2017. szeptember 25.  Hétfő
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) John le Carré és a kémek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

John le Carré és a kémek

Szerző: / 2016. október 19. szerda / Szubkultúra, Könyvvilág   

John le Carré, 2008 (Fotó: Wikipédia)“Békéről meg szabadságról álmodtak, és gyilkosokká meg kémekké lettek” – olvashatjuk a sokat mondó idézetet a 85. születésnapját ünneplő John le Carré angol kémregényíró első könyvében, melyet számos megfilmesített regény követett.

David John Moore Cornwell néven a dorseti rendívüPoole-ban látta meg a napvilágot 1931-ben. Anyja korán elhagyta a családot, apja gyakorta került összetűzésbe a törvénnyel, többször is börtönbe került. Le Carré Bernben tanult nyelveket és germanisztikát, katonai szolgálatát a hadsereg bécsi hírszolgálatánál teljesítette. Hazatérve az oxfordi Lincoln Egyetemen folytatta tanulmányait, közben a brit elhárításnak, az MI5-nek is dolgozott, 1958-ban tiszti rangot kapott. Mivel apja tönkrement, a főiskolát abba kellett hagynia, ezután nyelveket tanított különböző iskolákban.

1959 és 1964 között az MI6, a külföldi titkosszolgálat megbízásából diplomáciai szolgálatot teljesített Bonnban és Hamburgban, követségi titkárként, illetve alkalmazottként. Munkája természetéből fakadóan álnéven kezdett el írni, és még bonni tartózkodása idején, 1960-ban jelent meg első regénye, az Ébresztő a halottaknak. Világhírűvé a második, A kém, aki bejött a hidegről című regénye tette, amelyet a berlini fal 1961-es felhúzása, az akkor felgyülemlett drámai élmények, feszültségek inspiráltak. Az író, “aki bejött a hidegről”, ezt követően sorra jelentette meg a jórészt saját tapasztalatait feldolgozó regényeit, amelyekben jéghideg realizmussal, hűvös eleganciával és távolságtartó iróniával bonyolítja a szálakat, részletgazdag leírásai, alakjainak pszichológiailag is hiteles kidolgozottsága műveinek védjegyévé vált.

John le Carré regényíró (Fotó: Penguin Books)

 

Ébresztő a halottaknak (1966)

Ebben a regényben lépett színre Le Carré kémhistóriáinak főhőse, George Smiley. Ő a kémelhárítás „szürke eminenciása”, okos, sokat tapasztalt nyomozó, aki szíve szerint csak a XVII. század irodalmának élne. De mivel néhány év tanárkodás után a titkosszolgálathoz szegődött, kénytelen a valóság napi eseményeivel is foglalkozni. A történet lélegzetelállítóan izgalmas, ugyanakkor mindvégig reális, s mindez Le Carré sajátosan intellektuális, ironikus, szellemes stílusában.
Az izgalmas regényből Sidney Lumet rendezett lebilincselő hidegháborús krimit, amely a kémek halálos veszélyekkel teli világában játszódik. A főszerepeket nem kisebb színészek alakíthatták, mint Robert Flemyng, James Mason, Simone Signoret és Maximilian Schell.

John le Carré: Ébresztő a halottaknak - Robert Flemyng, James Mason, 1966 (Fotó: listal.com)

 

Kettős szerepben (1984)

Le Carré 1983-ban megjelent Kettős szerepben című regénye hazánkban “csak” négy évvel később, Kaposi Tamás fordításában került a könyvesboltokba. De legalább került, hiszen a mesterien előkészített titkos akciókkal és halálos csapdákkal tarkított regényben a palesztin terrorszervezet mozgató és az izraeli titkosszolgálat mozgató erők keverednek egymással: a jó és a rossz, az élet és a halál, a szerep és a valóságos személyiség.
A bestsellerből készült azonos című izgalmas filmdrámában Diane Keaton, Bill Nighy, Klaus Kinski és David Suchet játszatta el a főbb szerepeket.

John le Carré: Kettős szerepben - Diane Keaton és David Suchet, 1984 (Fotó: listal.com)

 

Az ​orosz ház (1989)

A Szaffkó Péter által lefordított Az orosz ház címet kapó kémregényben egy ​​orosz tudós a Nyugat szempontjából rendkívül fontos katonai információt juttat ki Angliába, azzal a különös kívánsággal, hogy a címzett magán-zugkiadó mielőbb tegye közzé. Az eset nem kerüli el a brit titkosszolgálat figyelmét, sőt a CIA-központét sem: Kékmadár fedőnévvel beindul a hidegháborús korszak legnagyobb szabásúnak ígérkező akciója. A “szürke ruhás emberek” ugyanis önjelölt informátoruktól nem kevesebbet remélnek, mint választ valamennyi kérdésükre. De a glasznoszty és a peresztrojka harmadik évében – ha a szovjet hétköznapok hátborzongatóan fagyosak maradtak is – érvényes-e még a hidegháború logikája? Az-e még a kémkérdés, aminek a profik hiszik – ha ugyan hiszik?
Az Oroszország-ház címet kapó, Fred Schepisi által rendezett izgalmas thrillerben az egykori 007-es ügynök és a gyönyörű James Bond feladatát látja el ebben a lebilincselő kémtörténetben. A hidegháborús korszak utolsó nagyszabású kémakciójába keveredik bele olyan főszereplőkkel, mint Sean Connery és Michelle Pfeiffer.

John le Carré: Oroszország-ház - Sean Connery és Michelle Pfeiffer, 1990 (Fotó: listal.com)

 

A panamai szabó (1996)

Le Carré regénye utoljára 2014-ben jelent meg magyarul Falvay Dóra fordításában az Agave gondozásában. A műben Harry Pendel a panamai Pendel & Braithwaite úri szabóság karizmatikus tulajdonosa, akinek ollója mindenkinek szabott már legalább egy öltönyt Közép-Amerikában, aki számít; a kövérkés és titokzatos Andrew Osnard pedig kém, kettős küldetéssel. A két férfi világának szereplői ugyanazok, ám az teljesen más, hogyan látják és láttatják ezeket a szereplőket − az eseményekről nem is beszélve, amelyek vagy megtörténtek, vagy nem, esetleg csak úgy tűnik, mintha megtörténtek volna… John le Carré briliáns könyve − amelyből film is készült Geoffrey Rush, Pierce Brosnan és Jamie Lee Curtis főszereplésével − nemcsak elsőrangú kémregény, hanem maróan pontos szatíra a kémkedés világáról, és arról, ki meddig megy el, hogy magát és környezetét becsapja.

John le Carré: A panamai szabó - Jamie Lee Curtis és Pierce Brosnan, 2001 (Fotó: listal.com)

 

Az elszánt diplomata (2001)

A magyarra Odze György által fordított regényben a nairobi brit nagykövetség nyugodt életét váratlan esemény kavarja fel: brutális módon meggyilkolják a csinos, vonzó Tessát, a csendes, visszahúzódó, fiatal diplomata, Justin Quayle feleségét. Teljes a tanácstalanság a diplomáciai körökben és a rendőrség soraiban, senki sem találja a magyarázatot erre a látszólag értelmetlen cselekedetre. Justin az első napokban csak megdöbbenést és fájdalmat érez, majd lassan felfedezi felesége halála mögött a különös összefüggéseket, és nyomozni kezd.
A 2005-ben bemutatott azonos című thilleren Bill Nighy, Ralph Fiennes és Rachel Weisz játszott.

John le Carré: Az elszánt diplomata - Ralph Fiennes és Rachel Weisz, 2005 (Fotó: listal.com)

 

Suszter, szabó, baka, kém (1974)

“Némely pillanatokban túl sok minden zsúfolódik ahhoz, hogy az ember valóban át is élje őket, amikor megtörténnek.” A magyarul Falvay Dóra fordításában Árulás és Az áruló címmel is megjelent Suszter, szabó, baka, kém című kémregényben újra kérdések sora vetődhet fel az olvasóban. Az angol hírszerzés legfelsőbb soraiban egy áruló rejtőzik, egy beépített ügynök, aki magának Karlának, a szovjet kémfőnöknek jelent. Amit az áruló tud, tudja Karla is. A Körönd legféltettebb titkait. A beépített és alvóügynökök nevét és címét. Mindent. A legtöbben azt sem hajlandóak elismerni, hogy baj van. A legtöbben még csak bele sem mernek gondolni abba, hogy az áruló révén Karla minden egyes lépésükről tud. A legtöbbek szerint minden a legnagyobb rendben van. Kivéve George Smiley-t, a csendes, kövérkés és nyugdíjas egykori hírszerzőt… Ahogy segítségével egyre több tény tárul Smiley elé, egyre tisztábban látja az élet-halálra menő kémjátszmák és a játékosok mozgatórugóit. Végül az áruló portréja is egyre élesebbé válik.
E művéből korábban Árulás címmel sikeres filmsorozat is készült Alec Guinness főszereplésével. Azonban a 2011-ben bemutatott Suszter, szabó, baka, kém című filmben is nagy nevek játszhattak: Gary Oldman, Bill Haydon, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones és Benedict Cumberbatch.

John le Carré: Suszter, szabó, baka, kém - Gary Oldman, 2011 (Fotó: listal.com)

 

Az ​üldözött (2008)

John le Carré új, kicsit lassú folyású, összetett logikai elemekre épülő regényének gondosan szőtt szövetét Falvay Dóra fordításában olvashatjuk. Egy éhségtől tántorgó orosz fiatalembert csempésznek be Hamburgba az éjszaka közepén. Rengeteg mennyiségű készpénz van nála. Megrögzött muszlim. Vagy nem? Íszá titokzatos múltja után nyomozva találkozik Tommy Brue-val, egy Hamburgban székelő angol magánbank tulajdonosával. Annabel, Íszá és Tommy szokatlan szövetséget kötnek. Eközben a „terrorizmus elleni háború” örve alatt a rivális német, angol és amerikai kémek elkezdik bekeríteni az ártatlanokat…
A 2014-ben filmvászonra vitt remek filmet Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Robin Wright és Willem Dafoe színészi játéka is fémjelzi.

John le Carré: Philip Seymour Hoffman és Rachel McAdams, 2014 (Fotó: listal.com)

 

A ​mi emberünk (2010)

“Lehetséges, hogy ez volna a kémillemtan beugratós kérdése? Mit tesz az ember, ha meglátja, hogy valakinek kilóg a pisztoly a mellényéből, és ezt a valakit még csak nem is ismeri közelebbről? Meg kell mondani neki? Vagy nem szabad tudomást venni róla? Mintha ugyanennek az embernek nyitva maradt volna a slicce?” A 2010-ben megjelent Le Carré-regény a szervezett bűnözés, a nemzetközi pénzügyi körök és a politika világának összefonódásait mutatja be. Nagy-Britannia a válságban vergődik, miközben egy fiatal, baloldali érzelmű oxfordi tanár ügyvéd barátnőjével a Karib-tengeren nyaral, Antigua szigetén. Egy véletlennek köszönhetően megismerkednek egy orosz milliomossal, akinek nemcsak szemtelenül drága, gyémántokkal kirakott karórája, felesége és két gyereke van, hanem a sziget egy része is az övé. A férfiról hamarosan kiderül, hogy orosz bűnözői körök könyvelőjeként tett szert hatalmas vagyonára…
A regényből készült 2016-os, Magyarországon még nem bemutatott izgalmas filmben Ewan McGregor, Damian Lewis, Naomie Harris, Stellan Skarsgard játszik.

John le Carré: A ​mi emberünk - Ewan McGregor és Stellan Skarsgard, 2016 (Fotó: listal.com)

 

Éjszakai szolgálat (1993)

John le Carré ezzel az 1993-ban írt, magyarul korábban Éjszakai portás címmel is megjelent Éjszakai szolgálatcímű regénnyel nyitotta meg az új világrendet bemutató műveinek sorát, és tovább erősítette a kémregények műfajában felépített, sok évtizedes hírnevét.
A ​​hidegháborút követő években a kémkedés új szintre lép. A fegyver- és drogcsempészet legkönyörtelenebb szereplői elképzelhetetlen mértékű hatalomra és gazdagságra tettek szert, ráadásul a Whitehall és Washington sötét zugaiban titkos szövetségre léptek a hírszerzéssel. Az egyik legelvetemültebb bűnszervezet feje egy Roper nevű, érinthetetlen angol férfi. Jonathan Pine, a brit haderő egykori katonája kész harcolni az ellenséggel. Ő az az ember, aki képes Roper közelébe férkőzni…
A kötetből készített televíziós sorozatot 2016-ban mutatták be, Hugh Laurie, Tom Hiddleston, Tom Hollander, Elizabeth Debicki és Olivia Colman főszereplésével.

John le Carré: Éjszakai szolgálat - Tom Hiddlestone, Hugh Laurie, Olivia Colman és Elizabeth Debicki, 2016 (Fotó: listal.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek