Quantcast
Így készül a tökéletes otthoni fagylalt - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Így készül a tökéletes otthoni fagylalt című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Így készül a tökéletes otthoni fagylalt

Szerző: / 2025. július 4. péntek / Gasztro, Receptek   

Fagyizni nyáron bárhol jó – séta közben, medenceparton vagy egy hűvös teraszon. A jó hír, hogy a krémes, ízes fagylalt élménye otthon is elérhető, akár gép nélkül is. Egy kis türelemmel vagy fagyigéppel és némi rutinnal bárki készíthet olyan fagylaltot, ami megközelíti a cukrászdai minőséget.

A technika – fagyigéppel és anélkül

Hogy lehet krémes a házi fagyi és az ételérzékenyeknek mire érdemes figyelniük? Havas Dóra és Kapusi Gerti is egyetértenek abban, hogy fagylaltgépbe érdemes beruháznia annak, aki sokat tervez fagylaltot készíteni, mert enélkül nem lehetetlen ugyan, de nagyon időigényes elérni, hogy krémes és ne jéglemezkés legyen az édességünk. Érdemes tudni, hogyha bárhol olyan fagylalttal találkozunk, amiben jégdarabkák vannak, akkor az bizony nem lett megfelelően hűtve és tárolva.

A fagylalt a nyár kedvenc édessége (Fotó: Pixabay)

Ha nincs fagyigépünk, akkor az elkészült fagylaltalapot háromnegyedéig kell lefagyasztani, majd a robotgép maximális fokozatán 6-7 percen át megdolgoztatni. Ezt ismét fagyasztani a háromnegyedéig, majd újra indíthatjuk a robotgépet. És ezt a folyamatot kell még megismételni 4-5 alkalommal a tökéletes eredmény eléréséig.

Fagylaltgépek között vannak olcsóbbak és drágábbak, van, amelyiknél a tálat 24-48 órán át fagyasztani kell, mielőtt használni szeretnénk, maga a gép pedig kb. egy órát dolgozik a masszánkkal, amíg fagylalt lesz belőle.

Házi fagyit készíteni tehát nem nagy ördöngösség. Egy jó gép mellett kell egy kis gyakorlás, egy jó recept, és csak legyen helyünk tárolni – mondja Havas Dóra. Az eltarthatóság szerinte huszadlagos kérdés: hol maradna meg több napig? De azért megnyugtat mindenkit, akár 1 hónapra is betárazhatunk jól záródó tégelyekben a saját készítésű hűsítő csemegéből.

3 fontos dolog, amire figyeljünk, ha fagyit készítünk otthon:
· A zsír fontos: Válasszunk minél magasabb zsírtartalmú tejszínt, tejet. Szuper alapnak bármilyen zsíros krémsajt, mascarpone, de a görög joghurt is jó választás.
· A felfőzést ne spóroljuk meg: Ha felfőzzük a hozzávalókat, sokkal jobb állagot fogunk elérni.
· Így lesz jól gombócolható: A fagyikat mínusz 11 fokon érdemes tartani ahhoz, hogy jól gombócolhatóak legyenek.

Havas Dóra nagy rajongója a rizses fagyiknak. Ha mi is szívesen kanalaznánk ilyet otthon, akkor készítsünk egy jó ragacsos tejberizst, keverjünk bele 35%-os tejszínt, majd jöhet ízlés szerint friss vagy fagyasztott gyümölcs, esetleg lekvár és kész is van a fagyi alapunk, ami mehet a fagylaltgépbe, hogy az fagyi állagúvá változtassa a masszánkat.

Pisztácia, mangó az abszolút kedvencek és egyre többen keresik a tejmentes, vegán verziókat Kapusi Gerti Sütit akarok! cukrászdájában a pisztácia és a mangó a legkeresettebb ízek, de egyre többen keresik a tejmentes és vegán verziókat is. A speciális étrendet követőkre természetesen a fagyizók is gondolnak, de otthon is lehet helyettesítőket találni az egyes összetevőkre. Kapusi Gerti a sűrűbb állagú kókusztejszín mellett teszi le a voksát, ha valaki tejmentes diétát követ. A banán és a mangó pedig már önmagukban édes gyümölcsök, így például ezekkel a gyümölcsökkel hozzáadott cukorra sem lesz szükség az édes íz eléréséhez.

Mogyorós, csokoládés, mandulás fagylalt (Fotó: Pixabay)

Vaníliafagyi, amiből könnyen lehet csokifagyi is – RECEPT
Kapusi Gerti receptje

Hozzávalók: 250 ml tej 3,5%; 500 ml tejszín 35%; 150 g cukor; 20 g vaníliás cukor; pici só; 6 tojássárgája; 1 vaníliarúd

Elkészítés:

A tejet és 300 ml tejszínt felforralunk a vaníliarúd kikapargatott magjaival. A tojássárgáját habosra keverjük a cukrokkal, majd belekeverjük a maradék hideg tejszínt.

A forró tejes keveréket óvatosan csurgatjuk a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan habverővel kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, de csak alacsony lángon, és folyamatos keverés mellett hevítjük addig, amíg besűrűsödik. Utána levesszük a tűzről és beborítjuk egy folpackkal a tetejét. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, majd hűtőben hagyjuk 2-3 órát pihenni, végül mehet a fagyigépbe.

Csokis verzióhoz olvasszunk a tejbe 150 g min. 60%-os étcsokoládét.

Vaníliafagylalt tölcsérrel (Fotó: Pixabay)

Kardamom fagyi – RECEPT
Havas Dóra receptje
Hozzávalók 1 l fagylalthoz: 6 dl sűrű tejszín; 6-8 szem kardamom; 1/2 vaníliarúd; 15 dkg cukor; 5 tojássárgája; 2 dl hideg habtejszín

Elkészítés:

A sűrű tejszínt közepes lábosba tesszük, a felhasított vaníliarúdból a magokat a tejszínbe kaparjuk, majd a rudat is beledobjuk a mozsárban kissé megtört kardamom magokkal együtt. Felforraljuk, majd lefedve 1/2 órát állni hagyjuk. Leszűrjük a tejszínt, a kardamomot és a vaníliarudat eldobjuk. A tejszínt újra felmelegítjük.

A tojássárgákat a cukorral robotgépben fehéredésig verjük. Egy merőkanálnyit a tejszínből a tojásos masszához adunk, elkeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a meleg tejszínhez. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük, amíg besűrűsödik és bevonja a fakanalat. Levesszük a tűzről, jeges vízzel teli tálba állítjuk a lábost és kevergetve lehűtjük.

A habtejszínt kemény habbá verjük és a lehűtött krémhez lágyan hozzákeverjük. 1 órára a hűtőbe tesszük, majd fagyigépben lefagyasztjuk. Fogyasztásig a mélyhűtőbe tesszük.