2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Sir Rex Harrison, a király című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Sir Rex Harrison, a király

Szerző: / 2015. június 2. kedd / Szubkultúra, Filmvilág   

Rex Harrison Oscar-díjas filmszínész, költő (Fotó: Listal.com) Számos klasszikussá vált nagyszerű film, több verseskötet, magával ragadó egyéniség. A Kleopátra és a My Fair Lady filmek sztárja, Sir Rex Harrison Oscar-díjas angol filmszínész, költő 25 éve, 1990. június 2-án halt meg.

1908. március 5-én Reginald Carey néven látta meg a napvilágot Liverpool közelében. Noha színiiskolába sohasem járt, nem kis önbizalomról téve tanúságot a latinul királyt jelentő Rexet választotta művésznévnek. Először tizenhat évesen állt a világot jelentő deszkákon, de egysoros szerepét is sikerült elrontania. Szerencséjére nem zavarták el, s az ő kedvét sem szegte a kudarc, így magával ragadó egyéniségének, kellemes, vonzó megjelenésének köszönhetően a brit színészek élvonalába került.

A második világháborúban a Királyi Légierő hadnagyaként szolgált, majd Hollywoodba költözött. Bár 1946-ban emlékezetes alakítást nyújtott az Anna és a király című filmben, neve egy botrány miatt is ismert lett: egy fiatal színésznő öngyilkos lett, miután a házastársi hűség mintaképének sohasem számító Harrison véget vetett viszonyuknak. (Szexi Rexi, ahogy a pletykarovatokban emlegették, hosszú élete során hatszor nősült, utoljára hetvenévesen.)

Kleopátra, Elizabeth Taylor és Rex Harrison, 1963 (Fotó: Listal.com)

1963-ban a Kleopátra című monstre filmben “ellopta a show-t” ismertebb partnerei, Elizabeth Taylor és Richard Burton elől, Julius Caesar alakításáért Oscar-díjra jelölték. A filmtörténet egyik legkalandosabb sorsú és legnagyobb költségvetésű, gigantikus produkciója a Római Birodalom függésébe került Egyiptom híres-hírhedt uralkodónőjéről és szerelmeiről: Caesarról és Antoniusról. A közel négyórás filmeposz díszleteivel és csatajeleneteivel még a mai kor nézőjét is ámulatba ejti.

Pályafutása meghatározó, színpadon és filmen egyaránt hatalmas sikert arató szerepe Henry Higgins professzor volt a My Fair Ladyben. Saját szavai szerint hangterjedelme csak néhány hangnyi volt, amin az énektanárok sem tudtak segíteni, így a zeneszámok alatt is jószerével beszélve nyűgözte le a közönséget. A történet mindenki számára jól ismert: Henry Higgins, a talpig úriemberként is érdes modorú nyelvészprofesszor fogadást köt műkedvelő kollégájával, Pickering ezredessel, hogy az útszéli nyelven és tájszólással, elviselhetetlen hangon rikácsoló, piszkos külsejű, elhanyagolt virágáruslányból pár hónap leforgása alatt kifogástalan társasági dámát farag. Eliza Doolittle, a fogadás tárgya “nehéz kiképzés” elé néz, a fonetikán kívül el kell sajátítania az úri viselkedés szabályait, a műveltség alapelemeit, s le kell vetkőznie megrögzött régi rossz szokásait… A G. B. Shaw színműve alapján készült musical 1956-os ősbemutatóján és az 1981-es felújításkor is ő alakította a férfi főszerepet, majd amikor a darabot 1964-ben megfilmesítették – noha több sztár, Laurence Olivier, Rock Hudson, Peter O’Toole és Cary Grant neve is felmerült -, természetesen ő lett Audrey Hepburn partnere.

 Audrey Hepburn, Rex Harrison és George Cukor a My Fair Lady forgatása idején, 1964 (Fotó: Listal.com)

Alakításáért megkapta a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat, és a legjobb férfi főszereplőnek járó valódi Oscart is. Az elbizakodott, magányos agglegény professzor újabb sztárszerepeket hozott számára, egyebek között az Agónia és extázisban, a Doctor Doolittle című filmmusicalben. Ez utóbbiban a híres csodadoktor beszél az állatok nyelvén. Barátai csodálják, de van jó néhány ellensége is, akik féltékenyen figyelik a hóbortos doktor tevékenységét. A doktor emiatt veszélyes kalandokba keveredik.

A hetvenes években Az ötödik muskétás Dumas-parafrázisában és a kalandos Ashantiban. Élete utolsó éveit ismét nagy szerelmének, a színháznak szentelte, még halála előtt nem sokkal is hetente nyolcszor lépett színpadra.

Önéletrajza, a Rex 1975-ben jelent meg, négy évvel később verseskötetet adott ki. Bár 1974-ben a magas adók miatt végleg elköltözött Angliából, 1989-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. 1990. június 2-án New Yorkban halt meg hasnyálmirigyrák következtében.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek