2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Mozart és Salieri: a tehetség és a középszerűség? című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Mozart és Salieri: a tehetség és a középszerűség?

Szerző: / 2017. március 13. hétfő / Szubkultúra, Filmvilág   

Miloš Forman: Amadeus, 1984/2002 (Fotó: Pannonia Entertaiment) A film, amelyben Mozart halálos ágyánál végül Salieri is ráeszmél: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van – Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a Teremtő kegyeltje volt.

Miloš Forman 8 Oscar-díjat nyert életrajzi drámája F. Murray Abraham és Tom Hulce felejthetetlen alakításával rövid időre visszatér a mozivászonra. A kultikus film bővített, 180 perces rendezői változatát március 16-tól láthatják a nézők, digitálisan felújított képpel, újrakevert, kitűnő minőségű hanggal és magyar felirattal. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen vetítik, a filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Miloš Forman: Amadeus - Tom Hulce, 1984/2002 (Fotó: Pannonia Entertaiment)

A Peter Shaffer azonos című színdarabján alapuló életrajzi drámában Antonio Salieri (F. Murray Abraham), a bécsi udvari zeneszerző kétségbeesetten tapasztalja, hogy az isteni tehetség, amire mindig is vágyott, egy léha, életvidám és időnként alpári mókamesternek adatott meg, aki nem más, mint a II. József udvarába érkező Wolfgang Amadeus Mozart minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje (Tom Hulce). A salzburgi csodagyerek olyan kamarazenék, szimfóniák, operák és zongoraversenyek sorával ajándékozta meg az emberiséget, melyek nem csak a klasszikus muzsika, hanem minden művészetnek egyik legfénylőbb drágaköveivé váltak. Az irigységtől elvakult középszerű zeneszerző mindenáron tönkre akarja tenni Mozartot. De vajon valóban ő némította el a világ egyik legnagyobb zenei zsenijét? A rejtély és a zene örök marad…

Mozart és Salieri: a tehetség és a középszerűség ellentéte, örök harca sokakat megihletett már, de Miloš Forman szakított e művészi hagyományokkal. Forman Salierije cseppet sem kisszerű, ám a tehetség félreismerhetetlen nagyvonalúsága hiányzik belőle, az a fajta művészi és emberi természetesség, ami Mozartot igazán naggyá tette. Mozart halálos ágyánál Salierinek végül lassacskán megvilágosodik: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van – Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a teremtő kegyeltje volt.

Mozart utolsó útjára kísérő kevesek között ott volt “örök riválisa”, Antonio Salieri is, akinek életművét leginkább az eredetiség hiánya jellemzi, így jelentősége messze elmarad kor- és vetélytársától, Mozarttól. Vetélkedésük nem csak személyes ellentétekből fakadt, a korabeli olasz és a német muzsika közti rivalizálás is volt. Salieri féltékenykedése és irigysége miatt elterjedt az a mindeddig alaptalannak bizonyult szóbeszéd, hogy ő mérgezte meg Mozartot.

Miloš Forman: Amadeus - Tom Hulce és F. Murray Abraham, 1984/2002 (Fotó: Pannonia Entertaiment)

Az elmúlt évtizedek talán leghatásosabb Mozart-képe, Miloš Forman Amadeus filmje metszően éles, hiteles jellemábrázolás és hatásos történelemhamisítás egyszerre. Míg remekül ábrázolja Mozart személyiségének meghatározó jegyeit, a sziporkázó zenészzseni és a bohó, mulatozó ifjonc egyszerre jelenlevő kettősségét, valamint a szomorú véget, ahová mindez vezetett, addig épp a tragikus vég megrendítő képei váltak „hamis tények” áldozatává. Már a „felütés” is hibás: a Requiemet – immár bizonyíthatóan – nem Salieri rendelte meg Mozarttól…

A 8 Oscar-díjjal – köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb főszereplő és a legjobb forgatókönyv díjával – elismert, kultikus alkotás újbóli bemutatója során a Warner Bros és Forman együttműködésében 2002-ben készült, kibővített Rendezői változata kerül a mozikba, amely 20 perccel hosszabb és számos olyan jelenetet tartalmaz, ami kimaradt az eredeti verzióból. A filmnek ez a 180 perces változata most először látható mozivásznon; digitálisan restaurált képpel és Dolby TrueHD formátumban újrakevert hanggal vetítik, amely kiváló minőségű, szinte koncerttermi hangzást kölcsönöz a film zenei jeleneteinek.

Az Amadeus rendezői változata március 16-tól látható a mozikban (magyar felirattal), Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen – többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szombathelyen, Kecskeméten és Szolnokon is – vetítik, a filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán olvasható.

Amadeus – Rendezői változat
színes, feliratos amerikai életrajzi dráma, 180 perc, 1984/2002
Magyarországi bemutató: 2017. március 16.

Alkotók
rendező: Miloš Forman
forgatókönyvíró: Peter Shaffer
operatőr: Miroslav Ondrícek
vágó: Michael Chandler, Nena Danevic
zenei rendező/vezető karmester: Sir Neville Marriner
producer: Saul Zaentz

Főszereplők: Salieri: F. Murray Abraham; Mozart: Tom Hulce; Constanze: Elizabeth Berridge; Schikaneder: Simon Callow; Katerina: Christine Ebersole; II. József: Jeffrey Jones
forgalmazza: Pannonia Entertaiment

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek