2017. május 26.  Péntek
Közepesen felhős 15 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 26.  Péntek   Evelin, Fülöp
Közepesen felhős 15 °C Közepesen felhős

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Ég és föld között

Baross Gábor, a vasminiszter

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Ég és föld között  
A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young adult. Szigeti Kovács Viktor interjúja Hajdú-Antal Zsuzsannával, a Léggömbök című ifjúsági regény írójával
Baross Gábor, a vasminiszter  
Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Krencsey Marianne otthon és itthon című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Krencsey Marianne otthon és itthon

Szerző: / 2016. július 11. hétfő / Szubkultúra, Filmvilág   

Krencsey Marianne színésznő (1931-2016) (MTI Fotó) Krencsey Marianne színész-rendezőt a Liliomfi, Az aranyember vagy A Tenkes kapitány című filmekből jól ismerheti mindenki. Az ötvenes-hatvanas évek magyar filmjeinek üdvöskéje, a közönség kedvence, az első igazi magyar sztárok egyike 85 éves lenne.

A Liliomfival kezdődött minden

Krencsey Marianne 1931. július 9-én született Rákoscsabán. Soha nem akart színésznő lenni, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára járt, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán folytatta tanulmányait. A fiatal főiskolásra 1954-ben Mészöly Dezső, a Liliomfi dramaturgja hívta fel Makk Károly rendező figyelmét – a forgatás után Makk Károly feleségül vette a színésznőt, 1960-ban váltak el -, aki rögvest szerződtette is Mariska szerepére Darvas Iván és Dajka Margit mellé. Mint kiderült, jól választott a Liliomfi óriási sikert aratott, minden idők ötödik legnézettebb magyar filmje lett. A magyar színjátszás hőskorát idéző történetben a vándorszínész trupp éppen Balatonfüredre érkezik, ahol is Szilvay professzor gyámleánya és a nevelőnő nyaral. Mariska és Liliomfi, az ünnepelt színész, aki valójában Szilvay unokaöccse, minden előítélet ellenére egymásba szeretnek. Azt sem tudják, hogy a professzor már rég egymásnak szánta őket, bár találkozásukat nem is sejtette. A házasság feltétele, hogy Liliomfi hagyjon fel a színészettel. A szerelmesek bájosan csúffá teszik az ájtatos képmutatást, a mohóságot, a zsarnokoskodást, majd együtt kelnek útra Thália szolgálóiként.

Liliomfi - Darvas Iván és Krencsey Marianne, 1954 (Fotó: filmkultura.hu)

“Én jóformán mindenkivel dolgoztam és mindegyik filmemet szerettem… de talán legjobban Athalie tetszett az Aranyemberben, mert ott végre nem a szende, szőke kislány, hanem a gonosz bestia szerepét osztották rám, és ez nagy változás volt. Mindig kis furcsa szőkeségként gondoltak rám a filmrendezők.”

Krencsey Marianne tizenkét év alatt mintegy harminc filmben szerepelt, többet közülük még ma is vetítenek a televíziók (Két emelet boldogság, A 9-es kórterem, Gábor diák, Szegény gazdagok, A Noszty fiú esete Tóth Marival). A Magyar Televízió nagy sikerű sorozatában, A Tenkes kapitányában ő játszotta a nyafogó Amália grófnét. Színpadi pályája a Vígszínházban indult, majd Kecskeméten, Szolnokon és Pécsett folytatódott, 1963-1966 között a József Attila Színház tagja volt.

A rendezői oklevelet is megszerezte, bár vizsgarendezését a Liliomfi miatt el kellett halasztania, végül 1956-ban Budapesten, a József Attila Színházban Mérimée A művésznő hintaja című színművét állította színpadra.

A mellőzöttséget sosem ismerte, orvos férjével 1966-ban mégis elhagyták az országot. A fájdalmas döntésnek több oka is volt: feljelentést tettek ellenük, s besúgásra is rá akarták venni őket. Távozásuk után, távollétükben börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték őket.

Fapados szerelem - Zenthe Ferenc és Krencsey Marianne, 1960 (Fotó: filmkultura.hu)

A házaspár rövid angliai és izlandi tartózkodás után New Yorkban telepedett le. A színésznő előbb banktisztviselő volt, majd egy nyugdíjfolyósító intézetben vállalt munkát, azután húsz évig férje orvosi rendelőjében dolgozott. Arra, hogy a filmszínészettel megpróbálkozzon, nem is gondolt: nyelvtudását nem érezte ehhez elégségesnek, s azzal is tisztában volt, hogy az amerikai színészek felkészültségével sem versenyezhet, hiszen ő rendezőnek tanult.

Egyik nyilatkozatában azt mondta: jól választottak új hazát, de semmi nem pótolja a régit. Amerikában tevékeny életet él: ő a New York-i Fészek Klub egyik alapító tagja, Carelli Gábor halála után elnöke, 1993-ban az ő vezetésével alakult meg a Magyarság Jó Hírét Védő Liga. Faludy György verseinek tolmácsolójaként több sikeres előadást tartott, maga a költő – miután meghívták a Columbia Egyetemre professzornak – jó pár hónapon keresztül velük lakott. A Filmkultura.hu-nak egy interjúban így nyilatkozott: “Azzal vigasztaltuk magunkat, hogy velünk van egy ilyen kiváló ember, egy ilyen nagyszerű költő, aki utat mutat abban a zűrzavaros világban, amit otthagytunk magunk mögött. Én már kamasz koromban beleszerettem az ő Villon-jaiba. (…) A versekkel vigasztaltuk magunkat, mert hát… a honvágy jön, marad, és el nem múlik…” Irodalmi esteket szervezett, részt vett Karády Katalin amerikai bemutatásában. Karády olyan elbűvölő, olyan gyönyörű a hangja… óriási élmény volt.”

Equinox-2001 (35 év Budapesten – 35 év New Yorkban) című önéletrajzi kötete 2001-ben jelent meg. “A kötet nem önéletrajz, nem is regény és főleg nem próbál az irodalmi mű szerepében tetszelegni. Sokkal inkább beszámoló kétszer harmincöt évről – otthon és itthon –, tele gonddal, örömmel és keserűséggel. Keresztmetszet a XX. században nekem kimért életidőből.”

Krencsey Marianne hosszabb betegség után, életének 85. évében hunyt el New Yorkban.

A rendszerváltás után hosszabb-rövidebb időre évente hazalátogatott, 2003 óta az ő kézlenyomata és aláírása is szerepel a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban található Csillagok Falán. 2008-ban színészi pályafutásáért és a magyar kultúra ápolásáért a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek