2017. június 24.  Szombat
Közepesen felhős 28 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 24.  Szombat   Iván
Közepesen felhős 28 °C Közepesen felhős

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Wesley Chu: Időrabló című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Wesley Chu: Időrabló

Szerző: / 2017. június 16. péntek / Szubkultúra, Könyvvilág   

Wesley Chu író (Fotó: Agave Könyvek)

Wesley Chu regényében az emberiség fennmaradásának kulcsa az időutazás, azonban a történelem legveszélyesebb feladatainak elvégzésére egyre kevesebben képesek.

A Föld a 25. században egy mérgező, elhagyatott világ, lakossága a túlélés érdekében a külső Naprendszerbe menekült, ahol gyengén, halálra ítélve tengődik idegen bolygókon és azok holdjai közt. Az emberiség fennmaradásának kulcsa az időutazás, azonban a történelem legveszélyesebb feladatainak elvégzésére egyre kevesebben képesek.

James Griffin-Mars kronoember, küldetéseket vállal a Föld múltjába, hogy ritka technológiai eszközöket szerezzen az idővonal megváltoztatása nélkül. A legtöbb kronoember nem éli meg az öregkort; az időugrásokkal járó stressz a személyes és jövőbeli kockázatokkal vegyítve felőröl mindenkit.

A nyugdíjazását bebiztosító, utolsó bevetésén James megismeri Elise Kimet, egy korábbi évszázadból származó tudóst, akinek a végzete szerint meg kellene halnia egy óceánba épített szerkezet megsemmisülése során. James a kronoemberek legfontosabb törvényét megszegve a küldetés teljesítésén túl megmenti a nőt, és visszahozza magával a jövőbe. Ezzel pedig nem csak magukat sodorja végérvényesen veszélybe, hanem az egész emberiséget.

„Úgy döntött, hogy maximálisan kihasználja az életéből hátralévő időt, és addig hancúrozik kedvencével, amíg az élvezettől eszméletét veszti. Miért is ne halna meg boldogan?!”

Wesley Chu műve lendületes kalandregény és elgondolkodtató sci-fi egyszerre, ami klasszikus témájával és eredeti ötleteivel méltó módon tiszteleg a műfaj előtt. Max Gladstone szerint „Időutazással, erőtér-kungfuval és hatalmas adagnyi szellemességgel Wesley Chu ördögi, nagy oktánszámú szórakozássá varázsolja át a sivár, hosszadalmas nyöszörgéssé nyúlt apokalipszist”.

Wesley Chu Tajvanban született 1976-ban, a szülei azonban még gyerekkorában a nebraskai Lincolnba emigráltak, majd később Chicagóban telepedtek le. A The Lives Of Tao című első regénye az Angry Robots kiadó nyitott pályázatára érkezett be, és hatalmas sikert aratott. Több folytatást is írt hozzá, amikért idővel elnyerte a John W. Campbell- és Alex-díjakat. A legújabb regénye Időrabló címmel jelent meg, és szinte azonnal elkeltek a filmjogai, ráadásul lehet, hogy Michael Bay fog ülni a rendezői székben.

Wesley Chu: Időrabló
(Részlet a regényből)

1
VÉGIDŐK

Fénypászma hatolt át a világűrön, a kijelző középpontja felé száguldva. A hídon álldogálók visszatartották a lélegzetüket, ahogy tekintetük az űrben nyomot hagyó fénysugár útját követte. Halotti csend uralkodott a helyiségben, melyet egyedül a becsapódás időpontjáig visszaszámláló monoton hang tört meg. Az űr feketeségében borsónyi robbanás villant, mely, mint egy nyíló rózsa, betöltötte a kijelző felét, aztán ismét elsötétült.
A hídon az emberek üdvrivalgásban törtek ki, amint a Neptun Istenség nevet viselő szervezet parancsnoki hajójának holografi kus avatárja tovatűnt. Az ünneplés azonban nem tartott sokáig. A felszabadult csevegést Dustinius Monk kapitány hangja szakította félbe.
– Helyzetjelentést kérek! – kiáltotta. Nem kapott túl jó híreket a hajó állapotáról.
– Elvesztettük a védőkarokat – jelentette a hídon szolgáló gyakornok.
– A manőverező rakéták sem működnek – tette hozzá egy másik.
– A hajótest hátsó része megsérült.
A hajót ért károk listája egyre csak duzzadt, ahogy minden állomás megerősítette: a helyzet valóban veszéllyel fenyeget. Kész csodának számított – és egyben a legénység rátermettségét is bizonyította –, hogy a Kevély Markőr, a Technológiai Izolacionisták zászlóshajója még mindig egyben volt.

 

Wesley Chu: Időrabló, Fordító: Kerekes Éva, Agave Könyvek, 2017

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek