„De semmi az! csak add elém, anyám, / Bármilyen barna is az a kenyér.” Egy gasztronómiai időutazás keretében készült el egy-egy menüsor Petőfi Sándor édesanyjának egykori konyhájában a 202 éve született költő kedvenc ételei közül.
Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen. Hrúz Mária egykori konyháját „elfoglalva” elkészültek Petőfi kedvenceit.
Petőfi Sándor felvidéki utazása után, 1845 nyarán érkezett először Szalkszentmártonra, akkoriban itt élő szüleihez – ekkor írta a fenti sorokat Fekete kenyér című versében.
„De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.”
A fekete kenyér utalás arra is, hogy a Petrovics-család nehéz anyagi helyzetben volt ebben az időben. Sőt, itt tartózkodásuk végén, 1846 tavaszán annak a vendégfogadónak az udvarán árverezték el ingóságaikat, amelyet a mészárszékkel együtt Petrovics István addig bérelt.
A gróf Festetics György által 1810-ben, klasszicista stílusban épített vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára.
A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják.
Ilyen gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el. Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült juhtúrós csuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában. Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített.
GULYÁSLEVES – RECEPT
Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 30 dkg vöröshagyma, 2 nagy db sárgarépa, 1 nagy db fehérrépa, 1 kis db zeller, 40 dkg burgonya, 1 ek fűszerpaprika, 0.5 ek csípős fűszerpaprika, 1 ek só, 1 teáskanál őrölt fűszerkömény2 db babérlevél1 teáskanál fekete bors, 1 kis db paradicsom, 1 db tv paprika, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek sertészsír, 0.5 csokor petrezselyem, 5 db zellerlevél, 2.5 l víz
A csipetkéhez: 1 db tojás, 80 g finomliszt, 1 tk só
Elkészítés: A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2l -2.5 l vízzel.
Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
KEMENCÉBEN SÜLT JUHTÚRÓS CSUSZA – RECEPT
Hozzávalók: 40 dkg szeles metélt tészta. 25 dkg juhtúró, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csomag kapor, 2 dl tejföl, só
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Átforgatjuk a kisült szalonna zsírján. Ráöntjük a tejföllel, finomra vágott kaporral ízesített juhtúró keveréket. Sütőbe átpirítjuk és szalonnatepertővel megszórva tálaljuk.
PÜSPÖKKENYÉR – RECEPT
Hozzávalók: 6 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 10 dkg mazsola, 15 dkg apróra vágott dió, 20 dkg aszalt szilva, pici só
Elkészítés: A tojásokat tálba felütjük, beletesszük a cukrot és összekeverjük. Apránként, kézzel belekeverjük a lisztet, majd az apróra vágott diót, az átmosott mazsolát, és az aszalt szilvát is. Egy hőálló tálba teszem és a kemencében megsütöm, arra figyelni kell hogy ne égjen meg. Kihűlés után szépen lehet szeletelni.



