2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Új kiadásban Szabó Magda művei című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Új kiadásban Szabó Magda művei

Szerző: / 2016. április 16. szombat / Szubkultúra, Könyvvilág   

Szabó Magda (Fotó: Burger Barna)Az írónő születésének közelgő centenáriuma alkalmából egy húszkötetes sorozatban újra kiadja Szabó Magda műveit a Jaffa Kiadó. Az új kiadásban már kapható a sorozat első öt kötete: Az ajtó, az Ókút, a Freskó, a Pilátus és A pillanat.

A sorsunkat alakító láthatatlan összetevők, tetteink kifürkészhetetlen mozgatórugói, az olykor még a magunk számára is ismeretlen érzéseink, megmagyarázhatatlan reakcióink mind-mind arra a sokdimenziós lényre világítanak rá egyszerre csodálatosan és brutálisan, akik valójában vagyunk.

Szabó Magda felszabadít a nyomás alól, hogy az életünket úgy éljük, ahogy élnünk kell, és rávilágít arra, hogy élhetjük úgy is, ahogy élni tudjuk. Segít elgondolkozni azon, amire még csak gondolni sem merünk és olyan problémákkal szembesít, melyeken még csak elmerengeni sem volt bátorságunk. Ha felfedezzük Szabó Magda világát, saját magunkat fedezzük fel általa.

Az olvasó emberi sorsokon keresztül utazik önmaga belső világába. Ezek a sorsok első pillantásra teljesen átlagosnak tűnnek: átlagemberekkel történő átlagos események sorának. És mindig kiderül, hogy az átlagos mögött egészen különleges jelenségek feszülnek: egyetlen lélek kaotikus sokfélesége és annak sokféle következménye. Hogy miért olyan kiismerhetetlen az életünk? Szabó Magdánál leginkább erre kapjuk meg a választ.

“A sorozattal azokat a alkotásokat próbáljuk szem előtt tartani, amelyek egyrészt nagyon fontosak Szabó Magda életművében, másrészt már nem kaphatóak” – hangsúlyozta Jolsvai Júlia felelős szerkesztő.

Az egységes arculatú szériában négy kötet már korábban megjelent. Az ötödik, az önéletrajzi ihletésű regény, az először 2002-ben kiadott Für Elise új külsővel a jövő heti Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jön ki a Jaffa Kiadónál. Az első fél évben hat, az év végéig összesen tíz kötet jelenik meg.

A már kapható regények között szerepel Az ajtó (ez volt a sorozat első kötete), amelynek angol nyelvű amerikai kiadása tavaly év végén felkerült a The New York Times tizes listájára. Szintén megjelent már például a Freskó vagy a kevésbé ismert A pillanat.

“A női látásmódot, ami a férfiakat is vonzza, Szabó Magda úgy tudja átadni, hogy az nagyon befogadható, közérthető. Minden története középpontjában egy nő és kapcsolatai állnak, történeteiben olyan dolgokról képesek szólni, amelyről különben nem beszélünk, illetve önmagunkról tudunk meg sok mindent” – fogalmazott a felelős szerkesztő.

Jolsvai Júlia kitért arra, hogy az új kiadások szövege minden esetben visszatér az első kiadáshoz, mert azóta nagy szövegromlások következtek be. A sorozat tervezője Sipos Géza.

Szabó Magda születésének századik évfordulója jövő októberben lesz, az eseményre a Jaffa Kiadó nagy szabású rendezvénysorozattal készül.

Szabó Magda-sorozat (Fotó: Jaffa Kiadó)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.