2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Wesley Chu: Időrabló című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Wesley Chu: Időrabló

Szerző: / 2017. június 16. péntek / Szubkultúra, Könyvvilág   

Wesley Chu író (Fotó: Agave Könyvek)

Wesley Chu regényében az emberiség fennmaradásának kulcsa az időutazás, azonban a történelem legveszélyesebb feladatainak elvégzésére egyre kevesebben képesek.

A Föld a 25. században egy mérgező, elhagyatott világ, lakossága a túlélés érdekében a külső Naprendszerbe menekült, ahol gyengén, halálra ítélve tengődik idegen bolygókon és azok holdjai közt. Az emberiség fennmaradásának kulcsa az időutazás, azonban a történelem legveszélyesebb feladatainak elvégzésére egyre kevesebben képesek.

James Griffin-Mars kronoember, küldetéseket vállal a Föld múltjába, hogy ritka technológiai eszközöket szerezzen az idővonal megváltoztatása nélkül. A legtöbb kronoember nem éli meg az öregkort; az időugrásokkal járó stressz a személyes és jövőbeli kockázatokkal vegyítve felőröl mindenkit.

A nyugdíjazását bebiztosító, utolsó bevetésén James megismeri Elise Kimet, egy korábbi évszázadból származó tudóst, akinek a végzete szerint meg kellene halnia egy óceánba épített szerkezet megsemmisülése során. James a kronoemberek legfontosabb törvényét megszegve a küldetés teljesítésén túl megmenti a nőt, és visszahozza magával a jövőbe. Ezzel pedig nem csak magukat sodorja végérvényesen veszélybe, hanem az egész emberiséget.

„Úgy döntött, hogy maximálisan kihasználja az életéből hátralévő időt, és addig hancúrozik kedvencével, amíg az élvezettől eszméletét veszti. Miért is ne halna meg boldogan?!”

Wesley Chu műve lendületes kalandregény és elgondolkodtató sci-fi egyszerre, ami klasszikus témájával és eredeti ötleteivel méltó módon tiszteleg a műfaj előtt. Max Gladstone szerint „Időutazással, erőtér-kungfuval és hatalmas adagnyi szellemességgel Wesley Chu ördögi, nagy oktánszámú szórakozássá varázsolja át a sivár, hosszadalmas nyöszörgéssé nyúlt apokalipszist”.

Wesley Chu Tajvanban született 1976-ban, a szülei azonban még gyerekkorában a nebraskai Lincolnba emigráltak, majd később Chicagóban telepedtek le. A The Lives Of Tao című első regénye az Angry Robots kiadó nyitott pályázatára érkezett be, és hatalmas sikert aratott. Több folytatást is írt hozzá, amikért idővel elnyerte a John W. Campbell- és Alex-díjakat. A legújabb regénye Időrabló címmel jelent meg, és szinte azonnal elkeltek a filmjogai, ráadásul lehet, hogy Michael Bay fog ülni a rendezői székben.

Wesley Chu: Időrabló
(Részlet a regényből)

1
VÉGIDŐK

Fénypászma hatolt át a világűrön, a kijelző középpontja felé száguldva. A hídon álldogálók visszatartották a lélegzetüket, ahogy tekintetük az űrben nyomot hagyó fénysugár útját követte. Halotti csend uralkodott a helyiségben, melyet egyedül a becsapódás időpontjáig visszaszámláló monoton hang tört meg. Az űr feketeségében borsónyi robbanás villant, mely, mint egy nyíló rózsa, betöltötte a kijelző felét, aztán ismét elsötétült.
A hídon az emberek üdvrivalgásban törtek ki, amint a Neptun Istenség nevet viselő szervezet parancsnoki hajójának holografi kus avatárja tovatűnt. Az ünneplés azonban nem tartott sokáig. A felszabadult csevegést Dustinius Monk kapitány hangja szakította félbe.
– Helyzetjelentést kérek! – kiáltotta. Nem kapott túl jó híreket a hajó állapotáról.
– Elvesztettük a védőkarokat – jelentette a hídon szolgáló gyakornok.
– A manőverező rakéták sem működnek – tette hozzá egy másik.
– A hajótest hátsó része megsérült.
A hajót ért károk listája egyre csak duzzadt, ahogy minden állomás megerősítette: a helyzet valóban veszéllyel fenyeget. Kész csodának számított – és egyben a legénység rátermettségét is bizonyította –, hogy a Kevély Markőr, a Technológiai Izolacionisták zászlóshajója még mindig egyben volt.

 

Wesley Chu: Időrabló, Fordító: Kerekes Éva, Agave Könyvek, 2017

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek