2017. augusztus 17.  Csütörtök
Közepesen felhős 26 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 17.  Csütörtök   Jácint
Közepesen felhős 26 °C Közepesen felhős

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

John Galsworthy és A Forsyte Saga

Magyarok, Wiz Khalifa, nosztalgia

Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
John Galsworthy és A Forsyte Saga  
150 éve, 1867. augusztus 14-én született John Galsworthy Nobel-díjas angol író, akinek legismertebb műve A Forsyte Saga.
Magyarok, Wiz Khalifa, nosztalgia  
Ez a cikk a nosztalgiával, azzal az édes-bússal kezdődik. Meg azzal, hogy mi a jó a sokat kritizált Sziget Fesztiválban. - Hegedüs Barbara beszámolója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Michael Caine, nemcsak úriember című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Michael Caine, nemcsak úriember

Szerző: / 2013. március 14. csütörtök / Szubkultúra, Filmvilág   

Michael Caine (Forrás: michaelcaine.com)“Tisztában vagyok vele, hogy milyennek látszom a médiában, és be kell vallanom, tetszik a kép, de persze nem szabad túlságosan komolyan vennem magamat.” Michael Caine neve fogalom a filmszakmában, ám ő még 80 évesen is vigyáz arra, hogy a “földön maradjon”.

Michael Caine kétszeres Oscar-díjas filmszínész, az angol filmjátszás nagy öregje 80 éve, 1933. március 14-én született.

A londoni születésű Maurice Joseph Micklewhite már tizenöt éves korában abbahagyta az iskolát, és előbb fizikai munkákkal kereste a kenyerét, majd beállt katonának. Állomásozott Németországban, az ötvenes évek elején a koreai háborúban harcolt. Miután leszerelt, gyerekkori álmát kívánta megvalósítani, színházban kezdett dolgozni, kisebb szerepeket is kapott. A Michael Scott művésznevet választotta volna, de amikor ügynöke telefonon közölte vele, hogy már van egy ilyen nevű színész, szeme a közelben lévő mozi bejáratára tévedt, ahol éppen a Zendülés a Caine hadihajón című filmet vetítették, így született meg új neve.

Michael és Shakira Caine (Forrás: shakiracaine.com)“Nem hiszem, hogy bárkit is ki kéne tenni annak, hogy akarata ellenére két évig katonai szolgálatot teljesítsen és csatába küldjék, mint engem, de úgy vélem, a mai kölykökre ráférne egy hat hónapos katonai kiképzés, hogy fegyelmet tanuljanak, és megtanítsák őket, hogyan kell fegyvert használni a haza védelmére. Biztos vagyok abban, hogy ez a tapasztalat megváltoztatná őket; a szolgálat végén lenne hovatartozás-érzésük és tudnák, hogy istenadta joguk itt lenni.” (Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban)

Az áttörést az 1964-es Zulu című film hozta meg számára, ezt követte Az Ipcress-ügyirat, amelyben először bújt Harry Palmer kém bőrébe. Vidámabb műfajok felé evezve játszotta el 1966-ban az Alfie nőcsábász főszerepét, majd jött az azóta szintén kultfilmmé vált Olasz meló. A hetvenes éveket a Get Carter bosszúálló fivéreként kezdte, 1972-ben Laurence Olivier oldalán A mesterdetektívben kapott főszerepet. Ebben az évtizedben olyan filmekben játszott, mint a Sean Conneryvel forgatott Aki király akart lenni vagy A híd túl messze van.
A szakmai elismerések ellenére B-kategóriás, nagyot bukó akció- és katasztrófafilmeket is elvállalt, amit anyagi helyzetének biztosításával indokolt. A csúcs felé a Rita többet akar – Szebb dalt énekelni című filmmel indult el újra. A nyolcvanas évek azonban a Hannah és nővérei miatt maradt emlékezetes számára, amiért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjat kapott. A díjátadón nem jelent meg, mert éppen a később hatalmasat bukó Cápa 4 forgatásán dolgozott. A cápás rettenetről szólva elmondta: “Soha nem láttam a filmet, biztos borzasztó. A gázsiból épített házam viszont lenyűgöző.”

Bár korábbi alakításai miatt kultikus figurának számított, a kilencvenes évek első felében elkerülték a nagy sikerek, az ismételt visszatérés az 1998-as Little Voice-ig váratott magára, amiért Golden Globe-díjat kapott. Egy évvel később az Árvák hercegében nyújtott alakításáért újabb Oscar-díjjal gazdagodott, szintén a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. 2002-ben A csendes amerikai című filmben nyűgözte le ismét a szakmát és a közönséget, a Graham Greene regényéből készült film Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-jelölést hozott számára.

Michael Caine, Tökéletes trükk

“Tisztában vagyok vele, hogy milyennek látszom a médiában, és be kell vallanom, tetszik a kép, de persze nem szabad túlságosan komolyan vennem magamat.
 Egyszer kipróbáltam Shakirán:
– Idol vagyok – mondtam. Benne vagyok az újságban.
– Lehet, hogy idol vagy – felelte –, de jobb lenne, ha kivinnéd végre a szemetet.”
(Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban)

2005-től Christopher Nolan rendező több filmjére is kiválasztotta: mindhárom Batman-filmben játszott, és egytől egyig szerette mindet. “A sötét lovag a filmgyártás különleges darabja. Akciófilmhez képest nagy mélység, igazi dráma van benne… és komoly üzenet, ha az ember meg akarja találni. Nagyszerű komikus pillanatai is vannak – még a gyilkos pszichopatát játszó Heath is nevet. A film egyik jelenetében Joker meglátja Maggie Gyllenhaalt, és Heath nagyon finoman, szinte nőiesen felnyúl, hátrasimítja Joker csapzott haját: zseniális.” De az Eredet című filmben (2010) is szerepelt.
A több mint száz filmben szerepet vállaló színész számos alkalommal kapta meg a Brit Filmakadémia díját, kitüntették többek között az Arany Glóbusz-díjjal (1984, 1988, 1999), a National Board of Review- (1998) és a San Sebastián-i fesztivál életműdíjával (2000), a San Franciscó-i filmkritikusok díjával (2002). 2000-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte, és nemesi címet adományozott a színésznek.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek