Quantcast
A 70-es évek klasszikusa: a tequila - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A 70-es évek klasszikusa: a tequila című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

A 70-es évek klasszikusa: a tequila

Szerző: / 2023. július 15. szombat / Gasztro, Sztárkonyha   

Tudtad, hogy a 70-es évek klasszikusának rock & roll gyökerei is vannak? Sokak kedvenc bulis itala a tequila, amely azonban sokkal több egyszerű hangulatfokozónál. A 100% kék agávéból készült tequilák amellett, hogy igazi mexikói hangulatot varázsolnak, számos módon felhasználhatóak és mérsékelten fogyasztva még az egészségre is jó hatással lehetnek.

Érvek, hogy miért Mexikó első számú tequilája a legjobb választás.

Ahogy a jó bornak, a jó tequilának sem kell cégér, a címkét azonban semmiképp ne felejtsük ellenőrizni. Ha ugyanis nem 100% agávéból készült az ital, a mexikói szakértők szerint inkább hozzá se nyúljunk. Ráadásul

a tisztán agávéból készült ital arra is garancia, hogy elkerüljük a gyötrő, másnapos fejfájást.

Agavéból készült mexikói tequila (Fotó: Pixabay)

A tequila igazán sokoldalú nedű,

a szigorú Tequila Szabályozó Tanács öt féle változatot ismer el. Az el Jimador rajongók az érlelési időtől függően, három fajtából, a blanco, a reposado és az añejo közül válogathatnak. Míg az előbbi szinte egyenesen a lepárlóból jön és az agávé „nyers” ízét hordozza, a reposado két hónapig, az añejo több mint egy évig érlelődik fahordókban, és kap tölgyes-vaníliás, füstös ízjegyeket.

A tequila üvegbe zárt Mexikó. Amikor tequilát iszunk, a történelmet ízleljük meg. Kortyolgatás közben szinte körbejárhatjuk a mexikói szeszfőzdéket, átérezhetjük történelmüket. A Herradura lepárló például egy barátságos hacienda-nagybirtokon található, izgalmas múltja 1870-ig nyúlik vissza.

Mindezek mellett a tequila finom és szellemes is. Különleges desszertek alapanyagaként is rendkívül jól használható. Igazi specialitás például a reposadóból készült fagyalt, illetve a tequila-lime sajttorta.

Ám bárhogy is fogyasztjuk, a mexikóiak alapszabálya a mértéktartás. A poncsók és a mariachi zene hazájában a tequila nagyon kifinomult italnak számít, létezik is egy mexikói mondás: „Kortyold, ne vedeld”! Ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

A Tequila Sunrise koktél élénk színcsíkjaival a nyári napfelkeltét idézi.

Ennek a klasszikus italnak csak három összetevője van – tequila, grenadine és narancslé –, és keveretlenül szolgálják fel, hogy minden réteg színét megőrizze. A Tequila Sunrise koktél élénk színcsíkjaival a nyári napfelkeltét idézi. Ennek a klasszikus italnak csak három összetevője van – tequila, grenadine és narancslé –, és keveretlenül szolgálják fel, hogy minden réteg színét megőrizze.

A Tequila Sunrise-t az 1970-es évek elején készítette Bobby Lozoff és Billy Rice a kaliforniai Sausalito városában található Trident bárban. A koktél azután vált ismertté, hogy a Rolling Stones egyik tagja – egyes elbeszélések szerint Mick Jagger volt, míg mások Keith Richardsként tartják számon – megkóstolta a The Rolling Stones 1972-es turnéjának induló partin. A banda országszerte elkezdte rendelni, és el is nevezte a turné „kokain és tequila napkelte turnénak”, ami hozzájárult az ital népszerűségének növeléséhez

Hozzávalók: 4,5 cl tequila, 1,5 cl grenadine, 9 cl narancslé

Elkészítés: Töltsük a tequilát és a narancslevet egy jéggel teli pohárba és keverjük össze. Adjuk hozzá a Grenadinet, és ne keverjük újra. Díszthetjük narancs szelettel, koktél cseresznyével és szívószállal.

Tequila koktél naranccsal (Fotó: Pixabay)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek