amerikában. A zenekar játszott Brazíliában a Rock In Rio fesztiválon, 60 ezres közönség figyelte az Iron Maident Chilében, a santiagói nemzeti stadionban, 95 ezer néző a Donington Parkban. A Maiden England turné július 5-én fejeződik be az angliai Knebworth-ben, a Sonisphere fesztiválon, addigra már több mint kétmillió rajongó láthatta a show-t.

A rocktörténelem kelet-londoni nehézfiúi eddigi tíz magyarországi fellépésük közül az utolsó 2010-ben a Sziget fesztiválon volt. Az első még 1984-re nyúlik vissza, amikor az egykori Budapest Sportcsarnok parkolójában csaknem 50 ezer rajongó előtt zenéltek a Powerslave-turné keretében.

 A 18. századi kínzóeszközről elnevezett együttest 1975 karácsonyán alapította Steve Harris basszusgitáros, több tagcsere után a klasszikus felállás 1982-re alakult ki. A Maiden 1982 és 1986 között ért fel a csúcsra, amikor folyamatosan úton volt a The Number of the Beast, a Piece of Mind és a Powerslave albumturnékkal.

A frontember Bruce Dickinson 1993-ban elhagyta a zenekart, őt öt éven át Blaze Bayley próbálta pótolni. A válságkorszak az időközben négy szólólemezt készített Dickinson visszatérésével fejeződött be 1999-ben, azóta az Iron Maiden töretlen népszerűséggel alkot és turnézik. A legutóbbi – sorrendben tizenötödik – stúdióanyag 2010-ben jelent meg The Final Frontier címmel, ez egy Grammy-t is hozott a csapatnak egy évvel később.

Iron Maiden (fotó: ironmaiden.com)

Bruce Dickinson, a csapat énekese a következőket mondta a koncert kapcsán: 

“Nagyon izgatottak vagyunk, hogy elvihetjük a Maiden England turnénkat Budapestre! Szeretünk a magyar rajongóinknak játszani, akik mindig kitörő örömmel fogadnak bennünket, ezért akartunk mindenképpen játszani egy bulit nekik is mielőtt a turné véget érne idén. Bár a Maiden England koncertkörút nagyrészt az 1988-as Seventh Son Of A Seventh Son turnén alapszik, a 2014-es bulikra változtatunk egy kicsit a dalok összeállításán, hogy jobban lefedje a 80-as éveket, mert valószínűleg most játszuk majd őket utoljára élőben. Természetesen visszük az óriási fényshow-t, Eddie különböző inkarnációit, csomó pirotechnikát és minden más izgalmas dolgot is a rajongóknak. Miután ez a turné utolsó köre, még inkább egyfajta ünnep lesz, hiszen ez egy fejezet vége, ezért olyan koncertet akarunk adni a rajongóinknak, amit soha az életbe nem felejtenek el!”

A csapatban Dickinson és Harris mellett Dave Murray (gitár), Adrian Smith (gitár), Janick Gers (gitár) és Nicko McBrain (dob) szerepel. Az Iron Maident 2005-ben beiktatták a hollywoodi RockWalk halhatatlanjai közé, eddig több mint 100 millió lemezt adtak el.

Az Anthrax lesz az előzenekar

Az Iron Maiden előzenekara, az Anthrax egy több mint 30 éve létező New York-i thrash metál csapat, amely 1996, 2003, 2004, 2005 és 2013 után most lép fel hatodszor Magyarországon. A Scott Ian gitáros által alapított Anthrax először kombinálta a heavy metál, a hiphop és a hardcore punk műfaj stílusjegyeit. Több tízmillió lemezt adtak el világszerte, a thrash metálban a Metallicával, a Megadeth-tel és a Slayerrel együtt alkotja a “nagy négyest”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.