Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Jobb lehet a világ egy csésze kávéval című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Jobb lehet a világ egy csésze kávéval

Szerző: / 2025. április 25. péntek / Aktuális, Hírek   

Minden reggel emberek milliói indítják a napjukat egy csésze kávéval. De vajon belegondolunk-e, honnan származik italunk, és milyen hatással van annak előállítása a világ másik felén élő közösségekre?

Fekete kávé, eszpresszó csészében keksszel (Fotó: Pixabay)

Így formálhatod a világot jobbá egyetlen csésze kávéval

A Starbucks 2004-ben indította el a Coffee and Farmer Equity (C.A.F.E.) Practices programot a Conservation International szervezettel együttműködésben. Ez a világ egyik legátfogóbb fenntartható kávébeszerzési programja, amelynek célja, hogy biztosítsa a termelők méltányos megélhetését, a farmok környezeti fenntarthatóságát és a kávé kiváló minőségét, miközben támogatja a társadalmi igazságosságot is. A Starbucks kávéinak 100 százaléka tanúsítottan etikus forrásból származik. A C.A.F.E. Practices jelenleg több mint 400 000 kávétermelőt fog össze 30 országból, és a farmokat több mint 200 kritérium alapján értékelik, négy kulcsterületen: gazdasági átláthatóság, társadalmi felelősségvállalás, környezeti fenntarthatóság és minőség.

De a számok mögött valós emberek és közösségek állnak. A termelők nemcsak tisztességes árat kapnak a munkájukért, hanem biztosítják családjuk és közösségük jövőjét is. A program révén több ezer farmer kapott képzést fenntartható mezőgazdasági technikákból, amelyek nemcsak növelik a terméshozamot, hanem segítenek a talajminőség megőrzésében és a vízhasználat optimalizálásában is. A C.A.F.E. Practices szigorúan tiltja a gyermekmunkát, biztosítja a munkavállalók jogait és védelmét, és előmozdítja a közösségi fejlődést. A program számos kezdeményezést indított el a kávétermelő régiókban, amelyek oktatási és egészségügyi projektekkel segítik a helyi közösségeket.

Kávéültetvény Brazíliában (Fotó: Starbucks)

A természet védelme mindenek felett

A Starbucks a fenntarthatóság iránti elkötelezettségének jegyében Magyarországon is aktívan tesz a környezeti kihívások leküzdésében. A Munch ételmentő platformmal negyedik éve működik együtt, amely idő alatt jelentős mennyiségű élelmiszert sikerült közösen megmenteniük. Emellett 2021 óta a Közösségi Erdőkért Alapítvány (MyForest) munkáját is támogatja. Az egyszer használatos poharak után felszámított 20 forintnak köszönhetően 2024-ben több mint 28 ezer facsemete elültetése vált lehetővé országszerte.

„Egy egészségesebb, zöldebb jövő megteremtése közös felelősségünk, méghozzá az év minden napján. A globális kihívásokra pedig csak összefogással adhatunk valódi válaszokat. Éppen ezért dolgozunk együtt olyan partnerekkel, mint a Munch és a MyForest, és vezetünk be olyan környezettudatos kávéfogyasztási megoldásokat, amelyekbe vendégeinket is aktívan bevonjuk” – tette hozzá Nyéki Fanni, a Starbucks magyaroroszági brand managere.

 

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek