2017. május 25.  Csütörtök
Zápor 18 °C Zápor
Rovatok
2017. május 25.  Csütörtök   Orbán
Zápor 18 °C Zápor

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Ég és föld között

Baross Gábor, a vasminiszter

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Ég és föld között  
A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young adult. Szigeti Kovács Viktor interjúja Hajdú-Antal Zsuzsannával, a Léggömbök című ifjúsági regény írójával
Baross Gábor, a vasminiszter  
Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Sir Richard Attenborough emlékére című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Sir Richard Attenborough emlékére

Szerző: / 2014. augusztus 29. péntek / Szubkultúra, Filmvilág   

Richard Attenborough  (Fotó: Listal.com)Mindenféle műfajban kipróbálta magát, miközben rendezett, színészkedett és produceri feladatokat is ellátott. A Chaplin- és a nagy Gandhi-film alkotója, a Jurrasic-park kótyagos professzora, Richard Attenborough 91 éves lenne.

A héten, augusztus 25-én elhunyt Lord Richard Attenborough Oscar-díjas angol színész, filmrendező, a brit filmgyártás egyik legjelentősebb képviselője volt. 1923. augusztus 29-én született Cambridge-ben. Tizenkét évesen már színpadon szerepelt, a színi mesterség fortélyait később a Royal Academy of Dramatic Art növendékeként sajátította el (az intézménynek jelenleg ő az elnöke). 1941-ben debütált Londonban, Eugene O’Neill Ó, a vadon című darabjában. Az első filmszerepét pedig az Őfelsége hadihajójában kapta.

Richard Attenborough  (Fotó: Listal.com)

Attenborough 1944-től három évig szolgált a Királyi Légierőnél, utána elsősorban filmszerepeket vállalt, egész sor különleges karaktert alakítva. 1959-ben összefogott Bryan Forbes rendezővel, s megalapították a Beaver Films céget. 1964-ig dolgoztak együtt, Attenborough színészként, illetve Forbes rendezéseinél producerként működött közre.

A hatvanas években a katonai szerepek találták meg: hadifoglyot alakított a Nagy menekülésben (1963), fiatal tisztet a Batasi ágyúi című kalandfilmben, sőt első rendezése is háborús témájú volt: 1969-ben forgatta a szatirikus hangvételű Ó, az a csodálatos háborút, egy nagy sikerű musical filmváltozatát. Mindenféle műfajban volt alkalma kipróbálni magát: készített életrajzi filmet (A fiatal Churchill, 1972), II. világháborús szuperfilmet (A híd túl messze van, 1977), thrillert (A mágus, 1978), krimit (Rillington Place 10, 1978).

1982-ben húszéves álma vált valóra, amikor megrendezhette az indiai békeharcos és népvezér, Gandhi életéről szóló filmet. A legnagyobb elismerést ez a film hozta meg Attenborough számára, ezt a címszereplő Ben Kingsley-nek is köszönhette. A filmeposz 56 évet ölel fel a 79 évesen merénylet áldozatává lett, legendás indiai vezető, Mohandas Karamchand Gandhi életéből. 1893-ban pár hónapra Dél-Afrikába érkezik az Angliában végzett, 24 éves családos indiai ügyvéd, Gandhi. A személyes méltóságát és igazságérzetét egyaránt sértő faji megkülönböztetés olyannyira megdöbbenti, hogy úgy érzi, tennie kell valamit. 21 év fáradságos küzdelme után az indiaiak és a színes bőrűek egyenlőségéért indított erőszakmentes küzdelem, a Satyagraha ideológusává és vezérévé érett. Ekkor kapta a “Mahatma” nevet, amely Indiában “nagy lelket” jelent.

Gandhi, Richard Attenborough, Ben Kinglsey, 1982 (Fotó: Listal.com)

A rendezőt bírálták ugyan amiatt, hogy palástolta Gandhi hibáit és nagyobb mítoszt teremtett körülötte, mint amilyen már kialakult, a film mégis világszerte óriási szakmai-és közönségsikert aratott, a film az E.T. kasszasikerét is túlszárnyalta. Attenborough 1983-ban a legjobb rendezőnek járó Golden Globe mellett megkapta az Oscar-díjat is, a legjobb férfi főszereplő abban az évben Ben Kingsley lett.

A nyolcvanas évek második felében forgatott filmjei tisztes sikert arattak (Chorus Line,1985, Kiálts szabadságért, 1987, Árnyékországban, 1993). Ezek után az életrajzi tablók nagymestere, a filmtörténet talán legnagyobb figuráját tűzte kameravégre: a Gandhi mellett életének másik nagy kihívása a Chaplin életéről szóló film elkészítése volt.

Charlie Chaplin, századunk zseniális nevettetője kalandregénybe illő életet élt. A nagy komikus pályáját feldolgozó film persze vígjátéki elemekben sem szűkölködik, de nem hiányoznak a tragikus sorsfordulók, sőt a krimibe illő hajszák sem. 1992-ban találta meg a megfelelő színészt az amerikai Robert Downey Jr. személyében, de a filmszínész parádés alakítása mellett Dan Aykroyd, Anthony Hopkins és Geraldine Chaplin is maradandó élményt nyújt a filmben.

Az ezt követő Attenborough-próbálkozás, a fiatal Hemingway életének egyik epizódját feldolgozó Szerelemben, háborúban (1997) azonban már egyenesen bukás volt. A rendező a nagyszabású, romantikus filmben a helytállásnak, hősiességnek és szerelemnek emléket állítva idézi meg a múlt század egyik óriása, az itt még poétikusan ifjú Ernest Hemingway alakját.

Chaplin, Richard Attenborough, Robert Downey Jr. (Fotó: Listal.com)

Attenborough nem lett hűtlen színészi hivatásához sem. Ő játszotta a dinoszauruszokat feltámasztó félkótya milliárdost Steven Spielberg mozijában, Sir Willian Cecilt keltette életre az Elizabeth-ben, Jákob volt a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musical filmváltozatában.

A kitüntetésekkel dúsan dekorált Attenborough magánélete csendes volt. Felesége 1945 óta Sheila Sim színésznő, házasságukból egy fiú és két leány született. Fivére, David Attenborough ökológus, a nagysikerű, látványos természetfilmek alkotója, fia, Michael Attenborough szintén rendező. Richard Attenborough 1967-ben megkapta a CBE kitüntetést, 1976-ban lovaggá ütötték, 1993-ban pedig főrend lett. 1987 óta az UNICEF jószolgálati nagykövete és 2002. óta Chelsea futballklub élethossziglani alelnöke.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek