2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Sir Richard Attenborough emlékére című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Sir Richard Attenborough emlékére

Szerző: / 2014. augusztus 29. péntek / Szubkultúra, Filmvilág   

Richard Attenborough  (Fotó: Listal.com)Mindenféle műfajban kipróbálta magát, miközben rendezett, színészkedett és produceri feladatokat is ellátott. A Chaplin- és a nagy Gandhi-film alkotója, a Jurrasic-park kótyagos professzora, Richard Attenborough 91 éves lenne.

A héten, augusztus 25-én elhunyt Lord Richard Attenborough Oscar-díjas angol színész, filmrendező, a brit filmgyártás egyik legjelentősebb képviselője volt. 1923. augusztus 29-én született Cambridge-ben. Tizenkét évesen már színpadon szerepelt, a színi mesterség fortélyait később a Royal Academy of Dramatic Art növendékeként sajátította el (az intézménynek jelenleg ő az elnöke). 1941-ben debütált Londonban, Eugene O’Neill Ó, a vadon című darabjában. Az első filmszerepét pedig az Őfelsége hadihajójában kapta.

Richard Attenborough  (Fotó: Listal.com)

Attenborough 1944-től három évig szolgált a Királyi Légierőnél, utána elsősorban filmszerepeket vállalt, egész sor különleges karaktert alakítva. 1959-ben összefogott Bryan Forbes rendezővel, s megalapították a Beaver Films céget. 1964-ig dolgoztak együtt, Attenborough színészként, illetve Forbes rendezéseinél producerként működött közre.

A hatvanas években a katonai szerepek találták meg: hadifoglyot alakított a Nagy menekülésben (1963), fiatal tisztet a Batasi ágyúi című kalandfilmben, sőt első rendezése is háborús témájú volt: 1969-ben forgatta a szatirikus hangvételű Ó, az a csodálatos háborút, egy nagy sikerű musical filmváltozatát. Mindenféle műfajban volt alkalma kipróbálni magát: készített életrajzi filmet (A fiatal Churchill, 1972), II. világháborús szuperfilmet (A híd túl messze van, 1977), thrillert (A mágus, 1978), krimit (Rillington Place 10, 1978).

1982-ben húszéves álma vált valóra, amikor megrendezhette az indiai békeharcos és népvezér, Gandhi életéről szóló filmet. A legnagyobb elismerést ez a film hozta meg Attenborough számára, ezt a címszereplő Ben Kingsley-nek is köszönhette. A filmeposz 56 évet ölel fel a 79 évesen merénylet áldozatává lett, legendás indiai vezető, Mohandas Karamchand Gandhi életéből. 1893-ban pár hónapra Dél-Afrikába érkezik az Angliában végzett, 24 éves családos indiai ügyvéd, Gandhi. A személyes méltóságát és igazságérzetét egyaránt sértő faji megkülönböztetés olyannyira megdöbbenti, hogy úgy érzi, tennie kell valamit. 21 év fáradságos küzdelme után az indiaiak és a színes bőrűek egyenlőségéért indított erőszakmentes küzdelem, a Satyagraha ideológusává és vezérévé érett. Ekkor kapta a “Mahatma” nevet, amely Indiában “nagy lelket” jelent.

Gandhi, Richard Attenborough, Ben Kinglsey, 1982 (Fotó: Listal.com)

A rendezőt bírálták ugyan amiatt, hogy palástolta Gandhi hibáit és nagyobb mítoszt teremtett körülötte, mint amilyen már kialakult, a film mégis világszerte óriási szakmai-és közönségsikert aratott, a film az E.T. kasszasikerét is túlszárnyalta. Attenborough 1983-ban a legjobb rendezőnek járó Golden Globe mellett megkapta az Oscar-díjat is, a legjobb férfi főszereplő abban az évben Ben Kingsley lett.

A nyolcvanas évek második felében forgatott filmjei tisztes sikert arattak (Chorus Line,1985, Kiálts szabadságért, 1987, Árnyékországban, 1993). Ezek után az életrajzi tablók nagymestere, a filmtörténet talán legnagyobb figuráját tűzte kameravégre: a Gandhi mellett életének másik nagy kihívása a Chaplin életéről szóló film elkészítése volt.

Charlie Chaplin, századunk zseniális nevettetője kalandregénybe illő életet élt. A nagy komikus pályáját feldolgozó film persze vígjátéki elemekben sem szűkölködik, de nem hiányoznak a tragikus sorsfordulók, sőt a krimibe illő hajszák sem. 1992-ban találta meg a megfelelő színészt az amerikai Robert Downey Jr. személyében, de a filmszínész parádés alakítása mellett Dan Aykroyd, Anthony Hopkins és Geraldine Chaplin is maradandó élményt nyújt a filmben.

Az ezt követő Attenborough-próbálkozás, a fiatal Hemingway életének egyik epizódját feldolgozó Szerelemben, háborúban (1997) azonban már egyenesen bukás volt. A rendező a nagyszabású, romantikus filmben a helytállásnak, hősiességnek és szerelemnek emléket állítva idézi meg a múlt század egyik óriása, az itt még poétikusan ifjú Ernest Hemingway alakját.

Chaplin, Richard Attenborough, Robert Downey Jr. (Fotó: Listal.com)

Attenborough nem lett hűtlen színészi hivatásához sem. Ő játszotta a dinoszauruszokat feltámasztó félkótya milliárdost Steven Spielberg mozijában, Sir Willian Cecilt keltette életre az Elizabeth-ben, Jákob volt a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musical filmváltozatában.

A kitüntetésekkel dúsan dekorált Attenborough magánélete csendes volt. Felesége 1945 óta Sheila Sim színésznő, házasságukból egy fiú és két leány született. Fivére, David Attenborough ökológus, a nagysikerű, látványos természetfilmek alkotója, fia, Michael Attenborough szintén rendező. Richard Attenborough 1967-ben megkapta a CBE kitüntetést, 1976-ban lovaggá ütötték, 1993-ban pedig főrend lett. 1987 óta az UNICEF jószolgálati nagykövete és 2002. óta Chelsea futballklub élethossziglani alelnöke.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek