2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Sir Roger Moore emlékére című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Sir Roger Moore emlékére

Szerző: / 2017. május 27. szombat / Szubkultúra, Filmvilág   

Sir Roger Moore (1927-2017) színész (Fotó: listal.com)Generációk nőttek fel filmjein. Sir Roger Moore, a hetvenes évek James Bondja, az Angyal című tévésorozat főszereplője, Tony Curtis mellett az egyik Minden lében (két) kanál.

Sir Roger George Moore 1927. október 14-én született a londoni Stockwellben. Iskoláit 15 évesen abbahagyta, ezután volt portás, grafikus, trükkfilmrajzoló és modell. A sudár, jóképű, kék szemű Moore végül színészként futott be, a londoni Royal Academy of Dramatic Art színész-szakán szerzett diplomát.

1953-ban Hollywoodba költözött, de ekkor még nem sok babér termett számára. Hazatért hát Angliába, ahol tévésorozatokat forgatott (nálunk is népszerű volt az Ivanhoe). A világhírt Simon Templar szerepe hozta meg számára, az Angyal kalandjait 1963-67 között száznál is több részben, közel száz országban kísérték nézők milliói feszült figyelemmel. (A már veterán színész 1997-ben az Angyal filmváltozatában is feltűnt – pontosabban csak a hangja, a főszereplő Val Kilmer autórádiójában.) Ezután Tony Curtis oldalán játszott a Minden lében két kanál című, Európában elsöprő sikert arató – ám Amerikában csendesen megbukó – sorozatban.

Angyal - Roger Moore, 1963-67 (Fotó: listal.com)

Minden lében két kanál - Roger Moore és Tony Curtis, 1971 (Fotó: listal.com)

Roger Moore neve legjobban James Bondként ismert. Őfelsége 007-es ügynökének szerepét Sean Connerytől vette át, de ez nem nyomasztotta, sőt úgy vélte, fogsorának fehérsége terén túl is szárnyalta elődjét. 1973 és 1985 között hét Bond-film készült vele (Élni és halni hagyni, Az aranypisztolyos férfi, A kém, aki szeretett engem, Holdkelte, Szigorúan bizalmas, Polipka, Halálvágta), debütálásakor 45 évesen és búcsúzásakor 57 évesen is ő volt a legidősebb Bond. Ennek ellenére dublőrök nélkül forgatott, bár a különösen veszélyes jeleneteket csak nyugtatóval vészelte át.

A későbbiekben váltakozó színvonalú filmeket forgatott, az 1996-os A kalandorban Jean-Claude Van Damme oldalán, a következő évben a Spice Girls együttessel forgatott – e szerepért jelölték a legrosszabb színésznek járó Arany Málna díjra. Oscar-díj közelébe 1973-ban jutott: neki kellett volna átadnia Marlon Brandónak a Keresztapáért kiérdemelt szobrocskát, de Brando még a gálára sem ment el. A legenda szerint a zűrzavarban Moore hazavitte a díjat, amelyet csak később juttatott vissza a filmakadémiának. Sir Roger Moore három nappal nyolcvanadik születésnapja előtt kapott csillagot a hollywoodi Hírességek sétányán, méghozzá – 007-es ügynöki múltja miatt – a 7007-es házszám előtt.

Octopussy James Bond 007 - Roger Moore, 1983 (Fotó: listal.com)

Az utóbbi években humanitárius tevékenysége miatt hallhattunk róla, 1991-től az UNICEF jószolgálati nagykövete, e minőségében kétszer is járt Budapesten, s az első magyarországi UNICEF-bál díszvendége volt. 2007 október végén ismét Magyarországra látogatott, s a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén Saint-Saens Állatok farsangja című darabjának narrátora volt.

A brit színész 2002 óta élt negyedik feleségével Monacóban és Svájcban. A brit királynő 2003-ban lovaggá ütötte, így azóta kijárt neki a Sir megszólítás. Moore azt állította, a ceremónia során csak amiatt aggódott, hogy féltérdről ismét talpra tudjon állni az uralkodó előtt. A színész szabadidejében a Manchester United labdarúgócsapatának és Sir Elton John zenéjének lelkes rajongója volt.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.