2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Trónok harca tűzben s jégben című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Trónok harca tűzben s jégben

Szerző: / 2012. március 5. hétfő / Szubkultúra, Tévé   

A tűz és jég dala című regényével George R. R. Martin egy új univerzumot teremtett, amely nem kis rajongótáborral büszkélkedik. A vérben, harcban és szexjelenetekben gazdag intelligens és ritka csavaros történet egy új fantasy világ diadalát mutatja be, amit a sorozat hűen követ.

George R. R. Martin a szórakoztató irodalom terén, azon belül is a fantasy irodalomban olyan nagy csodát alkotott, amire műfajában kevesen képesek: önálló, minden eddigi fantasydimenziótól független világot hozott létre. Magyarországon az Alexandra kiadó gondozásában várhatóan a sorozat második évadával egy időben jön majd ki az eddig talán leghosszabb rész, a Sárkányok tánca. George R. R. Martin jelenleg 7 kötetesre tervezi a sorozatot.

“- Ezek a lordok trónra emeltek téged.
– S éppolyan könnyedén le is taszíthatnak onnét.”

Seria A/1

Martin kirobbanó sikerű regénysorozata, A tűz és jég dala alapján készített remek sorozatot az HBO: a Trónok harca egy olyan világban játszódik, ahol a nyarak évtizedeket ölelhetnek át, a telek pedig akár egy emberéleten át is tarthatnak. Annak ellenére befejezhetetlen a történet olvasása, hogy egy-egy kötet az ezer oldal határán táncol, néha túl is lépve azt, meglepően olvasmányos és magával ragadó. Minden sorára érdemes figyelni, mert nem tudhatjuk, mikor és hol találunk rá később utalást.
Az ármánykodó déltől és a barbár keleti földektől kezdve a jeges északig és az ősi Falig, amely a mindent elnyelő titokzatos sötétségtől védi a birodalmat, a Hét Királyság nagy hatalmú családjai vívnak egymással harcot a Vastrón megszerzéséért. Fondorlat és árulás. Nemesség és becsület. Hódítás és győzelem. A Trónok harcában diadalmaskodsz vagy meghalsz.

Élve vagy halva…

Az HBO nagy sikerű fantasysorozatának második évadja a ciklus második, Királyok csatája című kötetén alapul. A Trónok harca második évadában a ravasz dél, a vad kelet, a fagyos észak és a birodalmat a sötétségtől megvédő ősi Fal határolta területen két nagyhatalmú család vív halálos macska-egér harcot a Westeros Hét Királyságának irányításáért. Árulás, ármány, cselszövés és természetfeletti erők dúlják fel a Királyságokat, a Vastrónért folytatott véres küzdelem pedig eddig nem tapasztalt, hosszan ható következményekkel jár…

A fantasy-széria itthon is igen sikeres volt, fellendítette a könyvesboltok forgalmát, a vetítések után el is fogytak (utánnyomásig) a saga kötetei. George R.R. Martin hazai népszerűségét bizonyítja az is, hogy a Tűz és Jég dala című regénysorozatán alapuló, Emmy-díjas és Golden Globe-jelölt Trónok harca a világpremier részeként április 2-án visszatér.

A vadonatúj szezonban folytatódik a küzdelem a hatalomért Westeros Hét Királyságában – régi és új szereplőkkel. Újra találkozhatunk Emilia Clarke-kal, Nikolaj Coster-Waldauval, az Emmy- és Golden Globe-díjas Peter Dinklage-dzsel, Michelle Fairleyvel, Lena Headeyvel és Kit Haringtonnal. A jól ismert (és életben hagyott) szereplők mellett újak is csatlakoznak a történethez: Stephen Dillane (Emmy-díjra jelölték az HBO John Adams című minisorozatáért) Stannis Baratheonként látható; a vörös papnő, Melisandre szerepét Carice van Houten (Valkűr) játssza; míg Tengerjáró Davost Liam Cunningham (Válaszcsapás) alakítja.
20. századi filmzene aranykorának egyik legismertebb komponistája, az úgynevezett hollywoodi hangzás egyik kidolgozója, a kétszeres Oscar-díjas Erich Wolfgang Korngold. Főműve, A halott város igazi kuriózum, csak a legnagyobb operaházak tűzik műsorukra.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek