2017. július 21.  Péntek
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 21.  Péntek   Dániel, Daniella
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

Pierre Cardin, a divattervező

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Pierre Cardin, a divattervező  
95 éve, 1922. Július 2-án született Pierre Cardin francia divattervező. Híressé vált avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal díszített.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) “Szelfibot: egy szóban napjaink teljes világa” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

“Szelfibot: egy szóban napjaink teljes világa”

Szerző: / 2016. január 27. szerda / Szubkultúra, Könyvvilág   

Kiss Gábor, a TINTA Könyvkiadó főszerkesztője (Fotó: Tinta Kiadó, Cultura.hu) “Nekem mégis idén a szelfibot a kedvenc szavam. Mert mennyi mindent elárul ez is napjaink csapzott világáról.” Irodalmi élmények, botrányok, sikerek és tervek – azaz ilyennek látta a 2015-ös évet Kiss Gábor, a TINTA Könyvkiadó főszerkesztője.

Hagyományunk szerint 2015-ben is megkértünk néhány, az irodalommal és könyvkiadással foglalkozó szerző-publicistát, kiadóvezetőt, szerkesztőt, hogy értékelje az évet. 2014-ben a vágyakról és a megvalósult sikerekről, illetve az év felfedezettjeiről és a csalódásokról kérdeztük a hazai könyvszakma résztvevőit.

Tavaly a különösen emlékezetes olvasásélményekre, a kellemetlen pillanatokra és a “kedvenc szavára” kérdeztünk rá. 2015 könyves sikereiről és érdekességeiről a szótárakat, nyelvtudományi köteteket és történelmi műveket gondozó TINTA Könyvkiadó főszerkesztője, Kiss Gábor mesélt.

 

Mi jelentette Ön számára a 2015-ös év legkatartikusabb olvasmányélményét?

Fiatal kollégám adta kezembe Borbély Szilárd Nincstelenek című kis könyvét, azzal, hogy Gábor ez tetszeni fog magának. El is kezdtem még aznap olvasni. Olvastam, olvastam és közben arra gondoltam, ez a sok kegyetlenkedés nem lehet igaz. Olvastam, olvastam és közben eszembe jutottak idillikus emlékeim a 60-as évekből nagyszüleim nógrádi kis falujából, Cserháthalápról, ahol a nyarakat töltöttem suhancként. Olvastam, olvastam és mondogattam magamban, egy anya nem lehet ilyen kegyetlen, ártó szándékú saját fiával. Olvastam, olvastam és hitetlenkedtem, ilyen durván semmilyen körülmények között sem beszélnek az emberek, hiszen nagyanyán nemhogy durva, még hangos szót sem ejtett ki a száján. Olvastam, olvastam az egymásnak folytonosan ártani szándékozókról és kérdeztem magamtól, nem jól láttam gyerekszemmel a kis nógrádi falu lakosainak hihetetlen összetartását, a lélek mélyéből jövő és mindennapi rutinná váló segítségnyújtást? Aztán amikor a könyv végére értem, szó szerint kihullott kezemből a kötet. Eszembe villant a közgazdaságtan kissé okkultista fogalma, az önbeteljesítő jóslat. Ha mindig a csődről, a gazdasági krachról beszélünk, akkor az biztos bekövetkezik. A Nincstelenek nem egy önbeteljesítő jóslat?

Kinek adná 2015 irodalmi Citrom-díját?

A kihalófélben lévő magyar értelmiségnek, amely lassan teljesen eltávolodik az olvasástól, beleértve az igazi szépirodalmat és az ismeretterjesztő irodalmat is, a tudományos könyvekről nem is beszélve.

Mit tart az év irodalmi botrányának, illetve az év szenzációjának?

Ha nem is az év, de az utóbbi évek botrányának tartom, hogy még a felső tagozatos általános iskolások sem tudnak olvasni, legalábbis hangosan biztos nem sikerül nekik. Szoktam rendhagyó magyar órát tartani kis településeken a magyar nyelv szótárairól. Mindig kihívok egy-egy diákot, hogy ennek vagy annak a szónak, közmondásnak a jelentését olvassa fel a szótárból a többieknek. Nincsenek arra szavak, amelyek leírnák azt a makogást, nyökögést, amit “produkálnak” a diákok. A másik szomorú észrevételem, hogy szinte zéró az ismerete a mai fiatalságnak a biblia világáról. Júdáscsók? Pálfordulás? Hogy a tamáskodik szóról ne is beszéljünk.

Kedvenc szava 2015-ből?

A TINTA Könyvkiadó 2009 óta minden évben honlapján szavazással összegyűjti az adott év szavait. A szólista pontosabb történelemkönyv, mintha az akadémia 100 történésze együtt írt volna nagymonográfiát: vörösiszap-katasztrófa, H1N1, vuvuzela, chipsadó, fülkeforradalom, devizahitel, végtörlesztés, IMF, QR-kód, plágium, rezsicsökkentés, unortodox, illiberális, migráns, kerítés. Nekem mégis idén a szelfibot a kedvenc szavam. Mert mennyi mindent elárul ez is napjaink csapzott világáról. Magam fényképezem magam. Már arra sincs szükség, hogy kicsit félve, kicsit esetlenül megkérjek egy idegent, hogy nyomja le a gombot. Korunk és az individualizmus jelképe a szelfi és a szelfibot. A szelfi férfiasan győztes szó, kemény harcban kitúrta az önfénykép gyermeteg próbálkozást. Aztán ez a néhány éve felbukkant új, idegen és jövevényszó magához ragasztotta a honfoglalás előtti török időkből nyelvünkben élő bot szót. Szelfibot: egy szóban napjaink teljes világa.

Milyen kiadói tervei vannak 2016-ra?

Hadd kerüljem meg egy megtörtént humoros történettel a választ. Vagy tizenöt éve San Franciscóban egy szemioikai-nyelvészeti világkonferencián úgy hozta a sors, hogy Umberto Eco volt a fogadáson asztaltársam. Kérdezgettem, járt-e Magyarországon? Jártam, de már régen, újra el kellene mennem, mert nagyon szépek a Duna-hidak, meg magyar lányok is gyönyörűek. Aztán a következő kérdésem naivan az volt neves asztaltársamhoz: Min dolgozik most a Mester? Rövid és tömör volt a válasz: A következő munkámon – szólt Eco és egy nagyot kortyolt a vörösborából. No így vagyunk mi is a TINTA Könyvkiadóban, megjelentetjük a magyar nyelv újabb szótárait és kiadjuk a soronkövetkező nyelvészeti szakkönyveket.

TINTA Könyvkiadó - könyvek 2015 (Fotó: Cultura.hu)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek