2017. október 21.  Szombat
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 7 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Jimmy Carter teljes élete című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Jimmy Carter teljes élete

Szerző: / 2017. január 5. csütörtök / Szubkultúra, Könyvvilág   

Jimmy Carter Nobel-békedíjas politikus (Fotó: Partvonal) “Életem személyesebb és a nyilvánosság számára eddig rejtve maradt eseményei közül néhányról e lapokon írok először.” Jimmy Carter Nobel-békedíjas politikus könyvében részletesen mesél a politikai küzdelmekről és a családi kapcsolatairól.

Jimmy Carter Nobel-békedíjas politikus, Georgia állam kormányzója, 1977 és 1981 között az Amerikai Egyesült Államok 39., demokrata párti elnöke. Az ő közvetítésével született meg az 1979-es egyiptomi-izraeli békekötéshez elvezető Camp David-i megállapodás. Ennek fontos szerepe volt abban, hogy 2002-ben kiérdemelte a Nobel-békedíjat. Neki köszönhetjük, hogy a magyar koronázási ékszerek 1978. január 6-án visszakerülhettek Magyarországra, amiért 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal. Visszavonulása után, 1982-ben a gyógyítás, a demokrácia és más nemes ügyek globális előmozdítására központot hozott létre Atlantában. Azóta is aktív politikai és emberbaráti tevékenységet fejt ki.

Jimmy Carter: Teljes élet – Visszatekintés 90 évesenÖnéletrajzában nyílt őszinteséggel ír a gyermekkoráról, vidéki gyökereiről, a Mély Dél puritán és sokszor rasszista szemléletéről. Apja halála után elhagyta a haditengerészetet, hogy kézbe vegye a családi gazdaság irányítását. Könyvében részletesen mesél a családi kapcsolatairól: felesége, Rosalynn nemcsak a magánéletben, de Carter közéleti tevékenységében is hű társa. Mindketten a mai napig aktív szerepet játszanak a Habitat for Humanity nemzetközi lakásépítő mozgalomban. 

Carter volt az első, akit becenevén iktattak be a hivatalába. A kisemberek elnökének vallotta magát, sokat foglalkozott az emberi jogokkal, és mindent megtett azért, hogy Amerika erkölcsi súlyát visszaszerezze a vietnami sokk után. A Teljes élet egy rendkívüli ember gazdag és boldog életébe nyújt bepillantást, akinek a sikerek mellett az emberi kudarcokkal és a 20. század súlyos problémáival is meg kellett küzdenie. Az exelnök személyes hangvételű visszatekintését saját festményei és versei teszik különlegessé. 

Jimmy Carter volt amerikai elnök ma már gyógyultnak tartja magát; 2015 nyarán közölte, hogy rákja van, amely a májáról átterjedt szervezetének más részeire (agy) is. A már 90 feletti exelnököt azóta többször megműtötték és májából eltávolítottak egy kisebb darabot. Orvosai akkor azt prognosztizálták, hogy teljesen fel fog épülni.  2016 márciusában a volt elnök szülővárosában, a georgiai Plainsben, a templomi bibliaóra után jelentette be a hírt: abbahagyja a kezelést, mert meggyógyult rákbetegségéből. “Az orvosok úgy döntöttek, nincs többé szükégem kezelésre” – fogalmazott Carter a Maranatha baptista templomban, ahol rendszeresen tart bibliaórákat.

A Partvonal Kiadó gondozásában Etédi Péter fordításában olvashatjuk az egyik legkarakteresebb amerikai elnök politikai memoárját.

Jimmy Carter: Teljes élet – Visszatekintés 90 évesen
(Részlet a kötetből)

“Életem kilencven évéből négyet a Fehér Házban töltöttem, s ez az időszak természetesen politikai pályám csúcsa. Ezek az évek azonban nem uralják emlékeim sorát, és kora ifjúságomban soha, semmifajta rendezett elgondolásom nem volt arra nézvést, hogy egyszer majd az elnöki székbe jussak. Pályám során mindig csak a soron következő lépést döntöttem el, igaz, akkor némiképp ellentmondást nem tűrően. 

A haditengerészetnél tizenegy évig szolgáltam, és soha még csak eszembe se jutott, hogy hazatérjek. Miközben gazdálkodtam és üzleti lehetőségeimet igyekeztem bővíteni, nem azon járt az eszem, hogy miképpen vállalhatnék politikai szerepet. Amikor azért folytattam kampányt, hogy Georgia állam szenátora, majd később kormányzója legyek, határozott versenyszellem munkált bennem, és nagyon is élveztem, hogy magas rangú politikai beosztásaimban különféle döntéseket hozhatok. Az elnöki pozícióban arra láttam lehetőséget, hogy bizonyos jól definiálható, fontosnak tartott céljaimat megvalósítsam; már négy évvel a választások előtt eldöntöttem, hogy jelöltetni fogom magam, és a széles körű kampányban az egész családom támogatott.

A kemény munka és a körülmények kedvező alakulása következtében megválasztottak, és nagyon is ínyemre volt, hogy elnökként alkalmam nyílt olyan feladatokkal szembesülni, amelyek révén fontos döntéseket hozhatok. Nem kerülgettem a dolgokat, világ életemben az egyenes beszéd híve voltam. Szerettem volna újraválasztatni magam, de a dolgok kedvezőtlen alakulása meggátolt ebben. Szívemben békével, elégedetten tekintek vissza erre a négy évre. Tudom, hogy mindent megtettem, ami tőlem tellett, és figyelemre méltó eredményeket értem el. 

Némely lényegi tapasztalatomról számos könyvet írtam már – így például ifjú gazdaéveimről, vallásos hitemről, szabadidős tevékenységeimről, a Fehér Házban töltött évekről, a Carter Center eddigi harmincnégy évének legfőbb programjairól. Életem személyesebb és a nyilvánosság számára eddig rejtve maradt eseményei közül néhányról e lapokon írok először.

Ilyenek például a csatahajókon és tengeralattjárókon eltöltött idők, aztán az a tizenhét év, amelynek során gazdálkodóként szűkebb közösségem mindennapjaiban vettem részt, magyarázatát adom politikai törekvéseimnek és elnöki ambícióimnak, szólok magukról a kampányokról, a Fehér Házban töltött évek néhány, mindeddig kevéssé ismert személyes vagy családi részletéről, különleges emberekkel és más elnökökkel való kapcsolatomról, végül pedig szót ejtek arról is, hogy a washingtoni évek óta miként alakult Rosalynn-nal az életünk.”

 

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek