2017. augusztus 19.  Szombat
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 19.  Szombat   Huba
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős

Új szereplőket keres a Barátok közt

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

John Galsworthy és A Forsyte Saga

Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
John Galsworthy és A Forsyte Saga  
150 éve, 1867. augusztus 14-én született John Galsworthy Nobel-díjas angol író, akinek legismertebb műve A Forsyte Saga.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Manitu keleti fia: Gojko Mitić című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Manitu keleti fia: Gojko Mitić

Szerző: / 2015. június 13. szombat / Szubkultúra, Filmvilág   

Gojko Mitić, 2001 (Fotó: Ramon Kramer) Csingacsguk, Ulzana és Tecumseh megtestesítője, a népszerű filmszínész, Gojko Mitić hetvenöt éves.

Hosszú, fekete haj, kifürkészhetetlen tekintet, mokaszin és rojtokkal díszített bőrnadrág. A leírás éppúgy ráillik Csingacsgukra és Tecumsehra, mint Ulzenára. Ők az indiánregények híres hősei. Aki pedig a filmvásznon bőrükbe bújt, az nem más, mint az egykori keleti tömb Pierre Brice-a, Manitu keleti fia: Gojko Mitić szerb színész, aki ma ünnepli hetvenötödik születésnapját. 1940. június 13-án született a mai Szerbia déli részén, Leskovacban.

Az NDK-s indiánfilmek főszerepeiben tündöklő híresség sokak számára mai is a gyerekkori hű barátot testesíti meg, sok országban elég csak keresztnevét említeni, és mindenki tudja, kiről van szó, noha évtizedek teltek el első sikerei óta.

A kor azonban Gojko Mitić számára csupán hozzáállás kérdése. “Belülről jön, hogy ki mennyinek érzi magát” – állítja teljes bizonyossággal.

Hetvenöt éve ellenére a színész még mindig jó formában van, igaz, fekete haja mára őszbe váltott. A titkait faggató kérdésekre rendre azt válaszolja, hogy fiatalosságának nyitja a dohányzásról való lemondásban, a sok zöldségen és kevés zsíron alapuló egészséges étkezésben, a rendszeres sportban és a mérsékelt alkoholfogyasztásban rejlik. Na meg abban, hogy szigorúan nemet mond a szépészeti beavatkozásokra.

Cooper: Vadölő, Gojko Mitić, 1967 (Fotó: Buffalomedia)

Rézbőréből nem tudott kibújni

A főiskolát elvégezve a kiváló fizikai képességekkel és megjelenéssel bíró Mitić testnevelőtanár-jelöltként alkalmi dublőr szerepeket vállalt a Belgrádban forgatott brit és olasz filmekben. Csillaga a hatvanas években ragyogott fel, amikor a Jugoszláviában forgató keletnémet filmgyár, a DEFA keleti hőst keresett a Nyugaton oly népszerű Karl May-történetek főszerepére. Az első Mitić -film, A Nagymedve fiai 1966-ban hatalmas közönségsikert aratott. Filmjeire tíz millióan váltottak jegyet a mozikban. 1966 és 1985 között az akkor még jugoszláv színész 15 alkalommal köthette hátra indiánként fekete haját, a potsdami Babelsberg filmstúdióban sorra készültek az indiánfilmek, amelyekért milliós közönség rajongott.

A 180 centi magas színész megnyerő kisugárzásával könnyedén bújt Csingacsguk, Ulzena és Tecumseh bőrébe, és még a veszélyesebb jelenetekben sem tűrt meg kaszkadőrt, aki helyettesítette volna. Igazi indiánnak tűnt, ahogy megülte a lovat, noha paripáival nem a prérin, hanem valahol Brandenburg tartományban vágtázott.

Kevesen tudják róla, de tudományos-fantasztikus filmekben és televíziós produkciókban is szerepelt, sőt még rendezett is. Rézbőréből azonban nem tudott kibújni, népszerűségét az indiánfilmeknek köszönhette.

“Indiánságához” a rendszerváltás után is hű maradt, 1992-től 2006-ig a németországi Bad Segeberg-i Karl May fesztiváljátékok Winnetouja volt. Érdekesség, hogy azelőtt soha nem öltötte magára a “nyugati indián”, vagyis Pierre Brice egykori szerepét.

Az 1993-ban született lányával egy tóparti házban – evezéssel konzerválja az izmait – Németországban, Berlinben élő Mitić színházban is játszik, 2007 és 2009 között Schwerinben a Száll a kakukk fészkére című darabban láthatta a közönség. Televíziós sorozatokban szintén forgat, sőt régi szenvedélyének, az éneklésnek is hódol.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek