2017. október 23.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 23.  Hétfő   Gyöngyi
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Ahová a király is gyalog jár

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”  
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki.
Ahová a király is gyalog jár  
Az első nyilvános létesítményeket Európában 1214-re datálja a szemérmes WC-történelem. A ma ismert WC elnevezésére és működési elvére a vén kontinensen 1596-ig kellett várni.
A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vanessa Redgrave 80 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Vanessa Redgrave 80

Szerző: / 2017. január 30. hétfő / Szubkultúra, Filmvilág   

Vanessa Redgrave brit színésznő (Fotó: listal.com) A filmjátékokban és a színdarabokban is a legjobbak közé tartozik az immár 80 éves Vanessa Redgrave brit színésznő.

Redgrave az egyik legnevesebb brit színészdinasztia sarja, színpadon és filmen is apja, Sir Michael Redgrave oldalán mutatkozott be. Már fiatalon végigjátszotta szinte az összes női Shakespeare-szerepet, partnere volt Laurence Olivier is. 1962-ben férjhez ment Tony Richardson rendezőhöz, akivel öt évig élt együtt, ez idő alatt több filmet forgattak, köztük A könnyűlovasság támadása című háborús filmdrámát. A színésznő 1966-ban Michelangelo Antonioni Nagyítás című filmjében nyújtotta első nagy alakítását, s még ebben az évben Oscar-díjra jelölték a Morgan – Orvosi eset című filmért.

Komoly sikert aratott az Arthur király mondakörét felelevenítő Camelot című musicalben: A Sir Lancelot szerepét alakító Franco Neróval a filmvásznon kívül is elmélyült kapcsolata, a párnak 1969-ben közös gyermeke született. Redgrave második Oscar-jelölését a tragikus sorsú Isadora Duncan táncosnőről készült filmben nyújtott alakításáért kapta. Ezután Sidney Lumet a Sirály című Csehov-adaptációban rendezte, majd Richard Attenborough Ó, az a csodálatos háború című alkotásában szerepelt.

1971-ben újabb Oscar-jelölés következett Stuart Mária megformálásáért, a régóta áhított díjat végül 1978-ban nyerte el a Júlia címszerepéért a legjobb mellékszereplő kategóriában. A szókimondó természetéről híres, sőt hírhedt színésznő a gálán botrányt kavart, amikor köszönő szavak helyett politizált, a közel-keleti helyzetről beszélt, nem titkolva szimpátiáját a palesztinok iránt.

Redgrave ezután játszott krimiben (Gyilkosság az Orient expresszen), drámában (Kísértetház, Howards End – ezen alakításáért jutalma újabb Oscar-jelölés lett), de feltűnt kommersz alkotásokban is (Mission Impossible, Deep Impact). A közelmúltban színészkollégája, Ralph Fiennes rendezői bemutatkozásában Coriolanus anyját alakította, majd a Levelek Júliának című romantikus filmben tűnt fel.

Gyilkosság az Orient expresszen - Albert Finney, Sean Connery, Lauren Bacall, Vanessa Redgrave, Rachel Roberts, Wendy Hiller, 1974 (Fotó: Listal)

A színházban is a legnagyobbak közé tartozik, túl a hatvanon játszotta el Shakespeare a Viharjának Prosperóját a londoni Globe színházban. Két éve a Miss Daisy sofőrje című darabban nyújtott alakításáért Tony-díjra jelölték.

Vanessa Redgrave a való életben is határozott egyéniségű, független gondolkodású nő. Soha nem titkolta baloldali nézeteit, számos alkalommal tiltakozott a vietnámi és az iraki háború ellen, részt vett az idegengyűlölet ellenes megmozdulásokon, felemelte szavát az emberi jogokat korlátozó intézkedések ellen, tavaly Angliában az ír vándorlók (romákhoz hasonló, de ír eredetű nomád kisebbség) kilakoltatása ellen emelt szót. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) jószolgálati nagyköveteként 1995 óta küzd a gyermekek jogaiért.

Franco Nero-val való kapcsolata után 1971-től 1986-ig Tomothy Dalton színész élettárs volt, majd évtizedekkel viszonyuk után, 2006. december 31-én Vanessa Redgrave és Franco Nero házasságot kötött, melyet azóta sem bontottak fel. Nagyobbik lánya, a síbalesetben elhunyt Natasha Richardson a Koltai Lajos rendezte Este című drámában játszott együtt anyjával. (Redgrave a lánya halálát követő 14 hónap alatt elvesztette öccsét és húgát is.) Kisebbik lánya, Joely Richardson a Tudorok című sorozatban és A tetovált lány című filmben is szerepel, korábban A Kés/alatt című tévésorozatban játszott, néhány epizódban anyja oldalán. 

Vanessa Redgrave 2010 óta a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) tagja, tavaly novemberben több évtizedes munkája elismeréseként életmű Oscart kapott – ő volt az első színész, aki az Amerikai Filmakadémia életműdíját Európában vehette át.

Levelek Júliának -  Vanessa Redgrave és Franco Nero, 2010 (Fotó: listal.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek