Aligha lehet vitás, hogy napjainkban – az angolokat és néhány ázsiai népet leszámítva – a kávézás viszi el a pálmát az immár nem csak társasági szokások sorában. Legalábbis a hollandoknál, és nem csak szeptember 29-én, a kávé világnapján.
Amikor fiatal hollandok megkapják első kávéfőzőjüket, tudják, hogy most már valóban felnőttek. Alig létezik még egy ország, ahol a kávénak olyan fontos szerepe lenne, mint Hollandiában. Az első csészét reggelihez isszák, az utolsót pedig késő este – azt ugyanis mendemondának tartják csupán, hogy a kávétól nem lehet aludni. Az egy főre eső kávéfogyasztás évről évre nő a hollandusok körében.
Szinte mindenki kávézik a szélmalmok hazájában
A kávézás nem ismer osztályhatárokat és véleménykülönbségeket – állítják a szociológusok. Amidőn Beatrix királynő nemrég fogadni volt kénytelen a szocialisták pártelnökét, aki a legszívesebben megszüntetné a monarchiát, mindjárt személyesen töltött neki egy csésze kávét és kekszet kínált hozzá. Külföldi vendégek olykor elcsodálkoznak ezen a kávészenvedélyen. Alighogy kezet ráztak a házigazdákkal, máris felhangzik az ismert kiáltás: „Kész a kávé!”
Ami az osztrákoknál és a németeknél a bor- és a sörkóstolás, az a hollandoknál a kávé megízlelése. Nagy lapok megbízásából hőmérővel és köpőcsészével „felfegyverzett” szakértői csoportok utazzák be az egész országot és inkognitóban felkeresnek jónevű éttermeket és kávéházakat. Az illető lap következő hétvégi mellékletében aztán részletes táblázatok jelennek meg, részben ilyen és hasonló, kevéssé hízelgő megjegyzések kíséretében: „Állott kenőolaj!”, vagy „Van orvos a közelben?” A kávészakértők így vélekedtek az amszterdami állatkert kávézójáról: „Az állatoknak remélhetőleg valami jobbat adnak inni”.
A hollandok az erős kávét szeretik. Ezért aztán a tejeskávét „koffie verkeerd”-nek (nem igazi kávénak) nevezik. A kávéhoz legfeljebb néhány csepp kondenztejet szabad vegyíteni, feltéve, ha utána jól felkeverik. Az átmenetileg Hollandiában tartózkodó külföldi üzletembereknek külön is tanácsolják: „Keverje a kávét felváltva az óramutató járásával azonos és fordított irányban, amíg a lehűlés folyamata befejeződik és ön a csészét a szájához emelheti…”
A holland gasztronómusok szerint holland kávé létezik, az íze pedig legendás, éppen csak nehezen főzhető meg, hiszen egyesek szerint a recept már rég elveszett. A holland kávé olyan csemege, ami elképzelhető, hogy Hollandiából származhat, de az is, hogy nem. Az viszont biztos, hogy a neve holland. Ez is valami.
KÖNNYŰ HOLLAND KÁVÉ – RECEPT
Hozzávalók (1 adag): 2 csipet fahéj, 1 karamellás macchiato aromás krém, 1 csésze erős, főzött kávé, 1 tejszínhab (a tetejére).
Elkészítés: Készítsük el a szokásos fekete kávénkat, öntsük egy bögrébe és egy tegyünk kis tejszínhabot rá. Ízlés szerint adjuk hozzá a karamellás macchiato krémet. A kávéba szórjunk egy kis fahéjat, majd óvatosan keverjük össze.
Végül tegyünk rá ismét egy kis tejszínhabot, majd szórjunk egy csipet fahéjat a tetejére a megjelenés érdekében.
HOLLAND KÁVÉ – RECEPT
Hozzávalók: 1 csésze tej, 1 késhegynyi vaj, 1 adag kifőtt eszpresszó kávé, 2 evőkanál csokoládé szirup, 1/8 teáskanál vanília kivonat, 1 fahéjrúd, sok tejszínhab
Elkészítés: Vegyük a tejet és lassan főzzük össze a vajjal. Ha jól csináljuk, akkor a tej és a vaj szétválik. Ezután öntsük a meleg tejet egy pohárba, majd adjunk hozzá egy adag erős eszpresszó kávét. Ízesítsük egy kis vaníliával és egy kis fahéjjal. Végül halmozzunk rá annyi tejszínhabot, amennyit csak kívánunk.
