2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Manitu keleti fia: Gojko Mitić című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Manitu keleti fia: Gojko Mitić

Szerző: / 2015. június 13. szombat / Szubkultúra, Filmvilág   

Gojko Mitić, 2001 (Fotó: Ramon Kramer) Csingacsguk, Ulzana és Tecumseh megtestesítője, a népszerű filmszínész, Gojko Mitić hetvenöt éves.

Hosszú, fekete haj, kifürkészhetetlen tekintet, mokaszin és rojtokkal díszített bőrnadrág. A leírás éppúgy ráillik Csingacsgukra és Tecumsehra, mint Ulzenára. Ők az indiánregények híres hősei. Aki pedig a filmvásznon bőrükbe bújt, az nem más, mint az egykori keleti tömb Pierre Brice-a, Manitu keleti fia: Gojko Mitić szerb színész, aki ma ünnepli hetvenötödik születésnapját. 1940. június 13-án született a mai Szerbia déli részén, Leskovacban.

Az NDK-s indiánfilmek főszerepeiben tündöklő híresség sokak számára mai is a gyerekkori hű barátot testesíti meg, sok országban elég csak keresztnevét említeni, és mindenki tudja, kiről van szó, noha évtizedek teltek el első sikerei óta.

A kor azonban Gojko Mitić számára csupán hozzáállás kérdése. “Belülről jön, hogy ki mennyinek érzi magát” – állítja teljes bizonyossággal.

Hetvenöt éve ellenére a színész még mindig jó formában van, igaz, fekete haja mára őszbe váltott. A titkait faggató kérdésekre rendre azt válaszolja, hogy fiatalosságának nyitja a dohányzásról való lemondásban, a sok zöldségen és kevés zsíron alapuló egészséges étkezésben, a rendszeres sportban és a mérsékelt alkoholfogyasztásban rejlik. Na meg abban, hogy szigorúan nemet mond a szépészeti beavatkozásokra.

Cooper: Vadölő, Gojko Mitić, 1967 (Fotó: Buffalomedia)

Rézbőréből nem tudott kibújni

A főiskolát elvégezve a kiváló fizikai képességekkel és megjelenéssel bíró Mitić testnevelőtanár-jelöltként alkalmi dublőr szerepeket vállalt a Belgrádban forgatott brit és olasz filmekben. Csillaga a hatvanas években ragyogott fel, amikor a Jugoszláviában forgató keletnémet filmgyár, a DEFA keleti hőst keresett a Nyugaton oly népszerű Karl May-történetek főszerepére. Az első Mitić -film, A Nagymedve fiai 1966-ban hatalmas közönségsikert aratott. Filmjeire tíz millióan váltottak jegyet a mozikban. 1966 és 1985 között az akkor még jugoszláv színész 15 alkalommal köthette hátra indiánként fekete haját, a potsdami Babelsberg filmstúdióban sorra készültek az indiánfilmek, amelyekért milliós közönség rajongott.

A 180 centi magas színész megnyerő kisugárzásával könnyedén bújt Csingacsguk, Ulzena és Tecumseh bőrébe, és még a veszélyesebb jelenetekben sem tűrt meg kaszkadőrt, aki helyettesítette volna. Igazi indiánnak tűnt, ahogy megülte a lovat, noha paripáival nem a prérin, hanem valahol Brandenburg tartományban vágtázott.

Kevesen tudják róla, de tudományos-fantasztikus filmekben és televíziós produkciókban is szerepelt, sőt még rendezett is. Rézbőréből azonban nem tudott kibújni, népszerűségét az indiánfilmeknek köszönhette.

“Indiánságához” a rendszerváltás után is hű maradt, 1992-től 2006-ig a németországi Bad Segeberg-i Karl May fesztiváljátékok Winnetouja volt. Érdekesség, hogy azelőtt soha nem öltötte magára a “nyugati indián”, vagyis Pierre Brice egykori szerepét.

Az 1993-ban született lányával egy tóparti házban – evezéssel konzerválja az izmait – Németországban, Berlinben élő Mitić színházban is játszik, 2007 és 2009 között Schwerinben a Száll a kakukk fészkére című darabban láthatta a közönség. Televíziós sorozatokban szintén forgat, sőt régi szenvedélyének, az éneklésnek is hódol.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek